Ekologiskt

Startat av Manu, 2008-11-08 14:39

Föregående ämne - Nästa ämne

Manu

Finns det organisationer och föreningar som arbetar ekologiskt men som inte har någon märkning på sina produkter? I så fall, vilka? och varför?

agnetasch


webguide

Intressant fråga, skulle väl vara dumt om de inte märker sina produkter kan man tycka!

Andreas

Nåt som är lite åt det här hållet är att Scan nu slutar Krav-märka sina produkter för att istället sälja dem under egna varumärket "Scan ekologiskt" (ja även det är ju ett slags märkning). Scans VD Magnus Lagergren påstår att det beror på att att de tror att konsumenterna blir förvirrade av de olika ekomärkningarna. Jag undrar om det inte snarare beror på att Scan vill slippa betala kravmärkningsavgift till Krav. http://www.lantbruk.com/Article.jsp?article=37056

Vad finns det mer för ekomärkningar än Krav?
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik

Varför ska ett kontroll organ sitta mellan och fördyra ytterliggare för konsument, Ekologiskt är bättre än Krav, Sen har vi vi Europa märkningen, men dom är ju inte lika "hårda" som vi i Sverige..nja, vi är kanske jävligt duktiga förövrigt tycker jag Krav spelat ut sin roll, Och nu ska alla importörer, tillverkare köra en "range"  med krav, det där med SMAKEN glöms bort. Jag gillar Ekologiskt, men när jag plockar kantareller i skogen om hösten på landet ja det är väl ändå så bra som det kan bli, men nej, inte ekologiskt. Jag avskyr dessa livsmedelsföretag som använder sina pengar till att hänga på trender som dom inte lever upp till Premium krav choklad som inte hade ett unns kakaosmör i sin innehållsdeklaration..haha..ja. Och kvalitets stämpeln ska inte sitta i avgörandet Krav eller vanligt producerat. Utan i smaken, fråga kockar, ät lokalt, laga lokalt och smaka, dofta och titta. Jag tittar extra noga när det står KRAV - då blir jag lite orolig. Ställ KRAV på SMAK, doft och utseende och pris av KRAV. Men Krav mjölk köper jag ALLTID... ;D

webguide

Därför att ett kontrollorgan är just ett kontrollorgan. Om man släpper marknadskrafterna fria så blir det kaos, det fungerar helt enkelt inte.

Som svar på huvudfrågan så finns det väl det, det finns ju en kycklingproducent hmm Bjärredskyckling tror jag de heter som inte har valt att kravmärka dem, de anser att kravs regelverk inte skulle gynna kycklingarnas livsmiljö utan tvärtom skulle det vara negativt. Nu är de inte en organisation, de är ju ett företag, jag tror inte heller att de skriver att de är ekologiska.

Robin2

alla mathantverkare runt om i landet förädlar sina råvaror helt utan kemiska tillsatser. Men de har ingen märkning.

agnetasch


ena

en mathantverkare är oftast en småskalig producent som förädlar lokala råvaror. Finns olika nätverk för mathantverkare varav Eldrimner är störst, i och kring Västra Götaland finns det flera stycken, ex sjuhäradsmat, närproducerat i Västra Götaland, Dalslandsmat, Hallands Kulinariska resa...
Vet inte hur långt de kommit med det "stora" projektet Landsbygdens Skafferi,  där en butik i Saluhallen skulle vara pricken över i, har tyvärr lämnat de trakterna ju.
man kan prova allt -minst en gång!!;)

agnetasch

Oj så mycket gott man hittar! Jag kollade lite på Närproducerat i Västra Götaland o bonnamarknaden utanför Grästorp 28 juni får man ju inte missa :D

ena

Finns hur mycket bra som helst där *vet* ska nog försöka ta mig uppåt då också... :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Miss Fish

2009-06-10 14:27 #11 Last Edit: 2009-06-10 14:35 by Miss Fish
För er som bor i Stockholm så finns mässan Smaklust 2009 som är mellan 21-23 augusti i Tantolunden..
http://www.eldrimner.com/9238.smaklust_2009.html

Att endast fokusera på den ekologiska aspekten är kanske inte rikltigt rätt.. Snarare är det väl hållbarhet som vi bör fokusera på.. Att handla lokalt producerad icke-ekologiska produkter kan ju vara mer hållbart än att köpa ekologiska produkter från långt bort.
Dessutom gynnar man ju småföretagande i t.ex. gledbyggd, och det är ju positivt bara det.

annamaria

Lite tråkig info kommer här: Jag tänkte köpa ekologiskt Bregott - då tittade jag på prislappen. 37.90 kr för en förpackning, nej tyvärr där går gränsen. Inte klokt tycker jag, synd att dessa ekologiska varor är så dyra. Vissa sorter kan jag köpa men detta tog nog priset. Den står kvar på hyllan.

Miss Fish

Annamaria.. Jag håller med dig, det är tråkigt att ekologiskt ska vara så dyrt ibland. 38 kr för ett smörpaket var i häftigaste laget. Jag köper själv ekologisk spagetti för 39 kr förpacknigen då jag kan köpa en lika stor förpackning på ica för 8:90. (nu mår jag bättre på den ekologiska spagettin, därför köper jag den, men syftet var att visa på en annan stor prisskillnad)

Detta ställler ju till problem, hade ekologiska varor kostat ungefär lika mycket, så hade vi konsumenter kunnat uttryckt vår "konsumentmakt" på ett bättre sätt och visat att vi verkligen vill ha ekologiskt. Nu försvinner en grupp av personer som vill ha ekologiskt, men inte har råd (ta en sådan stor konsumentgrupp som barnfamiljer). 

Kari

Citat från: annamaria skrivet 2009-06-10 20:23
Lite tråkig info kommer här: Jag tänkte köpa ekologiskt Bregott - då tittade jag på prislappen. 37.90 kr för en förpackning, nej tyvärr där går gränsen.Den står kvar på hyllan.


Nästan OT men ändå, Milda Eko nu till ett pris som är riktigt lågt (iaf Coop Forum Haninge).
Två paket för 10;- så en kupong till det... Nästa gratis. Vet dock inte hur länge det gäller.
http://receptomaten.blogspot.com/2009/06/smor-pa-smorgasen-milda-eko-duger-fint.html

annamaria

Det är trevligt när butikerna har billiga ekologiska varor! Mer sånt vill vi se!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal