Längst efter bäst-före du ätit kylvara?

Startat av Andreas, 2010-05-24 11:36

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Ibland blir saker stående länge i kylen. Skulle göra tzatziki i lördags, hade precis köpt en stor burk lindahls turkisk yoghurt (ni vet dem med greken på som stämde dem), men så råkade jag hitta igen den där oöppnade undanskuffade burken matyoghurt i kylen som nog stått där länge. Ja ordentligt länge visade det sig, tillverkad 12/1 och bäst före 17/2. I lördags var det 22/5, dvs dryga tre månader efter bäst-före, hur ser den ut? Som ny faktiskt och smakar utmärkt, det är inget som helst fel på den och används till tzatsiki. Och jag lever fortfarande. :)

Vad är det längsta efter bäst-före du ätit nån kylvara?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Vad modig du är. Jag är störtfånig och hade aldrig ens kommit på tanken att öppna den. Med andra ord är det inte mycket jag använder som är för gammalt. Möjligtvis annat än kylvaror, kryddor - även om jag nu vet att dem blir för gamla redan efter ett år så använder jag dem i mååååånga år.

Jag kanske får tuffa till mig lite och börja testa....

Hasse

Ägg håller väldigt länge, enligt min erfarenhet. Men jag har aldrig brytt mig om att kolla hur långt efter bäst föredatum jag ätit dem. Smör håller också lång tid efter datummärkningen.

Hjortronsylt som varit många månader "för gammal" har jag ätit utan att märka någon försämring. Likaså saltsura inläggningar som t.ex. gurka.

Lucy

Kanske inte helt korrekt trådmässigt men ändå en kylvara som jag åt som borde varit dålig:

I förra veckan hade jag handlat med mig bara en liter mjölk på vägen hem, kom väl hem vid 21-tiden och glömde den i väskan i hallen istället för att ställa in den i kylen. På morgonen när jag skulle göra mannagrynsgröt gjorde jag upptäckten - men skam den som ger sig - jag plockade fram mjölken som alltså stått ute i nästan 10 timmar i min mycket varma lägenhet (sol ute och stora fönster - så tempen var kanske 25 grader...). Smakade lite försiktig och gjorde sedan gröt som smakade precis som vanligt och ingen magsjuka - mjölken gick att använda som vanligt tills den tog slut.  Jag trodde verkligen inte det förut men det kanske inte är nåt konstigt, vad vet jag?

Mickan

Vi äter så lite köpeketchup att jag hade en flaska som var nästan 10 år för gammal och inte var det något fel på den. Jag är inte rädd att bli sjuk för sur mat innehåller väl bara extra av olika "sura" bakterier och inte per automatik en massa coli mm?
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Citat från: annamaria skrivet 2010-05-24 18:27
Jag kanske får tuffa till mig lite och börja testa....


Ja gör det! Tänk på att det är ett enormt slöseri att slänga fullt ätbar mat.

Citat från: Hasse skrivet 2010-05-24 19:28
Ägg håller väldigt länge, enligt min erfarenhet.


Jo ägg har jag nog ätit en månad efter bäst-före. Kan faktiskt aldrig minnas att jag någonsin sett ett ruttet ägg.

Citat från: Hasse skrivet 2010-05-24 19:28
Likaså saltsura inläggningar som t.ex. gurka.


Jo, sur stämmer ju in på min jättegamla yoghurt också.

Citat från: Lucy skrivet 2010-05-24 21:16
jag plockade fram mjölken som alltså stått ute i nästan 10 timmar i min mycket varma lägenhet (sol ute och stora fönster - så tempen var kanske 25 grader...). Smakade lite försiktig och gjorde sedan gröt som smakade precis som vanligt och ingen magsjuka - mjölken gick att använda som vanligt tills den tog slut.


Ja saker tål mer än vad man tror. Men din mjölk hade garanterat blivit sur fortare än ett mjölpaket som inte fått samma behandling om du låtit dem stå och sen jämfört.

Citat från: Mickan skrivet 2010-05-26 08:16
Vi äter så lite köpeketchup att jag hade en flaska som var nästan 10 år för gammal och inte var det något fel på den.


Fast jag antar att ketchupen innehöll konserveringsmedel?

Citat från: Mickan skrivet 2010-05-26 08:16
Jag är inte rädd att bli sjuk för sur mat innehåller väl bara extra av olika "sura" bakterier och inte per automatik en massa coli mm?


Ja är det inte så att bakterierna i sur mat konkurrerar ut andra bakterier?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

För tio år sedan när jag köpte min ketchup fanns det väl bara med konserveringsmedel?
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal