Olagliga bekämpningsmedel vanligt i frukt och grönt från EU

Startat av Andreas, 2009-02-23 16:23

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Den spanska polisen misstänker att 8-10% av all sydeuropeisk besprutas med illegala bekämpningsmedel, och European crop protection association, ECPA räknar med att 5-7% av alla bekämpningsmedel inom EU är illegala och insmugglade från Kina av ukrainsk maffia.

Rocky Rowe, ECPA: "Det handlar om allt från nyligen förbjudna till aldrig tillåtna medel som inte är testade och kan vara orena. De utgör ett hot för både jordbrukarnas och konsumenternas hälsa, de förorenar miljön och grundvattnet."

Anders Jansson, statsinspektör Livsmedelsverket: "-Det händer att vi hittar och rapporterar vidare fynd av otilllåtna medel, men kontrollen är naturligtvis ett grovmaskigt nät."

Petra Fogelberg toxikolog på Livsmedelsverket: "- Det är oklart vilka bekämpningsmedel det rör sig om men många medel som är förbjudna inom EU är det på grund av miljöskäl så det behöver inte röra sig om hälsorisker. ... - Det hjälper alltid till viss del att skölja frukt och grönsaker. Skölj ordentligt och gnugga ordentligt. Om man skalar frukten försvinner ännu mer..."

¤ http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2506291.svd
¤ http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4479597.ab
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Jaha.

Ännu ett i raden av alamerande giftbrott i våra livsmedel.

Dessutom fann man 100 ton gift insmugglat från Kina. Böter utmättes av EU och pengarna togs från kaffekassan. Märkligt att det är så.

Men vad ska vi äta? Det hjälper inte vad vi tycker. ???

/rolf

Matforum är bäst

Andreas

Som konsument kan man väl tyvärr inte göra så mycket mer än att möjligen kanske skrubba sina frukter och undvika varor från vissa länder. Om någon nu orkar med det.

Däremot kan myndigheter och producenter göra mycket mer. På sidan 9 i dokumentet Counterfeit Pesticides Across Europe - 2008 Facts, Consequences and Actions Needed under rubriken "Why fighting counterfeit pesticides is difficult" talas det om att
1) Politiker inte förstår problemet
2) De som arbetar mot förfalskningar hellre koncentrerar sig på dyra produkter som innebär mycket momsförfall
3) För många myndigheter är inblandade och att ingen tar ansvar
4) Samlat europeiskt ledarskap i denna fråga saknas
5) Lagar saknas i vissa länder
6) EUs inre marknad försämrat gränsövervakningen
7) Företag som stött på förfalskningar håller tyst om det vilket gör att informationen inte kommer fram så att andra kan ta del av den
8) EUs lagstiftning har gjort urvalet av lagliga bekämpninsmedel litet och EU är för trögt när det gäller att godkänna nya produkter
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal