Eldprovet: Chilisås

Startat av Urban, 2009-01-31 13:13

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Denna sås fick jag av http://www.eldprovet.se. Det är en Svensktillverkad chilisås med en liten trevlig historia bakom som finns att läsa på Eldprovets hemsida. Eldprovet är ingen massproduktion vilket gör den mer unik, och får den att sticka ut lite extra i chilisåshavet.
Eldprovet doftar fylligt av chili och den har en olivoljig-vitlökston som får det att vattnas i munnen på mig. Jag provar den först som den är på en välfylld tesked. Smaken är precis som den doftar fast här gör sig habaneron (chilin) sig påmind. Hettan är på en skala 1-10 ungefär runt 7-8 som ger ett trevligt bett i munnen.
Smaken är fräsch och fyllig/mustig som genast ger mig flera idéer vad man kan använda den till. Min första tanke är att man kan ha den i Tom-Yum soppa, en Thailändsk het räksoppa. Eller varför inte sambusas som är en jättegod Afrikansk köttfärsfylld pirog. Jag har inte provat det än men kommer absolut att göra det senare. Eldprovet fungerar utmärkt som dippsås till snax eller grönsaker (om man pallar med styrkan). Den är även jättegod "på sidan om" till olika maträtter då man vill tillföra extra smak och hetta.
Jag provade även att följa ett recept på papaya-sallad som finns på Eldprovets hemsida, dock hade jag ingen färsk grön papaya så jag gjorde den på vanlig gurka och med vissa förändringar i receptet. Då jag inte hade någon honung eller sirap så använde jag mig av vanligt strösocker istället (i mindre mängd) + att jag tillsatte körsbärstomater och fisksås. Salladen blev en succé här hemma och vi kommer definitivt att fortsätta göra den. Jag testade också att stoppa 1 tsk av eldprovet i en klar räk/ris soppa (rakt i tallriken) och det lyfte soppan i både smak och styrka på ett positivt sätt. Slutgiltigt så tycker jag att eldprovet känns obegränsad i användingsområden, så det blir nog bara fantasin som säger stopp för det.

Det enda negativa jag har att säga om denna sås är att jag tycker att burken är alldeles för liten. 140 ml räcker inte långt för mig (men kanske några månader för en annan). Tyvärr så är min burk redan slut (R.I.P). Hoppas att dom kommer ut med en större förpackning ämmat för storkonsumenter eller att man kan köpa en 2 eller 3 pack till ett reducerat pris.

Rekommenderas starkt!

¤ Betyg

5/5



Urban

Jag vill tillägga att eldprovets chilisås är nog ett perfekt komplement istället för vanlig Sambal Olek för dom som gillar riktig hetta.
Konsistensen är ju inte som sambal utan nånstans är mitt emellan puré och sås.

crlhrv

Jag fick min burk i veckan och kan bara stämma in i Urbans slutsats, riktigt bra sås! Hettan är perfekt, inte för mycket och inte för lite och smaken är mycket tydlig. Jag har ätit den "naturell" till en köttbit, vilket den passar utmärkt till. Också som del i en chipsdip är den väldigt bra. Självklart finns det starkare såser, och givetvis kan den inte jämföras med de riktigt starka såserna - men dom känner man heller ingen direkt smak av då hettan är mer eller mindre bedövande. Min enda reservation är användandet av två E-nummer, E202 (Kaliumsorbat) och E211 (Natriumbensoat). Visserligen är min kunskap om E-nummer rätt begränsad och det är kanske inte några konstigheter att just två dessa nummer används - hade det varit möjligt att göra såsen utan dessa?

Betyg: 5/5
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Afram Haffo

vid alla grönsvansade isbjörnar i gatan vad den här såsen sätter spår i gomen , helt underbar och så som Urban skriver så går det att dippa i såsen så som den är.
blanda en tesked med eldprovet och en matsked färskost och bre på en macka, super gott!

Shanta

Låter grymt gott, synd att det inte fanns någon återförsäljare i Uppsala.. Blir så bökigt om man måste beställa via internet.

Dennis Lundin

Så bökigt är det väl inte att beställa online. :)
Kan bara instämma om denna såsen, härligt fräsch habanerosmak. Precis lagom för att droppa över pasta, kött eller korv. :)

Andreas

Shanta: Jag tycker det är praktiskt att handla på nätet och det går oftast smidigt, fast har man inte råd eller lust att köpa mer än bara något litet blir förstås frakten lätt oproportioneligt dyr och det är ju ett bök i sig. Men om du ber snällt hos din favoritdelikatessbutik i Uppsala så kan de säkert ta hem den åt dig.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Även jag har fått mig ett smakprov chilisås direkt från Eldprovet. Egentligen borde jag nästan såga såsen jäms med fotknölarna eftersom denna tråd, med understöd av professionella chilikrämare och allt, är så ensidigt positiv att det verkligen skulle behövas lite motvikt.

Men nä tyvärr, det tar emot, men jag måste instämma i hyllningskören. Först och främst gillar jag verkligen doften som är både angenäm och krämig. Och smaken då? Är det ett eldprov? Dör man? Jag äter inte stark mat jätteofta och är inte direkt härdad och har halvhyfsad tolerans mot hetta och tycker att Eldprovet är aningens för het, smaken är nämligen så god att man vill äta den med sked, men det blir ganska fort lite för starkt för att det skall vara helt behagligt, hade den bara varit något mildare hade jag nog kunnat äta hela burken.

Förutom att äta den med sked har jag provat dippa kycklingklubbor i den (coleslaw som tillbehör), jättegott. Har även provat att blanda lite eldprovet i creme fraiche men tycker creme fraichen tog bort för mycket av såsens egna goda smak. Men en dutt på en skiva god ost var inte dumt. Och att dippa majschips i eldprovet passar jättebra. Ja ni börjar ana vartåt det barkar, det blir alltså fem riktigt goda chilifrukter i betyg av mig också.

Undras förresten hur het Eldprovet egentligen är på scovilleskalan? Där står på burken att Habanero ligger på 200-300.000 scoville heat units, är det då kanske 50% chili i och runt 100-150.000 scoville, eller är det mindre? Urban nämnde Sambal oelek ovan, jag gjorde slag i saken och jämförde och åt lite Sambal vid sidan av Eldprovet och tyckte det kändes ungefär lika starkt (med reservation för att då jag gjorde det hade jag ätit en hel del chilisås). Fast sambal är förstås till skillnad från Eldprovet inte alls vidare gott att äta som det är...
Den som inte frågar får inga svar.

Shanta

Nja, menade väl mer att om det är så att man bara kan glida in i en affär och plocka på sig det så är det (iallafall för mig) lättare att dra till med ett impulsköp. Och som du nämner, Andreas, så känns det inte så roligt att betala 60 spänn extra, man vill ju börja med en burk ifall man inte tycker om det. Jaja, får se hur det blir, kanske lyckas jag övertyga mig själv att det är en bra ide.

Afram Haffo

Citat från: Andreas skrivet 2009-02-02 15:17

Undras förresten hur het Eldprovet egentligen är på scovilleskalan? Där står på burken att Habanero ligger på 200-300.000 scoville heat units, är det då kanske 50% chili i och runt 100-150.000 scoville, eller är det mindre? Urban nämnde Sambal oelek ovan, jag gjorde slag i saken och jämförde och åt lite Sambal vid sidan av Eldprovet och tyckte det kändes ungefär lika starkt (med reservation för att då jag gjorde det hade jag ätit en hel del chilisås). Fast sambal är förstås till skillnad från Eldprovet inte alls vidare gott att äta som det är...


Jag ska ta reda på det direkt genom att använda det riktiga Scoville testet som utfördes redan 1912 av Wilbur Scoville , testet fungerar att man tar en del chili(sås) och späder ut den med vatten i delar tills hettan har försvunnit totalt och då får man reda på hur många scoville enheter man har fått.

Kommer strax tebax med mitt test

Afram Haffo

Citat från: Afram Haffo skrivet 2009-02-03 01:25
Jag ska ta reda på det direkt genom att använda det riktiga Scoville testet som utfördes redan 1912 av Wilbur Scoville , testet fungerar att man tar en del chili(sås) och späder ut den med vatten i delar tills hettan har försvunnit totalt och då får man reda på hur många scoville enheter man har fått.

Kommer strax tebax med mitt test


Tyvärr så kom jag bara upp till 30,000 scoville pga att jag inte hade något större kärl att testa det med , vid 15l vatten och 2cl sås så kände jag fortfarande styrka, ska prova det en gg till när jag har tillgång till större kärl.
Min uppskattning är runt 70,000 - 95,000 Scoville

Andreas

(Afram, försök att inte citera i onödan är du snäll, se: http://matforum.nu/index.php?topic=180.msg8131#msg8131)

Ah kul med ett praktiskt test. Men använde du verkligen 2 cl och inte 2 ml sås och hur räknade du? 15 liter = 1500 cl. I så fall stannade du väl vid 1500 cl/2 = 750 scovilleenheter? ??? Vore det inte lämpligare att börja med  1 kryddmått (1ml) i en tiolitershink vatten vilket väl borde innebära 10.000 scoville.

Fast sockervatten skall det vara, vad betyder det, hur mycket socker i vattnet?
Den som inte frågar får inga svar.

Afram Haffo

Hmmm fel av mig , det va 2ml och inte 2 cl , va lite trött i går kväll så jag får nog göra om det ;)

Dennis Lundin

70-95K scoville låter liiiiiiite högt för denna sås. :)

Andreas

Jag var nog rätt avtrubbad ändå när jag jämförde med Sambal Olek ovan, brukar ibland sätta lite sambal på när jag gör kebab men igår tog jag Eldprovet istället och nog är Eldprovet bra starkare alltid...

Afram: 2 ml borde innebära 15000/2 dvs. att du stannade på 7500 scoville. Men ligger svaret i de trakterna innebär det att Eldprovet innehåller under 5% chilifrukt, kan det vara så lite?

Dennis: Jag tycker Afram gör det bra som i alla fall försöker komma fram till ett scoville-värde på Eldprovet, "liiiiiiite högt" är att göra det lite väl lätt för sig, vågar du inte komma med en bättre uppskattning än så? Har du själv gjort scovilletestet på nån sås?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

min spontana känsla när man testar scoville units är att resultaten gärna blir väldigt godtyckliga om de inte sker under mer standardiserade former än "spä ut X cl sås i Y l sockerlösning". jag kan t.ex. tänka mig att testarens tidigare erfarenheter och matintag under/före testdagen kan spela stor roll. samma sak gäller också t.ex. vattenkvaliteten och en mängd andra faktorer. (professionella chokladprovare lever t.ex. på en diet av äpple och vatten något dygn innan en chokladtävling ska avgöras)

MEN missförstå mig inte. jag tycker att det är jätteroligt att någon tar initiativ att verkligen testa såsen, det är ett riktigt matengagemang!

en annan sak jag tänkte på: kan man när det gäller scoville-skalan säga att 100 000 scoville units är dubbelt så starkt som 50 000 scoville? jämför t.ex. med richterskalan, som är en logaritmisk skala, där ett steg motsvarar en ökning med ca 10 gånger. kanske är jag ute och snurrar, och någon som är lite mer kunnig inom matematik kan rätta mig.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Edsel Smith

2009-02-04 10:35 #16 Last Edit: 2009-02-04 14:29 by Edsel Smith
Det är kul att ni uppskattar såsen jag tillverkar, det är sådana som ni som gör det värt all den tid man lägger ner. Jag har aldrig mät något SHU på Eldprovet och har aldrig egentligen haft något intresse av det. Mitt mål från början har alltid varit att den skall ger ett mervärde till den rätt man nu väljer att använda den till, och det hoppas jag att den gör.

När det gäller Habanero-innehåll kan jag från receptet räkna ut att det ligger på 48%. Notera också att den inte innehåller någon tomat som utfyllnad.

Någon ifrågasatte nödvändigheten av att produkten innehåller E202 och E211. Jag kan med dagens pågående tillsatsdebatt förstå oron, men jag måste väga in funktionen av dessa tillsatser. E202 och E211 främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier. Tillsammans utgör konserveringen 0,05% av det totala produkten. Praktiskt sett är burken avsedd att öppnas flera gånger under sin livstid, då möjligheter för angrepp ökar, därav konserveringen. Det är långt ifrån alla som konsumerar i den takt som Urban beskriver ovan.

Dennis Lundin

Citat från: Andreas skrivet 2009-02-04 07:18
Jag var nog rätt avtrubbad ändå när jag jämförde med Sambal Olek ovan, brukar ibland sätta lite sambal på när jag gör kebab men igår tog jag Eldprovet istället och nog är Eldprovet bra starkare alltid...

Afram: 2 ml borde innebära 15000/2 dvs. att du stannade på 7500 scoville. Men ligger svaret i de trakterna innebär det att Eldprovet innehåller under 5% chilifrukt, kan det vara så lite?

Dennis: Jag tycker Afram gör det bra som i alla fall försöker komma fram till ett scoville-värde på Eldprovet, "liiiiiiite högt" är att göra det lite väl lätt för sig, vågar du inte komma med en bättre uppskattning än så? Har du själv gjort scovilletestet på nån sås?


Nej jag bara jämför hur eldprovet smakar om man jämför med dom såser som ligger runt just 100.000 scoville, och eldprovet är inte i närheten av dom styrkorna om jag inte minns smakerna fel. :)

Urban

Min personliga åsikt är att Eldprovet ligger nånstans mellan 90 - 100000 Scoville. Jag gämför då med vanlig Thaichili som jag brukar äta rå som den är då jag behöver en chilikick ibland. Vad jag vet så har Thaichili en scouvillestyrka på ca: 100000 scovillegrader. Och jag tror att Eldprovet är någonstans där i närheten. Någon annan?.

Afram Haffo

Håller absolut med dig Urban, jag tog en sås som ligger på runt 100,000 shu och tyckte den va ungefär lika stark som eldprovet , visst det kan ju bero helt på om man har ätit något sött,salt eller druckit något kraftigt för då kan det variera i uppskattad styrka. Men absolut så tycker jag som sist att den ligger mellan 70,000 - 90,000 shu

Andreas

Calle: Bra poäng, scoville-testet är säkert ett ganska knepigt test att utföra och det är definitivt subjektivt, fast det kan man i viss mån komma förbi genom att använda flera testpersoner. Dock såg jag nånstans att felet ändå ligger runt 50%. Att jämföra med ett labbtest (HPLC) som ger under 12% fel.

Det där med scoville-skalan har jag också funderat på, jag skulle tro att det är som du säger, att man upplever 100.000 som dubbelt så starkt som 50.000.

Edsel: Det måste verkligen kännas bra att ha lyckats komponera en så fin chilisås. Jag förstår hur du tänker med SHU men jag tycker ändå det är en intressant konsumentupplysning att ha en fingervisning om styrkan. 48% habaneroinnehåll, om nu frukten i sig ligger på 200-300.000 scoville, låter som du skulle ligga runt 100.000, fast hela frukten är förstås inte lika stark, använder du hela habaneron eller tar du bort några hinnor?
Den som inte frågar får inga svar.

Edsel Smith

Jag använder hela habanero frukten vid tillverkning, hölje, kärnhus och kärnor.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal