Efterlysning! Jag söker bra tips på mat till många (40-50 pers.)

Startat av görel, 2009-02-22 09:20

Föregående ämne - Nästa ämne

görel

Jag ska stå för maten på ett körinternat (kören som jag är med i, men den här terminen står jag över konserter och resor). Jag ska alltså bjuda lunch, fika och lite festligare middag inkl. dessert på lördagen, samt lunch och fika på söndagen. Jag har tillgång till ett stort kök med två vanliga spisar (4 plattor + ugn) om jag inte minns fel. Jag kan nog begära viss handräckning, men det mesta bör jag kunna fixa själv så att de andra kan repa.

Har ni några bra tips på mat som passar när man är många, t.ex. med tanke på att allt ska kunna vara klart och varmt samtidigt? Ingen i kören är allergisk mot något, det finns ett par vegetarianer men de kan jag hantera separat.

Till en av luncherna funderar jag på den här linssoppan (Lisas recept brukar vara väldigt bra):
http://matalskaren.taffel.se/2008/12/22/recept-pa-gudagod-linssoppa-eller-i-alla-fall-en-skiss/

Stort tack på förhand!
/Görel


dePaul

Går inte in på specifika recept utan allmäna regler.

Funkar:
Soppor
Grytor
Kycklingklubbor
Stekar (t ex späckad fläskstek på karré)
Rostbiff/tjälknö/kokt skinkal med potatissallad
Kalla kött/kycklingsallader
Pajer

Funkar inte:
Kanapéer (alldeles för mycket jobb till den mängden människor)
Minutmat (t ex stekt biff, entrecote osv)
Panerad mat (W-schnitzlar, friterade räkor och liknande)
Pommes frites (blir fuktiga eller uttorkade under tiden)
Potatismos (svårt att värmehålla)
Fiskgörel

Bra tips! Åtminstone nån soppa med bröd och andra tillbehör får det nog bli. Grytor, pajer och gratänger är ju bra också.

Helt kött ja -- det hade jag inte tänkt på. Men nu börjar jag fundera lite på pulled pork som kan bli väldigt gott med billiga styckdelar och minimal insats. Det får ju lov att vara en glad gris förstås ...  ;)

agnetasch

Haha, jag skrattar ihjäl mig. Precis när jag skulle skicka mitt inlägg ser jag att dePaul skrivit det jag tänkte tipsa om. Men du får mitt bidrag i alla fall:
Mitt tips är att inte binda sig för recept meddetsamma utan bygga ramar först; vad är mest praktiskt för situationen. Ska man laga mat på ett främmande ställe kan man aldrig vara säker på att det finns värme- kyl o frysmöjligheter i den utsträckning man tänkt sig.
Så här hade nog jag gjort (typ):
Lunch Dag 1: En matig sallad med något festligt i t.ex. rökt lax eller kanske en sallad Nicoise. Till det ett väldigt gott bröd som du bakat eller köpt. Köp mycket så kan du använda resten till att göra vitlöksbröd Dag 2
Fika Dag 1: Brownies
Middag Dag 2: Ris är det som är lättast att koka o varmhålla till många, gärna jasminris. Då passar kyckling till, i portionsbitar; filé, klubbor eller lår. Det beror på finhetsgraden, men välj inget som ska stekas o skäras i sista sekunden.
När du har gjort fikats brownies, tar du ungsplåtarna o steker kycklingarna i ugnen. Under tiden gör du en god sås som du sedan "gratinerar" kycklingen i. Saker som förhöjer festligheten; hela champinjoner, druvor, grön sparris, kokosgrädde, bara att välja.
Gör salladsfat; det kan man hålla på o bygga under tiden man lagar mat. Lägg grönsaker för sig på fat; blaskar sig inte som en blandad sallad o liknar inte lunchens sallad.
Som efterrätt hade jag valt antingen något fryst eller något som tål rumstemperatur. Kylutrymmena behövs till allt annat, kött, fisk o drycker, dom ska man inte belamra med små koppar av pannacotta t.ex. Glass (om det finns frys) köp glass i vackra burkar som kan skickas runt. Servera med bär eller varm sylt. Frukt- eller bärsallader tål rumstemp, likörgrädde till.
Lunch Dag 2: Soppa (inte kycklingsoppa) med ört- eller vitlökgratinerat bröd.
Fika Dag 2: Muffins med vacker topping. Nu ska det inte bli någon onödig disk så muffinsen äts i servett.

roffekock

Hej.

Konstigt för när jag såg detta inlägg så tänkte jag på Paul han har bra koll på kranarna. ;)

En sak är ju helt klar att det är passande om du kan deltaga i kören och anpassa din mat efter den en buffe av något slag är inte fel folk gillar att plocka och det passar alltid alla stora som små naturligtvis skall det vara en kall buffe med inslag av ja varför inte en god soppa med ett gott valnötsbröd.

En sak bör du ha klar för dig att 60 pers är inte mer jobb än 10 allt måste ju fram ändå. :D

Lycka till Görel.

/rolf

Matforum är bäst

görel

Tack agnetasch (Agneta?), det var ju många väldigt bra tips!! Mycket klokt och tänkvärt om kylförvaring m.m. Jag är lite tveksam till lunchsallad dock just vid det här tillfället, internatet är i mars och det brukar vara ganska kylslaget i replokalen, man vill gärna ha något varmt.

Och Rolf, det var en väldigt bra tanke med buffé, det tål verkligen att fundera på!

Hälsningar
Görel

agnetasch

Pasta kanske? Det går fort att koka o man kan ha en varm krämig sås till (tonfisksås kanske?)
Välj stycke-godspasta; skruvar eller öron, det är lättare för folk att ta än trasslig spagetti. Ugnsstek cocktailtomater till så slipper du göra sallad.

PS Spar du lite pasta o överblivna ugnsstekta tomater kan det, tillsammans med lite brynt köttfärs bli en god soppa dagen efter ;)

PS igen Pastasåsen kanske inte ska vara krämig, då blir den för lik middagens gratängsås.

görel

Pasta med en smakrik, kryddig och krämig sås skulle nog vara väldigt bra på söndagen när alla är lite mosiga från festen kvällen före, och så soppa första dagen i stället.

Bra idé att ugnssteka cocktailtomater, med lite örtolja på kanske!

Tusen tack för alla bra tips!

agnetaschNilsson

De få gånger jag ordnat med mat åt många har det ganska uteslutande blivit temakväll.
Enklaste möjliga känns som Libanesiskt eller Grekiskt, typ Grillspett med hummus och couscoussallad.
Annars om man har bra kötttillgångar kan lammstek av något slag med tsatziki och en fetaostsallad av något slag funka perfekt.
Älgfilé tillagas gott och enkelt genom att man slår på spisen, ställer dit pannan och visar pannan för filén innan den tunnskivas och äts.

görel


Sofia

Här är en rätt jag gillar, som kanske kan funka. Det är en pastagratäng med tonfisk, smaksatt med tapenade och oregano. Om man vill kan man ju förereda gratängen i långpannor, och sen bara slänga in i ugnen en stund innan det är dags. Lite arbete är det ju förstås med lök som ska stekas och tomater som ska tärnas...
Receptet kommer från DN, och finns här:

http://www.dn.se/mat-dryck/recept/pastagratang-med-tonfisk-och-oliver-1.448153

görel

Det här låter väldigt smart och gott. Tid för förberedelser är inte så stort problem, det är mera kritiskt att allt ska vara klart samtidigt, men brukar ju fungera väldigt bra med den här typen av rätt. Tusen tack!

Sofia

Görel, jag kom på en sak till som jag inte skrev. I receptet tror jag det står att det räcker till 2-3 personer, men det måste vara 2-3 väldigt hungriga personer i så fall... Men det är klart, om det är fullt av hungriga karlar i kören kanske det stämmer. Men annars är det snarare 4 kvinno-portioner (och då äter jag ändå ganska mycket för att vara tjej.)

görel

Jag tyckte väl det verkade lite konstigt! Vad bra att du kunde bekräfta det! Jag provlagar nog först till familjen också för säkerhets skull.

Sofia

Det är ju förstås det allra klokaste, då kan du ju både se hur mycket det blir och om det går hem! Lycka till!  :)

agnetasch

Det kan vara problem att göra om små recept till större. Arla har en sida för restaurang o storkök där det finns recept för 100 pers (som kan ändras till önskat antal)
Där finns en pastagratäng som du kan jämföra med så inget blir orimligt:
http://storkok.arla.se/Sites/Storkok/Storkok____629.aspx?RecipeID=b09f4241-7968-45bb-ac58-2184b0c4dfb5

görel

Vilken bra länk, där fanns många bra tips. Du har alldeles rätt i att man inte alltid kan multiplicera -- mängden vätska m.m. kan skilja sig avsevärt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal