LCHF - hälsorisker?

Startat av Andreas, 2009-03-06 09:00

Föregående ämne - Nästa ämne

Morsan

Citat från: kjpil skrivet 2009-07-30 17:46
Ingen som är korkad, kanske jag är som inte har all information (med referenser) som jag kan posta och skriver om något jag inte är 100% insatt i :/

Skriver spekulationer från min sida i alla fall.

Jag tänker främst på påståenden om vad kolhydrater orsakar för olika tillstånd och sjukdomar. I och för sig så är det svårt att jämföra med svältdrabbade länder - många faktorer som spelar roll (plus att man inte ska sitta hemma och hitta på massa samband som saknar vetenskaplig evidens).

Men om det var kolhydraterna i sig som var djävulens påhitt kanske man hade kunnat se exempelvis diabetes typ 2 och fetma prevalens som överskrider de amerikanska (eller svenska) siffrorna. Jag antar att det hade varit mest aktuellt att titta på barn, dessutom talar vi om etnicteter med ökad risk.

I och för sig är jag redan relativt övertygad om att problemen i Sverige kommer med stora mängder socker, fett, för lite motion, stor tillgänglighet, ful marknadsföring etc "matkulturen/livsstilen/överflödet/lyxen/bekvämligheten" (det vill säga att kostråden inte följs). Det finns ett par studier kring afrikanska länder i "transitionsfas" som jag har för mig indikerar på detta. Hittar tyvärr inte de referenserna just nu.

Summa summarum tror jag att en afrikansk extremt kolhydratsrik diet (förutsatt adekvat med näringsämnen) är mycket bättre/nyttigare än en fet svensk diet. Kolhydrater är bra :)


Du berör något mycket intressant här. Om kolhydrater var djävulens påfund så borde Asiens, Afrikas och arabländernas befolkning ligga pyrt till då kolhydrater står för 70-80 % av näringsintaget i dessa områden.
Visst är det skevt att jämföra med svältande människor, men det finns ju trots allt delar av dessa områden där folk inte svälter och där jämförelser torde vara relevanta. Jag säger bara nudlar och ris.
Ibland tror jag att man får försöka se de stora sammanhangen ocksåoch inte bara dividera på mikronivå.

kjpil

Citat från: Morsan skrivet 2009-07-31 13:46
Du berör något mycket intressant här. Om kolhydrater var djävulens påfund så borde Asiens, Afrikas och arabländernas befolkning ligga pyrt till då kolhydrater står för 70-80 % av näringsintaget i dessa områden.

Ja det är ganska lätt att tro det tycker jag baserat på "LCHF teorier"
Citat från: Morsan skrivet 2009-07-31 13:46
Visst är det skevt att jämföra med svältande människor, men det finns ju trots allt delar av dessa områden där folk inte svälter och där jämförelser torde vara relevanta. Jag säger bara nudlar och ris.

Japp,  jag tror iaf det - det finns väl de som äter mycket och bra med traditionella matvanor. Och de som börjar äta som i väst - då kommer problemen, något som till och med är studerat i Sverige.

Citat från: agnetasch skrivet 2009-07-31 12:38
Men kan du verkligen utropa den afrikanska kosthållningen som överlägsen den svenska bara genom att jämföra förekomsten av två sjukdomstillstånd?

Nej det kan jag inte. Men jag kan tro att det är mycket bättre att äta "bra råvaror", även kolhydratrika, än sjukdomsframkallande motion- och matvanor som finns i väst (och sen "lägga ansvaret" på generella kostråden).

Citat från: agnetasch skrivet 2009-07-31 12:38
Är inte diabetes typ 2 en sjukdom man riskerar att få ju äldre man blir? Då måste det ju bara finnas fler diabetiker i ett land som har en medelålder på 80 år än i ett land med en medelålder på i genomsnitt 45 år. Eller tänker jag fel här?


Jo, i staterna börjar det även komma hos barn. Dock inte i så stor utsträckning i Sverige eftersom vi har gener som "skyddar mot diabetes typ 2". Ganska spekulativt, men förstår du hur jag spekulerar?

Citat från: agnetasch skrivet 2009-07-31 12:38Varför är den bättre? Kolhydraterna tränger ju ut både protein o fett o orsakar proteinenergibrist. Vi har i alla fall inte så himla mycket marasm o kwashiorkor här i landet.


Marasm och kwashiorkor är bristsjukdomar främst pga fattigdom - man kan äta en hel del kolhydrater utan att få dessa sjukdomar - om adekva näringsintag. Det finns människor i Sverige som äter extremt lite protein eller fett pga exempelvis metabola sjukdomar - som ändå får adekvat näring.

Det finns också sjukdomar som gör att man minimerar olika kolhydratkällor och ökar fettmängden, jag vet tyvärr inte om så mycket studier i ämnet som kan tillföra så mycket. Men det är väl ändå generella kostråd som diskuteras? Att olika individer mår bra av olika dieter ifrågasätte jag dock inte - det generella är inte alltid bäst för individen.

kjpil

2009-08-02 13:16 #82 Last Edit: 2009-08-02 13:31 by kjpil
Citat från: Kapten skrivet 2009-07-22 22:13
Till kjpil
Det finns en bok jag tycker att du skall kolla upp "Istället för doping" den finns även på Åkerbloms

Nu har jag läst delar av boken, den är ju rent missvisande på många punkter. Varför tyckte du jag skulle kolla upp den?

För den som är intresserad av att lära om fysiologi eller näringslära skulle jag rekommendera vanliga fysiologi- och näringsläraböcker istället  för att kasta bort tiden på sånt som ändå inte stämmer. Den här boken plockar "fakta ur sitt sammanhang" för att platsa in i egna teorier och blir alltså felinlärning.

Här är ett exempel från boken:
Citera
Insulin är det hormon som genom sin funktion som fettlagringshormon
ligger bakom den galopperande fetmaepidemin. Insulin startar
fettinlagringen och stoppar dessutom fettförbränningen genom att
hindra utsöndringen av hormonet glukagon.

- snacka om att se i svartvitt.
Här kan man läsa ett kapitel:
http://media.pagina.se/produkter/bok/72411759/72411759.pdf
- absolut inget jag rekommenderar att ta till sig eftersom en hel del inte stämmer.

agnetasch

Den där boken skulle jag nog inte lita på till 100%. Jag har inte läst den o kan inte uttala mig om innehållet, men jag har mina tvivel på författarens kompetens. Frank Nilsson har arbetat som lärare i naturvetenskapliga ämnen o det är ju OK. Men efter en kurs för hälsoinformatörer (eller liknande) blev han plötsligt Sveriges kostexpert nr 1 o det kan jag inte tycka är OK :-\

Kapten

 ;D  Då skall vi se vart skall vi börja. Låt oss börja med att jag tycker att det är väldigt snällt att tillskriva någon titeln expert redan efter två skrifter med ett mer substansmässigt innehåll. Så någon form av respekt måste ju finnas för personen i sådana fall. Det man också kan dra för slutsats av den diskussion som förs om honom och hans bok är att det inte finns några akademiker på detta forum för då hade det varit hans referenser som kritiseras och inte han som person.

Att använda Afrika med länder som Eritrea Etiopien och Angola för att påvisa att kolhydratrik kost inte leder till fetma är som att påstå att jorden fortfarnade är platt. Att tillråga på allt använda ett barn som dog på grund av själv svält av en kost på vatten och soppa för att påvisa att man kan dö av ketos, ett av koppens sista överlevnadsknep, är makabert. Man skulle ha kunnat illustrera det bättre med en beskrivning av en adelsdam som vars kost bestod av, när hon dog, två morrötter om dagen. Hon blev helgon förklarad för sin smala midja och sin vackra hy.

Så jag tänkte skvalpa med vattnet så att det blir lite mer storm i detta vattenglas. ;)

En snabb koll på olika dietisters sidor och livsmedelverkets sidor och annat kan man säga följade.
Vi äter mellan 30-40kg kolhydrater per person och år
Av detta är 75% raffinerat socker. Det medför om vi bara skulle sluta äta bullar kakor och allt annat som innehåller liknade socker så skulle våran kost vara nere i 20- 27gram kolhydrater om dagen.
Om man nu tar en liten koll på vad som räknas till LCHF diet så går gränsen vid ca 20gram kolhydrater per dag.
Så om man skulle följa naturens egen rytm och äta efter årstiderna så skulle man på årsbasis äta LCHF diet
VSV  ;D

Morsan

Jag vet inte om du syftar på mitt inlägg? Men jag syftade nog faktiskt mer då på hela kontinter där 70-80% av näringsintaget består av kolhydrater och inte specifikt svältande länder. Några bevis torde ju finnas för att människorna i dessa länder är fetare och ohälsosammare än vi som inte har lika stort kolhydratintag?

Yoghurt

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-09 22:19
Att använda Afrika med länder som Eritrea Etiopien och Angola för att påvisa att kolhydratrik kost inte leder till fetma är som att påstå att jorden fortfarnade är platt.

Poängen med det hela är väl att oavsett vad man äter så går det bra så länge det inte blir ett energiöverskott i slutändan?

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-09 22:19
Att tillråga på allt använda ett barn som dog på grund av själv svält av en kost på vatten och soppa för att påvisa att man kan dö av ketos, ett av koppens sista överlevnadsknep, är makabert. Man skulle ha kunnat illustrera det bättre med en beskrivning av en adelsdam som vars kost bestod av, när hon dog, två morrötter om dagen. Hon blev helgon förklarad för sin smala midja och sin vackra hy.

Ketos är ju giftigt för hjärnan, det blir ju samma effekt som gör att diabetiker hamnar i ketos-koma. Äter du helt kolhydratfritt så finns ju risken, eller hur?

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-09 22:19
En snabb koll på olika dietisters sidor och livsmedelverkets sidor och annat kan man säga följade.
Vi äter mellan 30-40kg kolhydrater per person och år
Av detta är 75% raffinerat socker. Det medför om vi bara skulle sluta äta bullar kakor och allt annat som innehåller liknade socker så skulle våran kost vara nere i 20- 27gram kolhydrater om dagen.
Om man nu tar en liten koll på vad som räknas till LCHF diet så går gränsen vid ca 20gram kolhydrater per dag.
Så om man skulle följa naturens egen rytm och äta efter årstiderna så skulle man på årsbasis äta LCHF diet
VSV  ;D

Att 75 % av alla kolhydrater kommer från raffinerat socker låter väldigt mycket, men det kanske stämmer med tanke på hur mycket läsk som dricks?
Eller är det kolhydrater omräknat till sockerbitar ála Expressen?

agnetasch

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-09 22:19
det är väldigt snällt att tillskriva någon titeln expert redan efter två skrifter med ett mer substansmässigt innehåll
Det var en kompis (lärarkollega) till Frank Nilsson som utnämnde honom till Sveriges ledande kostexpert på Dietistforum för något år sedan. Det räknar jag inte som någon tillförlitlig källa ;)
Två skrifter? Vad mer än "Istället för doping"har han gett ut?

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-09 22:19
det inte finns några akademiker på detta forum för då hade det varit hans referenser som kritiseras och inte han som person
Anledningen till att jag inte kan kommentera hans referenser beror inte på akademisk oerfarenhet utan på att jag vägrar att lägga ett öre på den boken.Jag misstänker nämligen att Frank Nilsson är lika lite lämplig som författare som debattör för LCHF.

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-09 22:19
Det medför om vi bara skulle sluta äta bullar kakor och allt annat som innehåller liknade socker så skulle våran kost vara nere i 20- 27gram kolhydrater om dagen
Nej, det skulle den inte. Ska man ner till runt 20 g kolhydrater per dag finns det heller inget utrymme för bröd, pasta, potatis, de flesta grönsaker, frukt eller mejeriprodukter. 400 g kött/fisk o 400 g ovanjordsgrönsaker + lite fett, det är vad man har att spela med. Tro mig, jag sitter just o gör en sådan matsedel ;D

Citat från: Yoghurt skrivet 2009-08-09 23:25
Ketos är ju giftigt för hjärnan, det blir ju samma effekt som gör att diabetiker hamnar i ketos-koma. Äter du helt kolhydratfritt så finns ju risken, eller hur?
Äter man LCHF vill man komma i ketos, det betyder att fettförbränningen kommit igång. En annan sak är: "Ketoacidos är ett sjukdomstillstånd som främst kan uppkomma hos personer med typ 1-diabetes och alkoholproblem men ska inte förväxlas med ketos. Ketoacidos inträffar knappast hos friska individer"
http://matforum.nu/index.php?topic=1336.msg12668#msg12668

Kapten

Morsan:
Statestik är som en lyktstolpe. Det är bra att hålla sig i när det är mörkt men det är svårt att ta en promenad med. ;D

Utifrån samma grundtanke som råder runt Afrika kan jag utan att veta nått om dig göra påståendet att du är en bättre höjdhoppare än Patric Sjöberg.
För att syna detta påstående så lägg märke till mitt ord val av bättre, jag säger inte att du hoppar högre eller att du skall vinna någon tävling utan att du just är en bättre höjdhoppare. Ordvalet bygger på att det faktum att du skall framstå på ett positivt sätt och därför lägga grunden till resten av resonemanget.
För att göra detta lätt och för att jag är lat, vilket kan enklast bevistas genom att jag sitter här och skriver istället för att vara ute och röra på mig, låt oss säga att du får hoppa en gång och klarar 1meter. Patric han hoppar och klarar 2meter. Sen får ni båda träna en vecka vara. Ni kommer tillbaka och får hoppa igen. Patrick klarar då 2,2 meter och du för att göra detta lätt. 1,2 meter. Så hur gör jag dig då till en bättre höjd hoppare. Jag gör som många andra litar på statliga verksamheter. Nä skämt åt sido Patric har ökat med 20cm och det har du också om vi delar det med er första resultat så får vi er förbättring i procent vilket ger för Patric 10% förbättring och för dig 20% för bättring. Om vi nu tar dessa två tal och jämför med varandra så kan man uttala sig som så:
Morsan du är 100% bättre höjdhoppare än Patric Sjöberg!! 8)
Samma blir det om du jämför Afrika med Europa.

Kapten

agnetasch
Han har skrivit en bok om stenålderskost också. Jag köpte boken för att se vilka hans referenser var och det är en rolig läsning.
Visst har du rätt i att man måste göra vissa eftergifter på rotfrukts och spannmål men så svårt är det inte. Grädde har ju 3g/100ml. (Passa dig för den 38% för den har konserveringsmedel i sig).  :P

Kapten

Till kjpil ;D
Om du känner för att våga titta från ett annat perspektiv så kolla in korrelationen mellan nyckelhålsmärkningen och ökningen av hjärt- kärl- sjukdomar i detta land. Sen ta en sväng förbi UB och kolla om de har en bok som heter " Diet för en liten planet" skriven på 60-talet av Schumacher så kan du se vart vår berömda tallriksmodell kommer ifrån.
Bara för oss andra som är för lata är Schmacher en av grundarna till den typ av kostråd som ges idag dvs. tallriksmodellen. Detta för att man på den tiden ansåg att vegetabilier kunde ersätta det animaliska. Där av skulle den ökande populationen på planeten kunna få mat. Fast hon gjorde vissa ändringar i bokens andra upplaga "Some scientists]called "protein combining" a myth, particularly the alleged need to consume the complementary proteins in a single meal or within hours or on the same day in order for the digestive process to assimilate them as equivalent to "complete proteins". In a later edition of the book (1981), the author herself recanted her emphasis on combining proteins from plant sources, consistent with findings that mimicking the composition of animal proteins is not essential to human nutrition."
Det är bara det att det gått lite prestige I det hela så nu finns det många som fortsätter att hävda att denna kostmodell är den rätta.
8)

agnetasch

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-11 00:31
Han har skrivit en bok om stenålderskost också.
OK, du menar broschyren han säljer på sin hemsida ;)

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-11 00:31
Visst har du rätt i att man måste göra vissa eftergifter på rotfrukts och spannmål men så svårt är det inte
Så bra att du kan detta då, ska vi byta matsedlar?På min kommer du inte närmare rotfrukter än lite kålrabbi då o då.Spannmål finns inte med överhuvudtaget; vet du om att ett enda litet Finn Chrisp innehåller 2,5 g kolhydrater? Åtta såna o dagen är körd :o

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-11 00:31
Grädde har ju 3g/100ml
Vilket är för mycket. Det är bättre med Creme fraiche (Yoplaits Tradition) som är fetare än vispgrädde o bara innehåller 2,3 g kolhydrater/100 g. Dessutom fyller den bättre i maträtterna.

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-11 00:32
Till kjpil ;D
Jag tror kjpil är i Afrika vid det här laget. Åkte han inte i förrgår? Men jag kan kommentera din rekommenderade bok i hans ställe.
Har du själv hittat den på UB? Det gör inte jag. Dessutom hittar jag ingen kvinnlig författare Schumacher som skrivit någon liknande bok.
Jag tror du hänvisar till en bok som heter "Recept för en fattig planet" (Diet for a small planet) skriven av Frances Moore Lappé 1972. Hon stod under beskydd av E.F. Schumacher Society (därav namnförvirringen?)
Den gavs ut i samarbete med bl.a Jordens vänner o behandlade jordens framtida försörjning. Den ger många bra tips om vilka vegetabilier man kan kombinera för att få ut en större mängd vegetabiliskt protein (typ ärtsoppa o pannkakor) Bra alltså för vegetarianer men att den skulle förorda tallriksmodellen kan jag inte minnas. Jag får väl plocka fram den igen ;D

Morsan

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-10 23:42
Morsan:
Statestik är som en lyktstolpe. Det är bra att hålla sig i när det är mörkt men det är svårt att ta en promenad med. ;D

Utifrån samma grundtanke som råder runt Afrika kan jag utan att veta nått om dig göra påståendet att du är en bättre höjdhoppare än Patric Sjöberg.
För att syna detta påstående så lägg märke till mitt ord val av bättre, jag säger inte att du hoppar högre eller att du skall vinna någon tävling utan att du just är en bättre höjdhoppare. Ordvalet bygger på att det faktum att du skall framstå på ett positivt sätt och därför lägga grunden till resten av resonemanget.
För att göra detta lätt och för att jag är lat, vilket kan enklast bevistas genom att jag sitter här och skriver istället för att vara ute och röra på mig, låt oss säga att du får hoppa en gång och klarar 1meter. Patric han hoppar och klarar 2meter. Sen får ni båda träna en vecka vara. Ni kommer tillbaka och får hoppa igen. Patrick klarar då 2,2 meter och du för att göra detta lätt. 1,2 meter. Så hur gör jag dig då till en bättre höjd hoppare. Jag gör som många andra litar på statliga verksamheter. Nä skämt åt sido Patric har ökat med 20cm och det har du också om vi delar det med er första resultat så får vi er förbättring i procent vilket ger för Patric 10% förbättring och för dig 20% för bättring. Om vi nu tar dessa två tal och jämför med varandra så kan man uttala sig som så:
Morsan du är 100% bättre höjdhoppare än Patric Sjöberg!! 8)
Samma blir det om du jämför Afrika med Europa.



Ditt resonemang bygger med andra ord aldrig på statistik och samlad forskning?
Så människors kolhydratintag som faktor vad gäller hälsa och fetma, kan vi utifån samma resonemang, helt lägga åt sidan då. Eftersom det nu går att bevisa vad som helst med det.
Gott, det var det jag trodde.

kjpil

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-09 22:19Det man också kan dra för slutsats av den diskussion som förs om honom och hans bok är att det inte finns några akademiker på detta forum för då hade det varit hans referenser som kritiseras och inte han som person.

Du kanske kan berätta lite för oss om hur man granskar referenser? Exempelvis om/hur man ska skilja på djurstudier och männikorstuder? Eller om man ska granska forskning som säger emot det man påstår? Eller om man ska dra egna slutsatser som inte finns i några studier och sen använda det i resonemang(slutsatser) som passar ens egna syften?

Mickan

Kapten!

Jag tror att en beräkning och ett granskande av meritförteckningar skulle visa att detta forum kryllar av akademiker varav flera dessutom har studier med klar koppling till kropp och hälsa. Många liksom mig har säkert skrivit C- och D-uppsatser vilket betyder ett gott kunnande i ämnet vetenskaplig metod.

Jag tänker inte ge mig in på detaljer i diskussionen om LCHF men kan konstatera att oavsett vad man diskuterar, granskar eller säger sig tro på är det viktigt att kunna se både för- och nackdelar. Alla metoder för att behandla t ex övervikt eller hjärtflimmer kan kanske vara förknippade med nackdelar? Jag anser att det ofta är när vi förnekar detta och vill hävda en sida allt för starkt som vi framstår som mindre pålästa och mindre vetenskapligt kunniga. Jag vet i vilka inlägg jag tycker mig se detta...
Video meliora proboque deteriora sequor

webguide

Här finns en itnressant artikel, inte direkt kopplad till LCHF, men den är kopplad till det man äter "på LCHF": http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=%208291

LCHF bygger på tanken att vi inte började äta kolhydrater förrän för ca 10000 år sedan, medan vi under de föregående 2 000 000 åren främst åt fett och protein, därför är vår kropp, metabolism och kemiska balans anpassad efter protein och fett.

Jag testar LCHF för tillfället och har droppat 5 kg på 10 dagar, jag kommer dock inte att vara fanatisk utan fuska lite då och då.


kjpil

Citat från: webguide skrivet 2009-08-16 15:56
Jag testar LCHF för tillfället och har droppat 5 kg på 10 dagar, jag kommer dock inte att vara fanatisk utan fuska lite då och då.


Inte dåligt! God fortsättning med viktnedgången. Troligen är en stor del av initiala viktförlusten vatten och glykogen (kroppseget kolhydratlager). Men inte allt, det är en stor viktnedgång även när vatten och glykogenlager är borträknat.

webguide

Citat från: kjpil skrivet 2009-08-16 20:42
Inte dåligt! God fortsättning med viktnedgången. Troligen är en stor del av initiala viktförlusten vatten och glykogen (kroppseget kolhydratlager). Men inte allt, det är en stor viktnedgång även när vatten och glykogenlager är borträknat.


Det känns sjukt att äta på det här sättet och samtidigt gå ner i vikt! :)
Gott är det iaf!

Andreas

Citat från: webguide skrivet 2009-08-17 06:25
Det känns sjukt att äta på det här sättet och samtidigt gå ner i vikt! :)
Gott är det iaf!


Exakt vad äter du för något (i stora drag)? Som jag har förstått det kan LCHF innebära ganska olika kost beroende på vem man frågar.
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

2009-08-17 08:28 #99 Last Edit: 2009-08-17 08:33 by kjpil
I litteraturen är det väldigt få som klarar äta LCHF en längre period. Om så är fallet för individen, så kan det vara bra att ha en plan för hur transitionen "till att äta vanligt" ska gå till igen - likt hur VLCD dieter brukar planeras. Det verkar inte heller som om många får den aptithämmande effekten som leder till  så lågt energiintag under längre period om man fortsätter. Men det är säkert stora individuella skillnader.

Jag är väldigt nyfiken på vad som händer med mättnadshormoner efter en längre tid på LCHF, om det får någon permanent påverkan - eftersom energiintaget verkar ökas successivt igen. Jaja, jag hoppas på forskning inom området iaf :)

Själv är jag på motsatt "diet" nu, mkt kolhydrat och lite fett - eftersom jag inte kan motstå all fantastisk frukt. Problemet är att jag blir så mätt på lite energi så vikten rasar, så ska börja få i mig mer fett för att klara öka energiintaget.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal