Ostron

Startat av Emma, 2009-03-07 12:17

Föregående ämne - Nästa ämne

Emma

Har ni ätit ostron? Vad tyckte ni om det, hur smakar det?  Hur åt ni det?
Jag funderar nämligen på att testa, men vet inte vart jag ska börja...om det låter vettigt?

roffekock

Jag har bott på ostronparadiset i Frankrike utanför la Rochelle finns ett par öar en av dem heter Ild de Reé, ett fågelreservat med gamla bunkers från kriget och så ostronbankar till max. Utanför varje litet hus finns en shop där det säljes pinfärska ostron sorterade i olika storlekar och pris. Bara att bromsa in, genast kommer en vänlig herre och "puis je vous aidées" Man pekar ut vilka ca 5-7 st han öppnar med sin kniv och slurp vilken underbar snorloska och efter kommer smaken som påminner lite om hur det känns efter en kallsup, du vet den härliga sältan från frisk saltvatten. Nu kommer "kicken" ståpäls och rysningar i skrovet. Och tanken kommer var det inte värre.

Det är en liten konst att öppna första gångerna man måste dessutom vara försiktig så man inte skär sig i handen. Sen får det inte komma flis på snorloskan det är även det en stor konst. 8)

Att äta den : finns en del olika finnesser den som jag gillade bäste var en skväät champange mmmmmmmmuuuuuuuuuuuussssssssss eller lite citron svartpeppar,i vart fall ska det vara så lite trolleri med råvar som möjligt, den ska tala för sig själv, det är min mening. :D

Min blir väldigt glad av att äta ostron och tänk på att ostron sägs vara utmärkt afrodisiaka ;D ;D

Jag önskar dig välkommen i klubben Emma. :-*

/rolf
Matforum är bäst

Miss Fish

Ostron smakar väl hav? Det är en svår smak att beskriva tycker jag.. Jag äter själv ostronen som de är med några droppar citron, men vet att vissa äter det med t.ex tabasco. Sen finns det ju de som tillagar ostronen, men det tycker jag är oortodoxt, de ska ätas råa :)

Jag tycker att det största kruxet med att äta ostron är att öppna dem, jag har ingen ostronkniv.. Jag använder sambons skruvmejslar (det vet inte sambon och det är bäst att han inte får veta något ;) ).
Ostron säljs ju en och en, så är du nyfiken så tycker jag att du ska köpa två och testa.

Själv jobbade jag i fiskdisk under studietiden och fick ta hem massa ostron som inte blev sålda, ingen annan i personalen ville ha ostronen.. Och då jag inte jobbade matades måsarna med överblivna ostron..  ;D

crlhrv

det var EM i ostronöppning här i huset bredvid igår (Passion för Mat-mässan). men jag förstår inte hur arrangörerna tänkte när dom lade finalen till 15:00 - vill dom inte att vanliga jobbande människor ska komma?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

roffekock

2009-03-07 14:35 #4 Last Edit: 2009-03-07 14:41 by roffekock
Om du inte vill ha problem med att öppna dina ostron ska du kolla på denna sida. http://bbcbesser.altervista.org/apriostriche1.html

Garanterat smärtfritt. Men halva nöjet är ju att öppna eller i vartfall försöka. ;D

Om något skulle gå fel så har du i alla fall inte tummen mitt i näven längre 8)

/rolf

miss fh. att mata måsar med ostron låter kul. Jag har sett en snubbe som band ihop två st med ett snöre och kastade i vattnet varav två måsar dök och snappade varsin bit ???
nu satt dom plötsligt ihop varvid en luftakrobatik startade med dessa stackars måsar.

Roligt eller ej ???
Matforum är bäst

ivanl

Ostron är lycka!
Europas godaste ostron sägs komma från Brugge i Belgien, de bohuslänska odlade går inte av för hackor heller.
Tricket att öppna dem är att sticka en smal, vass och styv kniv in i hjärtmuskeln och bända lite så att vacuumet släpper.
Sedan är det bara att dra kniven runt om längs med hela ostronet och öppna upp.
Jag brukar använda en biffkniv (dvs grillbestick) och servera ostronen med citron och vitpeppar.
Godast ihop med champagne eller chablis, även om belgarna gärna tar dem med en ljus trappistöl e dyl.

På sommaren gör jag ibland ostron på grillen, det är en bra förätt att köra på det övre gallret medan köttet steker på det undre. Man delar ostronen och placerar dem på gallret, ta av dem så fort första bubblan syns och servera som ovan.
Grillningen förstärker den intensiva friska havssmaken.

Skalen är mycket dekorativa i blomkrukor eller i rabatten. Kokas ordentligt för att undvika dålig lukt.

Emma

Tack för alla tips! :)
Återstår väl om jag vågar testa  :-\
Första gången jag skulle testa musslor, tittade jag på dem alldeles för länge och sedan vågade jag inte smaka. Finns en risk att det blir detsamma med ostron...jaja vi får se, tack i alla fall!

Andreas

Nämen Emma, efter alla dessa svar måste du ju verkligen prova och berätta vad du tycker!

Citat från: crlhrv skrivet 2009-03-07 13:55
det var EM i ostronöppning här i huset bredvid igår (Passion för Mat-mässan). men jag förstår inte hur arrangörerna tänkte när dom lade finalen till 15:00 - vill dom inte att vanliga jobbande människor ska komma?


Är inte poängen med en sån där mässa att allt spännande skall vara klart någorlunda tidigt så att folk som åkt dit i yrket kan festa loss på kvällen efteråt? Hur som helst, EM i ostronöppning vanns av irländaren Michael Moran som öppnade och lade upp 30 ostron snyggt på 2 minuter och 32 sekunder. http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=369334 5,07 sekunder per ostron, det låter som snabbt jobbat!

Finns det för den delen frysta ostron att köpa? Eller blir de förstörda om man fryser dem?
Den som inte frågar får inga svar.

Miss Fish

Citat från: Andreas skrivet 2009-03-09 08:22
Finns det för den delen frysta ostron att köpa? Eller blir de förstörda om man fryser dem?


Ja det ska finnas frysta ostron, har har sett sådana hos div. grossister, men aldrig ute i handeln. Däremot har jag sett konserverade och rökta ostron i delikatessbutiker.

De ostron som vi talar om ovan är ju både råa och levande. De lär ju dö då man fryser ner dessa, kanske påverkar detta smaken? Ska man t.e.x gratinera ostron så kanske det fungerar med frysta.. Men äta dem råa? Nja...  ??? Jag har ingen erfarenhet av det i alla fall.ivanl

Och de finns även jästa och koncentrerade i form av kinesisk ostronsås.

Hasse

Jag fick ett tips som jag gärna förmedlar vidare. Några droppar rökig maltwhisky på ostronet ger en fantastisk smakkombination. Om du inte har gjort det, så prova!

Hankki

Citat från: Hasse skrivet 2015-08-08 14:35
Jag fick ett tips som jag gärna förmedlar vidare. Några droppar rökig maltwhisky på ostronet ger en fantastisk smakkombination. Om du inte har gjort det, så prova!

Är det inte synd att förstöra en god rökig whisky med en slemklump som smakar saltvatten?  ;D

webguide

Jag tycker att det förutom den distinkta smaken av hav också finns ostliknande aromer (ganska tydliga), mycket trevligt. Det är också gott att gratinera ostron och på Irland dricker man gärna med Guinnesss eller Oysterstout till dem.

Hasse

Hankki, jag håller inte med men ger dig ändå delvis rätt. Whisky är gott även utan ostron!   :)

Webguide, ostliknande toner, ja kanske. Jag tycker mig känna umami, i den mån man nu kan identifiera den smaken. Men det vattnas i munnen på samma sätt som när jag äter något annat som är rikt på umami, t.ex. parmesan.

webguide

Hasse, har du smakat på Glutamat? Det smakar bara umami. (Jag har en påse hemma :) )

Hasse

Jo då, jag har smakat. Men ren glutamat smakar inte speciellt mycket, tycker jag. Umami har väl egenskapen att lyfta och fördjupa andra smaker.

Umami i mat förnimmer jag som en retning/kittling eller att det vattnas långt bak i munnen mot kinderna. (Det är svårt att beskriva utan att bli flummig.)

webguide

Glutamat är "ren umami", det smakar bara umami. Jag tycker det smakar lite som en buljongtärning. Nör man tillsätter det i rätt mängd så smakar det inte så, då framhäver det och fördjupar smakbilden.

Psilander

Ostron är ren njutning, helst tillsammans med en bra, torr och lite kraftigare champagne. Jag föredrar mina "feta", de är lite rundare i smaken, gärna med lite rödvinsvinäger och några hack rödlök, citron är också fint.

Tänk på att de skall vara pinfärska, kolla med din fiskhandlare hur gamla de är, lukta på dem, de skall lukta lite salt hav, inget mer. Har varit med om att en låda luktat stall, det var vidrigt och generar´hemska plågor. Fransmännen är som sagts superproffs på ostron.

Har du möjlighet, ha ostronprovning, de olika sorterna smakar olika, precis som viner. Värstingen är sk "Rockefeller ostron" - Storlek 3 ostron, toppade med Beluga

Per

Som någon sade: "Den förste som åt ostron var en modig man".

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal