All världens fisk innehåller plast

Startat av Kapten, 2009-03-10 15:21

Föregående ämne - Nästa ämne

Yoghurt

Kapten vid en snabb genomläsning så tas det aldrig upp att plasten finns i fiskköttet.
Visst finns det säkert plast i alla vildfångad fisk men i så fall är det nog i magen. Det låter extremt osannolikt att kroppen skulle ta upp plast via tarmarna och sen anrika det i musklerna.
Eller har jag missförstått dig totalt?

Kapten

Du har helt rätt i att det inte står nått i dessa artiklar om att det skulle finnas plast i fiskens vävnader. Det var inte det som var meningen med dessa artiklar. De är bara för att visa vart mycket av de problem som vi har kommer ifrån. För det finns vissa som vill mena att bara för att vi slutade använda farliga kemikalier på 70-talet så finns de inte kvar i naturen i dag. Men om du tar dessa artiklar och sedan läser den länk om isbjörnar och PCB så bildas ett pussel som man tyvärr får lägga själv.

Isbjörnar är högst upp i sin näringskedja och baserar sin föda i stort sett uteslutande på fisk eller säl som i sin tur äter fisk. De har liten eller nästan ingen direkt påverkan från människan. Det vill säga det finns inte så många maskiner där som kan läcka hydralolja, än färre sprejburkar att tugga på. Det gör att det finns ganska få parametrar som måste tas i beaktning, vilket gör att den plast som finns i deras vävnader bör således komma från någon form av föda.

Vissa vill se det från en annan vinkel och det är att allt vi äter är former av kolväteföreningar och i det fallet inte farligt för oss i enlighet med:  Kolväte + syre = koldioxid + vatten + energi. Om den formeln alltid verkade så skulle våra bilar inte utrustas med olika filter för att få bort avarter från denna formel. För denna formel gäller bara vid total förbränning jag känner bara en plats där totalförbränning kan ske och det är solen.

Det finns många hål i mitt påstående, men jag är heller inte någon forskare. Jag läser bara massa artiklar här och där och för olika former av resonemang runt dem. Men ju fler som frågar ju mer svar kan man få och fler hål stängs. Så om vi fortsätter att diskutera de problem som finns i vår miljö och vårt sätt att förhålla oss till dem kanske vi kan få en bild av vad som händer istället för ett pussel. ;)

Kapten

 ??? Gotish vad är det du vill säga? I ena meningen säger du att det finns andra arter som hotas av PCB. I nästa att det inte finns PCB i fisk. Du säger vidare att det är fel fokus. Vad är då rätt fokus? Om inte gifter i det vi äter är värt att diskutera vad är då värt att diskutera?
PCB =polyklorerade bifenyler = plast.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Polymer
http://www.vadstena.se/templates/Vadstena_SimpleList____9793.aspx
http://sv.wikipedia.org/wiki/Polyklorerade_bifenyler
http://www.naturvardsverket.se/sv/Produkter-och-avfall/PCB-i-byggnader-och-produkter/Viktiga-definitioner-kopplade-till-PCB/
Så vad är det du försöker säga?
???

Kapten

Bara för att skapa en bild av det hela om det är så att jag skulle ha rätt om detta och det skulle vara ett problem i framtiden. Kan ni tänka er att dessa isbjörnar redan i dag uppvisar brister i sitt emun system. Det finns även isbjörnshonor som börjar på visa manliga genitalier. Tänker om det skulle hända oss. Så nu fick jag det skrivet och jag hoppas att jag har fel.

http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article11036.ece
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article32005.ece


Kapten

Så en lite uppdatering på plaster. Jag satt och tittade på en dokumentär som heter "En värd av plast" som går på kunskapskanalen. Det första de mätte upp var hur mycket plast det fanns i förhållande till plankton i havet. De kom fram till att det förhållandet var 100 till 1. Alltså för 1 kilo plankton så fanns det 100 kilo plast. Inte så farligt kan tyckas, det som jag fick reda på och därför måste reformera det jag sker om plast. Det är inte plasten i sig själv som är det farligaste. Den är en sak som djuren inte kan smälta och om biten inte är för stor så kommer den ut. Det som var skrämmande med det var att vissa fåglar hade upp till 20gram i sin mage. Det skulle vara det samma som om du hade 2kilo plast i din mage.
Men det som fick mig att hoppa till av förvåning var inte att det fanns plast i alla dessa djur utan att plast har en egenskap att attrahera kemikalier och annat som t.ex. PCB. Så detta blev helt nytt för mig. Att om man mäter mängden kemikalier och andra ämnen som fanns i plasterna så var de 1miljon ggr större än i det omliggande vattnet. Detta blev skrämmande för mig för det innebär att den föda vi får i oss inne håller plast. Så vi får i oss det redan nu!!
Och jag som trodde att det var bar isbjörnarna som var extremt utsatta!!
Synd
:'(

Andreas

Igår publicerade SvD artikeln Plastsopor i havet ett nytt miljöhot

"För första gången har forskare upptäckt att farliga ämnen ... kan frigöras från de plastsopor som i stora mängder har slängts i haven. ...risken är att de tas upp av fisk och skaldjur och på så vis även människor."

"Fragmenten finns i stort sett i alla hav. ... Genom att leta med mer finmaskigt filter hittades cirka 10 000 plastfibrer per kubik- meter vatten..."

"Både bisfenol A, som är en av världens vanligaste plastkemikalier, och olika styrenmolekyler avges till vattnet. Ämnena kan rubba hormonsystemet hos djur och människor som får dem i sig. De aktuella styrenämnena är också cancerframkallande. "
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal