Tina Räkor

Startat av MiGa, 2009-03-11 12:29

Föregående ämne - Nästa ämne

MiGa


Krista

Bred ut dem på en långpanna med bakplåtspapper och strö grovsalt på dem (funkar ev med vanligt salt). Jag har testat och de smakar inte salt sen, som man kanske kan tro. Kanske är bra att skölja av dem efteråt för säkerhets skull.

MiGa

Gäller detta även oskalade räkor? Hur lång tid tar det ?

FredrikB

Krista, det där låter som om det vore värt att pröva!  Nu är det ju iofs så att man skall frysa in snabbt och tina lååååååååångsamt men för en räka så kanske det spelar mindre roll.. det finns ju oxo speciella 'skärbrädor' som halverar upptiningstiden jmfrt med t.ex. en marmorskiva men jag kommer för mitt liv inte på vad de heter...

Kari

Jag sprider ut mina på tidningspapper så det är mellanrum mellan varje. Då tar det en timme knappt. Dvs om dom har skalen kvar.

Krista: Salt verkar ju smart, skall prova nästa gång med hälften hälften! :)

Mickan

Jag kör också med tidningspapper och stor spridning. Risken med salt är väl att lite vätska dras ut. Borde kunna bli lite torra. Lite får man väl planera så att en timme inte upplevs som alldeles för mycket  ;)
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Lägg räkorna i durkslag, spola med ljummet vatten en minut och sen kallt vatten en minut (skaka om och rör på durkslaget hela tiden under spolingen). Klart.
Den som inte frågar får inga svar.

patrik.svensson

Har aldrig testat med att spola räkorna i vatten men har hört att man inte förlorar nån smak så det är kanske bästa metoden.
Annars funkar det väldigt bra att salta oskalade räkor. Att salta skalade borde väl göra dem både salta och dra ut vätska? Eller?


agnetasch

Jag fick ett tips från svågern hur man tinar räkor på bästa sätt:
500 g frysta räkor
½ l vatten
2 msk salt
2 tsk socker
Lös salt och socker i vattnet. Lägg i räkorna och låt dem tina i vattnet c:a 2 tim. Låt räkorna rinna av i kylen. Då blir räkorna goda.
Är det bråttom kör jag räkorna i mikron en sväng, löser salt/socker i lite varmt vatten som sedan späs till ½ l rumstempererat vatten. Nu beror väntetiden på hur tuff man varit med mikron ;D


roffekock

Jag är lite skeptisk till att snabbtina en så känslig produkt som räkor detta med bibehållen fräschör och att tina frysta räkor i ljummet vatten är helt off i så fall är det bättre med kallt som går fortare konstigt nog. Bäst är att tina dom långsamt i kyl över natten och därefter använda agnetas lag att förvara dom i.

/rolf
Matforum är bäst

PerG

Snabbaste och bästa sättet är att springa till fiskbilen och köpa färska räkor istället... ;)

agnetasch

Den språngmarchen kan inte bli snabb, så tung plånbok som man måste ha med sig ;)

Mickan

Vi har färska på torget på lördagar och då kostar helt kilo 98 kronor. Helt ok!
Video meliora proboque deteriora sequor

Miss Fish

Citat från: Mickan skrivet 2009-03-27 21:24
Vi har färska på torget på lördagar och då kostar helt kilo 98 kronor. Helt ok!



Du bor på västkusten va?  ???
Jag sålde färska räkor i fredags i norrland. De gick på 170 kr kilot..

Mickan

Jag bor i Jönköping! I Vättern har vi då rakt inga räkor!
Video meliora proboque deteriora sequor

PerG

De låg på 139:-/kg i fredags här i Göteborg (på 2-3 ställen) så det var väl ändå inte så snuskigt dyrt?

De senaste veckorna (eller ja, ganska länge) har de legat på 98:-/kg hos i princip alla handlare...

Citat från: Miss Fish skrivet 2009-03-29 16:08

Du bor på västkusten va?  ???
Jag sålde färska räkor i fredags i norrland. De gick på 170 kr kilot..

agnetasch

Citat från: PerG skrivet 2009-03-29 22:51
De låg på 139:-/kg i fredags här i Göteborg (på 2-3 ställen) så det var väl ändå inte så snuskigt dyrt?
Jo, snuskigt dyrt ;D
Egentligen ska jag inte säga något för jag är inte så förtjust i färska räkor, jag tycker dom ofta är lite för torra o trista. Frysta Royal Greenland(för 60:-/kg) varsamt tinade i saltvatten är min favorit ;)

roffekock

Färska räkor ger skalade 40% i rent räkkött. Tänk på det. Det finns en god räka (handskalad) Bergendals AG,Citygross. säljes i 500 gr plastburk snygg,god men hälsosam ?

/rolf
Matforum är bäst

agnetasch

Man kanske kan koka räksoppa av saltvattnet man tinat de frysta räkorna i? Om vi nu ska vara riktigt ekonomiska ;D

Mickan

Citat från: agnetasch skrivet 2009-03-30 18:24
Man kanske kan koka räksoppa av saltvattnet man tinat de frysta räkorna i? Om vi nu ska vara riktigt ekonomiska ;D


Ha ha!
Video meliora proboque deteriora sequor

Asanisse

Citat från: Krista skrivet 2009-03-11 12:45
Bred ut dem på en långpanna med bakplåtspapper och strö grovsalt på dem (funkar ev med vanligt salt). Jag har testat och de smakar inte salt sen, som man kanske kan tro. Kanske är bra att skölja av dem efteråt för säkerhets skull.


Detta är det bästa sättet alla kategorier när det gäller att tina räkor.
MAN SKALL INTE SNÅLA PÅ SALTET!!! Tips från fiskbilen.
Har man tid att vänta också, mer än 8tim, blir de snudd på färska efter att de legat i kylen en stund också.
Är från västkusten o vet hur en bra räka skall smaka, åt aldrig frysta naturellt innan jag hade tinat dem på ovanstånde sätt.

Att de skulle bli torra är bara nys. Frysta är ju spolade för att få upp en glans på dem vid frysningen o blir som sagt vad perfekta.

//Asanisse

roffekock

Vad menar du med att Räkorna är vattenglacerade för glansens skull ? Eller missuppfattade jag dej.

/rolf
Matforum är bäst

Asanisse

Nej du missuppfattade inte. Detta är något jag läste om för längesedan. Om det gäller alla eller bara de grönländska ska jag låta vara osagt.

crlhrv

de är kanske spolade och styckfrysta innan de packas för att förhindra att räkorna fryser fast i varandra?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

roffekock

Att man vattenglacerar produkter har nog mer att göra med frysbränna,uttorkning. ;)

/rolf
Matforum är bäst

ena

när det gäller räkor är det ofta så att de vattenglaseras både för att förhindra frysbränna samt att förhindra att de fryser ihop. Det var en massa gnäll om det den sommaren jag jobbade i Feskekôrka :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

David

Jag, precis som Andreas tinar mina räkor under lite ljummet vatten i ett durkslag, tar ca 1 minut. Funkar dödsbra.

Förlorar ev. en aning i sältan, men det kan jag nog alltid stå ut med om jag vill ha omedelbara räkor. Har alltid i frysen och tar upp när det killar till i skaldjursmagen.

Fredrikhhhhh

Jag för min del gör så här: Det går väldigt snabbt, från djupfrysta till skalade.
Bred ut dem, låt dem tina i fem min. Vrid sen huvudena av dem när de nästan är helt frysta, när räkan börjar bli bara LITE mjuk så skala dom. Det gäller bara att vara försiktig.
Går skitsnabbt och ALL smak och lite till är kvar. När de tinar helt så blir det lite spad på botten av skålen. Jättegott att ha med i maträtter, det förhöjer räksmaken.

Jag för min del skulle ALDRIG skölja dom i vatten. Helt förkastligt enligt mig.

Iskandar

I micro om man är lat. Under varmt vatten från kranen i en plastpåse (så de inte får vatten på sig) om jag är mindre lat.
"Saften står och kokar, kakan den blir fin, Troll och Toker, ni kan komma in"

Sandra Å

Sprid ut räkorna på en ugnsplåt, slå på fläkten i din stekugn UTAN värme, och vänta några minuter. Det går fort...

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal