Långjäst bunkbröd - kan det göras enklare?

Startat av Andreas, 2009-03-15 11:42

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

I tråden No-knead bread gnäller jag om "ett jobbigt recept för bara ett enda bröd". Med jobbigt menar jag många moment och mycket disk och rengöring, enligt det receptet ska man grisa ner en bunke, en bänk, sina händer, två bakdukar och en ugnsform. Men om vi försöker göra samma bröd fast med så få handgrepp och så lite disk som möjligt då?

Långjäst bunkbröd
¤ 7 dl vetemjöl
¤ 3,5 dl vatten
¤ 1 rågad tesked salt
¤ 1 rågat kryddmått torrjäst
¤ Olivolja till bunken

Du behöver en rostfri degbunke med en bottendiameter på cirka 17 cm, detta för att få rätt diameter och höjd på brödet, min är på 4,5 liter.

Mät upp mjölet i ett litermått, häll i bunken, mät upp vattnet i samma litermått och häll i bunken. Mät upp salt och torrjäst och sätt i bunken. Småmåtten behöver knappast rengöras men skölj ur litermåttet och ställ i diskstället. Rör ihop degen med en träsked, det blir en rejält lös deg. Låt träskeden vara kvar i bunken och täck med plastfolie. Låt jäsa 12-18 timmar i rumstemperatur tills ytan är bubblig.

Rör ihop degen igen med träsleven. Ta sen en slickepott och skrapa loss all deg från kanterna och botten av bunken samtidigt som du duschar med lite mjöl, bara så pass att degen släpper och inte klibbar fast mot kanter och botten, mjöla alltså bara försiktigt på ytan, arbeta absolut inte in mer mjöl i degen.

Häll ut degen på en bakduk (duken blir inte smutsig, bara lite mjölig och det kan du skaka av). Skrapa bunken så ren som möjligt med slickepotten. Olja in bunken med olivolja, detta för att brödet inte skall fastna i bunken vid jäsning/gräddning. Häll tillbaka degen i bunken från bakduken, täck bunken med samma bakduk och låt jäsa 2 timmar till dubbel storlek. Diska av slickepott och träslev direkt så att degen inte hinner torka fast.

Sätt igång ugnen på 250° så att den är varm i tid till gräddning. När brödet är färdigjäst, ställ bunken i ugnen, sänk till 175° och låt grädda i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler under bakduken. Nu återstår bara att diska degbunken och den är inte svårdiskad.

Kan det göras enklare?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Tack Andreas för ditt utmärkta förfarande med brödbaket. Dessutom bör ju alla ha tid till detta brödbak alltså även dagens jäktade husmödrar. ;)

/rolf
Matforum är bäst

Kari


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal