spädd vispgrädde=matlagningsgrädde?

Startat av Krista, 2009-03-27 15:08

Föregående ämne - Nästa ämne

Krista

Kan man inte bara köpa 3 dl vispgrädde 40% fett och spä den med vatten till 6 dl 20 % fett, istället för att köpa två tetror matlagningsgrädde?

Jag förstår ju att det inte kommer smaka likadant som om man använt 6 dl vispgrädde, men frågan är om det blir samma resultat med spädd vispgrädde som med matlagningsgrädde till tex en köttgryta.

PerG

Matlagningsgrädden innehåller ju någon form av stabiliseringsmedel/konsistensgivare som gör att den är tjockare trots lägre fetthalt.

Detta kan man ju lätt fixa själv genom att reda grytan/såsen/soppan mer när man blandar grädde och vatten..

Jag brukar späda grädde med mjölk i såser och annat hellre än vatten...

roffekock

Krista till vilken nytta skulle detta vara? Alltså att späda vispg.?

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

Krista, om du är rädd för fettet, ta hälften så mycket vispgrädde istället.

Men varför använda matlagningsgrädde? Den är dyrare än vispgrädde och innehåller onödigt "jox".

Krista

2009-03-27 16:21 #4 Last Edit: 2009-03-27 16:25 by Krista
Inte är jag rädd för fett inte, det är mina kronor jag är rädd om ;D

Recept:
1 hackad lök
600 gram strimlad fläskfilé
5 dl matlagningsgrädde
...

Känns bara dumt att köpa två tetror matlagningsgrädde (dessutom med massa jox i) om man lika gärna kan använda spädd, med mjölk är nog bättre ja, vispgrädde. Jag borde formulerat mig bättre; tänkte mest om nån provat eller om "joxet" i matlagningsgrädde kanske är viktigt när man halverar fetthalten.

Hasse

Kan inte tänka mig att joxet skulle vara något att sträva efter.

Gör som PerG skrev. Ta hälften vispgrädde och hälften mjölk. Red eventuellt med mjöl om det blir för tunt.

Andreas

Hur mycket pengar tjänar man på att späda vispgrädde till matlagningsgrädde?

Och blir smaken, bortsett från fetthalten, samma? Om matlagningsgrädde består av vispgrädde + vatten + förtjockningsmedel borde det inte bli någon som helst skillnad. Men om matlagningsgrädde istället består av fettfiltrerad vispgrädde + förtjockningsmedel så kanske matgrädden har mer "andra smaker" än vispgrädde+vatten? I en köttgryta kanske man inte märker nån skillnad i vilket fall, men det vore ändå intressant att veta.
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Jag har inte köpt andra gräddar än vispgrädde på drygt ett år och jag köper inte vispgrädden på 36% då den innehåller karragenan eller vad det heter. Jag anväder vispgrädde, mjölk och kryddor och fonder för att få till den smak jag önskar. Jag saknar inte lättprodukterna, men kan inte redvovisa om och i så fall hur smaken på maten ändrats efter bytet. Det viktigaste skälet till att jag bytt bort lättgrädde är att jag vill inte betala för en massa vatten och jag vill bestämma själv vilket fortjockningsmedel/redning som hamnar i min mat.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Mickan

Spädd visp skär sig aldrig! Kanon! Spara pengar? Ja! Tycker att 0,5 dl visp gör mycket nytta medan 2,5 dl lättprodukt inte tillför mycket mer än tillsatser.
Video meliora proboque deteriora sequor

Yoghurt

Vid 20 % fett borde det inte vara några problem men späder du ännu mer så finns det en liten risk att det skär sig om du använder mycket tomater eller vitt vin. Det är mycket därför joxet finns.

Mickan

Det skär sig inte vid små mängder. I så fall skulle första skvätten skära sig...
Video meliora proboque deteriora sequor

Krista

Toppen, tack för alla svar! :)

Lite pengar sparar man ju (plus att man slipper tillsatser):

6 dl matlagningsgrädde = ca 20 kr
3 dl vispgrädde + 3 dl mjölk = ca 13 kr

Fick denna fundering när jag läste att lättkokosmjölk bara är vanlig kokosmjölk som de blandat med vatten.

Yoghurt

Citat från: Mickan skrivet 2009-03-30 20:42
Det skär sig inte vid små mängder. I så fall skulle första skvätten skära sig...


Tyvärr inte så enkelt alla gånger. Tomatpuré som kokas i några minuter kan skära sig.

Mickan

Citat från: Yoghurt skrivet 2009-03-31 19:16
Tyvärr inte så enkelt alla gånger. Tomatpuré som kokas i några minuter kan skära sig.


Nej, men i detta fallet är det lätt. Har aldrig skurit sig för mig!
Video meliora proboque deteriora sequor

Minaro

Har inte använt matlagningsgrädde på flera år och kommer nog aldrig göra igen. Så länge man har lite koll när man smaksätter kan man uppnå alla smaker man önskar lika bra med vispgrädde+mjölk.

Finns ju andra fördelar med att inte köpa matlagningsgrädde (som jag tänkte mycket på när vi slutade) - Man behöver aldrig fundera på "Ska jag laga mat eller använda grädde till desert?". Köper man bara vispgrädde får du det du betalar för och det kan användas till allt :P

amba

Jag tänkte omvandla 40% grädde till ungefärlig lantmjölk på ca 4% eftersom den tagit slut hemma hos oss. Jag vill inte heller ha en massa förtjockningsmedel som det verkar vara i mindre fet "grädde".  Tänkte att om jag tar en msk 40% grädde + 2 msk vatten = 20% + 2 msk vatten = 10% + 2 msk vatten = 5% så borde jag nästan ha ca 1 dl lantmjölk till gröten imorgon bitti. Eller vad tror ni? Försökte med procenträkning först men det här verkar enklare.

kurt

Nu består ju mjölk också av mjölksocker (laktos) och proteiner också, så formellt så borde inte grädden spädas med vatten utan med fettfri mjölk, annars späder man inte bara ut fettet utan också mjölkens andra komponenter

Hasse

Bortsett från mjölkens övriga innehåll förutom fett, blir det så här:

1 msk grädde 40% plus 1 msk vatten ger 20% fett.

Nu har du 2 msk vätska och måste då späda med 2 msk vatten för att komma ned till 10% fett.

Nu har du 4 msk vätska och måste späda med 4 msk vatten för att komma ned till 5% fett, och så vidare.

1 msk 40% grädde måste alltså spädas med 7 msk vatten för att blandningen ska innehålla 5% fett.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal