Vilket trä/träspån är ger bäst smak?

Startat av Kari, 2007-06-19 12:45

Föregående ämne - Nästa ämne

helfgren

Har nu provat att ta en gren av vårat äppelträd .
Grenen var ca 50 mm tjock , denna kapade jag upp i bitar som var 20 mm långa och gjorde som rök puckar av. Funkar kanon bra , räcker längre än spånet jag kan få tag på här uppe.

MVH// Henrik
Carpe diem

helfgren

Nu är en kompostkvarn inköpt och till helgen ska det provrökas med körsbärsflis , får man se om det blir ätbart :) . Finns det nåt trädslag som är direkt olämpligt att använda vid rökning ?

MVH// Henrik
Carpe diem

Moses

ja använd absolut inte björk, gran, tall eller andra barr träd. Bra "rökved" är bla körsbär, persika, hickory, oliv, pecan, mesquite, äpple, ek, lönn... ja nu kommer jag inte på fler. Själv kör jag med smoke pellets.

agnetasch


Moses

Smoke pellets är komprimerat (pressat) träd av ex hickory, mesquite, körsbär etc, ser ut som små stalvar. fördelen är att man varken behöver blötlägga eller använda lika mycket som "vanligt" rökspån för lyckat resultat. 3/4 d pellets ryker i ca 45 min. finns flera bra märken att köpa, bla FlavorWood eller BBQ'rs Delight... Hickory och körsbär är mina favoriter just nu :-).

Kari


Moses

Jajamen det går bra, FlavorWood lämpar sig bäst till El/Gasol grillar, men funkar såklart utmärkt till kolgrillar oxå. BBQ'rs Delight är mer lämpad för rökar, Kol/ved grillar, typ BBQ eller smoker grillar.
kolla gärna http://matforum.nu/index.php?topic=3476.0

helfgren

2009-10-29 18:37 #27 Last Edit: 2009-10-29 18:42 by helfgren
Citat från: Moses skrivet 2009-10-21 14:52
ja använd absolut inte björk, gran, tall eller andra barr träd.


Angående detta , är inte en ett barrträ ? Och gran ska man använda när man röker sik och strömming har jag hört .  ???
Bifogar en länk där det även står att björk är bra till fläsk och fågel .
http://www.grillguiden.se/artiklar/2009/rokvedslista/

MVH// Henrik
Carpe diem

Moses

Klart det finns undantag som enträd, att man använder gran till sik & strömming hade jag faktiskt inte en aning om. Nån som testat gran eller björk? vore intresant att höra. Anar att det är kallrökning vissa barr & björkträd används till.

Tomas J

Citat från: Moses skrivet 2009-10-30 08:05
Klart det finns undantag som enträd, att man använder gran till sik & strömming hade jag faktiskt inte en aning om. Nån som testat gran eller björk? vore intresant att höra. Anar att det är kallrökning vissa barr & björkträd används till.


Norröver där man just bara har tillgång till björk används det. I alla fall att döma av det jag hört av mina kunder.

Christine

2009-11-29 20:46 #30 Last Edit: 2009-11-29 20:55 by Christine
Det lilla vi har hunnit röka här..
"I ett rökskåp från Jula" så har vi använt spån som vi köpt från
www.gamecall.se
Klicka på vildmarksprudukter och skrolla till längst ner.

Har funkat bra.


Ska ta ner ett äppleträd i trädgården och torka bitar till rökning.
Har provat lite med ek, men det blev..."rökigt" stark doft och rökutveckling, men det kanske är meningen.

Får testa mer.
Har blivit biten av det här med rökning.
Trevligt och med bra resultat.

Rökte ett oxhjärta till 70 grader.
Tyckte det blev lite för blodigt.
Nästa gång högre temp.
Lade det i ugnen på 60grader i 12-14 timmar på torkning.
Kalasgott.

Mvh
Lennart
"Christines gubbe"

helfgren

Måste tipsa om ett spån, var på djurkompaniet och köpte en kanin till barnen. Då får jag se att dem säljer alspån för att ha i buren till djuren, spånet är 2-4 mm i storlek och kostar 100:- för 25 liter. Betydligt billigare än vad man kan köpa "rökspån" för . Ska prova det i helgen, dem hade även 10 liter för 55:- och 100 liter för strax över 200:-.

MVH// Henrik
Carpe diem

helfgren

Kan meddela att spånet funkade precis som allt annat spån i den dimensionen, väldigt bra. Enda skillnaden är som sagt priset.

MVH// Henrik
Carpe diem

Andreas

Jag har ätit en hel del med enris direkt på grillen i sommar, blir mycket gott och färskt ris behöver inte blötläggas eftersom det ju redan innehåller fukt. Vad finns det egentligen för anledning att använda spån när det är både gott och enkelt med färskt ris?
Den som inte frågar får inga svar.

helfgren

Personligen tycker jag att enbart enris ger för stark smak om man röker varor länge, sedan om man röker fläsk och bara använder enris kan jag uppleva en lite bitter smak som jag inte får om jag använder alspån.Till fisk som man inte röker så länge funkar det bra, sedan brukar jag använda enris på slutet av rökningen.

MVH// Henrik
Carpe diem

Sigma222

Hej, fångar upp denna gamla tråden och frågar om minkar erfarenheter från rökning med ved från al eller andra träd? Har precis byggt en rök och vill helst inte använda spån (inte optimalt med min konstruktion).

Tack på förhand

Hälsningar
Peter

Gruvjon

Citat från: Kari skrivet 2007-06-19 12:45
Alved och alspån, enved och kvistar är vedertaget, men sen då?

Gran och tall går bort, hälsofarligt sägs det med terpentin och sånt. Bark, kottar och björknäver likaså.

Har läst i en bok om en upplevelse utöver det vanliga efter rökning eller om det var grillning med vinrakeved, vars hittar man en vinranka att ta med hem?

Någon som provat päron, äpple eller rosenträ? Eller nypon? Blåbärsris?  ???


varför krångla med spån???...elda röken med alved...;-)

Skogis

Citat från: Kari skrivet 2007-06-19 12:45
Alved och alspån, enved och kvistar är vedertaget, men sen då?

Gran och tall går bort, hälsofarligt sägs det med terpentin och sånt. Bark, kottar och björknäver likaså.

Har läst i en bok om en upplevelse utöver det vanliga efter rökning eller om det var grillning med vinrakeved, vars hittar man en vinranka att ta med hem?


Vinranka är vanligt att röka med i Frankrike, egentligen inte så konstigt. När jag var i Franrike förra gången såg jag att det låg säckar med vinranksved bredvid grillkolen i butikerna så det är nog vanligt att sätta lite piff på köttbiten med vinrök.
Danskarna använder nästan uteslutande Bok, så det verkar som att man använder vad man har till hands. Dock verkar inte Alm vara ett lyckat alternativ, synd för det har jag gott om :(

Hankki

När det gäller björk så är det väl främst för att det sotar så det kan ge sotflagor på köttet/fisken

kurt

På Dansk TV går en serie på 8 program där de i varje program fångar och röker fisk (de röker även alla annan mat som de äter):

http://www.dr.dk/dr2/storrygeren#/48499/00:21

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal