Amerikanska chokladjättemuffins, recept?

Startat av Krista, 2009-05-13 10:43

Föregående ämne - Nästa ämne

Krista

Jag vill baka amerikanska jättemuffins. Har försökt mig på det ett antal gånger, men det har aldrig blivit bra utan de har blivit motsatsen till följande:

-saftiga
-hög rund topp, som en kupol
-mer hög än bred
-seg och liksom lite knäckig överdel

Jag är övertygad om att det ska vara drygt 2 dl olja i smeten, den mängden till 6 muffins alltså. Och ja, tanken är att man ska behöva ta pauser under ätningen av en muffin och eventuellt behöva bearbeta upplevelsen hos en terapeut efteråt.

Är det nån som har lyckats få till muffins som uppfyller ovanstående punkter? Tips kring muffinsbak i allmänhet och jättemuffinsbak i synnerhet mottages också med tacksamhet! :)

ena

2009-05-13 11:02 #1 Last Edit: 2009-05-13 11:07 by ena
mitt recept kvalar inte in när det gäller  mängden olja men brukar bli höga o fina om man har stabila formar :) ca 12 st blir det av det här receptet

2½ dl strösocker
4½ dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 ägg
3 dl mjölk
75 gr smör
½ dl rapsolja
200 gra mörk choklad, helst +60%

Blanda allt torrt. Smält smöret o häll kall mjölk.
Vispa ägg, mjölk o smörblandningen samt oljan i ett par minuter med elvisp.
Rör ihop mjölblandningen med äggsmeten så det blir en jämn smet.
Fördela i stora muffinsformar ca 12 st. De ska vara fyllda till knappt 3/4.
Hacka chokladen grovt och tryck halvvägs ner i muffinsen.
Grädda mitt i ugnen (200 grader) i 20-25 minuter.

man kan göra små muffins av smeten också, då blir det ca 30 st o man gräddar dem i 12-15 minuter istället :)

edit: man kan trycka ner några minimarschmallows i varje muffin också om man inte räds det söta *S*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

Det låter lovande med både smör och olja, och både kakao och choklad också...great! ;D Jag vill absolut ha gigantmega-tar-över-världen muffins, så jag kommer testa göra 6 muffins av denna sats. Jag gillar receptet, det ser "rätt" ut även om fettmängden inte är så grotesk. Tnx :)

ena

Hoppas du blir lika nöjd som jag är med det då... :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

Men...bakpulvret?! Ena? Visst ska det vara bakpulver i? Står här med slickepotten i högsta hugg (har inte blandat äggsmeten med det torra än). Eller ska det inte vara bakpulver...det kanske blir kompakta och saftiga muffins eftersom det inte är bakpulver i...eller? *småpanik*

Krista

Update: blandade ihop utan bakpulver nu och testgräddar två stycken. Ska se hur det blir, om jag får två megamuffins eller två chokladpannkakor :)

ena

det ska vara bakpulver i givetvis...2 msk bakpulver o 2 msk vaniljsocker

sorry, är tydligen hopplös på att skriva av recept *skäms*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

Ingen fara på taket :D De blev toppen utan! Vaniljsockret fick jag med. De blev höga och fina, vänta ska fota :)

ena

så bakpulvret var helt onödigt?? där ser man... *s* alltid lär man sig nåt
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

Jag hade vetemjöl special, kanske reste sig lättare tack vare det. Fortfarande höga och fina nu när de börjat svalna :)

ena

kanske det... får nog prova dem med "vanligt" vetemjöl också utan bakpulver *s*

Ser de ut som du tänkt dig?
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

Ja! :D Jag tänkte om angående storleken och kom på att jag mest var ute efter höga muffins. Ska smaka imorn, återkommer med smakresultatet!

Krista

Goda! Fast min kakao tog slut så det blev knappt 1 dl och det märktes nog, hade velat ha en mer framträdande chokladsmak. Men de blev sådär perfekt höga och bulligt kupolformade som jag var ute efter. Jag fyllde dem nästan ända upp i formarna, smeten var ca 3 mm från kanten. Tack för bra recept!

ena

jag brukar ta lite mer kakao...o så helst en fin med mkt smak :)

ska dock testa dem utan bakpulver nästa gång ;)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Kaktusblomman

2 msk av bakpulver o vanljsocker måste vara för mycket? Ska det inte var tsk?

ena

kaktusblomman -du har helt rätt, det ska vara tsk... fast de blev lika bra utan *S*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Alice

Jag gjorde chokladmuffins så sent som igår och de stämmer bra in på det du eftersöker.

Receptet finns här: http://matarammunition.wordpress.com/2009/10/23/chokladmuffins-med-hallonfrosting/

Det räckte till 6 muffins.

Krista


corneliace

Hej! Jag har testat receptet två gånger nu och älskar det! Bästa recepten jag har prövat på för muffins. Har ändrat vissa proportioner efter min egen smak men receptet är utmärkt som ett grundrecept liksom. Det är bara att smaksätta med det man vill och eventuellt utesluta kakaon. Tack så mycket!  :D

webguide

Citat från: Krista skrivet 2009-05-14 22:38
Jag hade vetemjöl special, kanske reste sig lättare tack vare det. Fortfarande höga och fina nu när de börjat svalna :)


Gammal tråd, men vetemjöl special är inte det bästa mjölet för muffins (eller sockerkakor) eftersom det är tyngre pga den högre proteinhalten. Kakorna reser sig bättre med vetemjöl som har låg proteinhalt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal