Mitt hemliga köksknep

Startat av Kari, 2007-06-21 12:30

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Bra tips! Jag brukar klippa mitt bacon med sax rakt ner i stekpannan, tycker nästan det är smidigast.

Det här med att strö salt på skärbrädan, behövs inte vatten också om man skall vara säker på att saltet verkligen kommer i kontakt med ytan så att alla bakterier dör?
Den som inte frågar får inga svar.

vilsjin

Jo, naturligtvis behövs det en aningens vatten. Jag brukar fukta brädan med en blomspruta, strö på salt och spruta igen.
Här har det talats om det tidigare.
Där finnar man även detta citat:
Citat från: Journal of food protectionAbstract:
The microbiology of plastic and wooden cutting boards was studied, regarding cross-contamination of foods in home kitchens. New and used plastic (four polymers plus hard rubber) and wood(nine hardwoods) cutting boards were cut into 5-cm squares("blocks"). Escherichia coli (two nonpathogenic strains plus type OI57:H7), Listeria innocua, L. monocytogenes, or Salmonella typhimurium was applied to the 25-cm2 block surface in nutrient broth or chicken juice and recovered by soaking the surface in nutrient broth or pressing the block onto nutrient agar, within 3-10 min or up to ca. 12 h later. Bacteria inoculated onto plastic blocks were readily recovered for minutes to hours and would multiply if held overnight. Recoveries from wooden blocks were generally less than those from plastic blocks, regardless of new or used status; differences increased with holding time. Clean wood blocks usually absorbed the inoculum completely within 3-10 min. If these fluids contained 103-104 CFU of bacteria likely to come from raw meat or poultry, the bacteria generally could not be recovered after entering the wood. If ?106 CFU were applied, bacteria might be recovered from wood after 12 h at room temperature and high humidity, but numbers were reduced by at least 98%, and often more than 99.9%. Mineral oil treatment of the wood surface had little effect on the microbiological findings. These results do not support the often-heard assertion that plastic cutting boards are more sanitary than wood

Andreas

Hur påverkas en träskärbräda av saltvattenbehandlingen, behöver den kanske oljas in oftare?

Och en sak till, ser att det i din länk påstås att 20% saltlösning räcker, var hittar man nåt som styrker det?
Den som inte frågar får inga svar.

vilsjin

2011-07-24 14:07 #43 Last Edit: 2011-07-24 21:22 by vilsjin
Citat från: Andreas skrivet 2011-07-07 10:29
Hur påverkas en träskärbräda av saltvattenbehandlingen, behöver den kanske oljas in oftare?

Den blir definitivt "torrare". Jag smörjer alltid in brädorna med en blandning av bivax och mineralolja efter saltningen.

Citat från: Andreas skrivet 2011-07-07 10:29Och en sak till, ser att det i din länk påstås att 20% saltlösning räcker, var hittar man nåt som styrker det?

Jag har letat men inte funnit. Den gegga jag låter torka på mina brädor är snarare 95-procentig.

Edit: skärbrädan jag oftast använder salt-metoden på är runt 40x55cm stor och väger närmre åtta kilo. Inget som lätt diskas av.
Bild nedan.

Hasse

Jag såg en gång i ett TV-program med Jacques Pépin, att han använde potatismospulver för att reda soppa.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal