Porslinsbryne hur göra rent?

Startat av Torkel, 2009-07-09 20:26

Föregående ämne - Nästa ämne

Torkel

Har ett porslinsbryne (handhållet, rund pinne med trähandtag) som blivit glatt och svart. Hur gör man rent det bäst? Och hur får man tillbaka den sträva ytan, mitt är alldeles glatt och gör inte ett lika bra jobb längre. Är detta fenomen clogging eller?

Per-Erik

Enligt manualen till mitt bryne (spyderco tri-angel) som också är ett porslins bryne så kan man ta scotch-brite och tvättmedel, men jag har inte hunnit pröva.
Har bara provat med diskborste och diskmedel men det blev inte så stor skillnad.

bryggens

Äger inget sådant, men...
Jag har lite skog och använder motorsåg.
Då brukar man fila kedjan  lite då och då. det rekommenderas att "krita in" filen med vanlig skolkrita, för att hålla filen ren.
Ingen aning om det finns något liknande för ert problem.


Fredrik Goldhahn

Alla Slipverktyg slits när man använder dem - om du använt brynet frekvent kan det helt enkelt slitits så pass mycket att det inte tar längre. Spyderco Tri-Angle har keramiska stavar i två kornigheter - fin och medium - och det går att köpa till Diamantbrynstavar om man vill.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

dePaul

Citat från: Torkel skrivet 2009-07-09 20:26
Har ett porslinsbryne (handhållet, rund pinne med trähandtag) som blivit glatt och svart. Hur gör man rent det bäst? Och hur får man tillbaka den sträva ytan, mitt är alldeles glatt och gör inte ett lika bra jobb längre. Är detta fenomen clogging eller?
Ditt bryne har blivit mättat. Det finns en metod som är helt överlägsen alla andra men som få känner till.

Svaret är Autosol kromglans. Finns att köpa i din närmaste bensinmackbutik eller kemikalieaffärer/Järnia/Rusta osv. Gnugga in brynet med det ordentligt och torka sedan flera ggr med en trasa. Upprepa vid behov. Diska därefter brynet med vanligt diskmedel och torka sedan.

~Paul~

Ulf Wijk

Bästa tipset jag någonsin har hört!
Vem kunde tro det? Autosol av alla andra medel.. TACK!

Urban

Jag brukar sudda bort det svarta med ett suddgummi. Det fungerar bra för mig iaf.

webguide

Jag har ett metallbryne som jag snodde när jag jobbade på ett slakteri för 30 år sedan, funkar lika bra idag som då! :) Jag gillar itne känslan i keramiska brynen, jag känner i stålet när det tar.

Urban

Porslinsbrynet använder jag mest när jag ska räta upp eggen på mina Japanska knivar. Det känns som att porslin är lite snällare. Men jag kan ha fel?. Om mina allround knivar blir slöa så vässar jag bara upp dum med ett diamantbryne. Köpte ett sånt på Noliamässan i Umeå för snart 20 år sedan. Fungerar fortfarande fantastiskt bra!.

webguide

Citat från: Urban skrivet 2017-12-20 14:29
Porslinsbrynet använder jag mest när jag ska räta upp eggen på mina Japanska knivar. Det känns som att porslin är lite snällare. Men jag kan ha fel?. Om mina allround knivar blir slöa så vässar jag bara upp dum med ett diamantbryne. Köpte ett sånt på Noliamässan i Umeå för snart 20 år sedan. Fungerar fortfarande fantastiskt bra!.


Jag har bara japanksa knivar! :)

Jag tror inte att det ena är snälalre än det andra, man slipar ju inte kniven utan rätar precis som du säger ut eggen.

Urban

Det har säkert rätt. Men jag valde att använda porslinsbryne med det i tanken.

När det kommer till stålbrynen så tycker jag att "proffsbryen" som styckare och ev kockar använder så ser dom betydligt bättre ut än dom som finns att köpa på typ ICA. Dom är längre och verkar ha en finare yt-struktur (om man kan säga så). Min svåger är fd. styckmästare och han kör bara med stål.

Gastrofysik

Stålbryne funkar bara på västerländska knivar med mjukare stål, japanska knivar kräver keramiskt bryne.

webguide

Citat från: Gastrofysik skrivet 2017-12-20 16:31
Stålbryne funkar bara på västerländska knivar med mjukare stål, japanska knivar kräver keramiskt bryne.


det här är en debatt som ofta dyker upp, en del hävdar att man inte skall använda stål på japanska knivar, medan andra hävdar motsatsen.

Min erfarenhet säger någonting annat eftersom jag inte har någonting annat än japanska knivar hemma och stålar uteslutande med ett stål av just stål. Jag slipar knivarna 2 gånger/år och stålar dem varje gång jag har använt dem.

BjörnLjungström

Det finns ett alternativ för brynstav som jag upplever håller skärpan bättre över tid. En enkel jigg som gör att jag alltid kan upprepa rätt vinkel. Till denna använder jag ett superfint keramikbryne för enklare slipjobb samt dagligt underhåll.
Videon visar en nyslipad Ikea kniv
https://youtu.be/croDVZ2eHME

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal