Häggbär

Startat av bryggens, 2009-07-31 17:00

Föregående ämne - Nästa ämne

bryggens

Har ni  häggbär?
Kollade på Odla.nu och tydligen kan man göra saft och likör av dessa bär.
Någon som har använt eller vet om hur de är?Andra sätt att använda dom? Fåglarna gillar dom i alla fall!

agnetasch

Vi har stora häggträd o ett år när det var mycket bär fick jag för mig att jag skulle göra saft av dem. Jag plockade o plockade; det är ett slabbigt göra o jag förstörde en tröja med fläckar som inte gick att få bort (använd svart tröja vid plockning)
Saften blev inget vidare god, den smakade mest sockervatten.
Men jag börjar fundera på om man kanske ska frysa dom innan man lagar till dom, modell slånbär, o smaksätta med lite citron.
Här är det inga fåglar som tar häggbären, dom äter bara på aroniabusken >:(

ena

häggbärssaft som är så gott :) och ännu godare blir den om man kör hälften häggbär o hälften lingon...
häggbärslikör är också ljuvligt... *ler*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Mickan

Citat från: ena skrivet 2009-08-04 22:05
häggbärssaft som är så gott :) och ännu godare blir den om man kör hälften häggbär o hälften lingon...
häggbärslikör är också ljuvligt... *ler*


Likörrecept? Håller ni med om att kärleken till bärlikörer ökar med åldern?
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Citat från: ena skrivet 2009-08-04 22:05
häggbärssaft som är så gott :)
HUR har du då burit dig åt? Här tyckte vi att det smakade absolut noll om man kokade dem som vanlig saft ???

ena

häggbärssaft gör man på samma sätt som slånbärssaft :) dvs kokande vatten över bär o så får det stå 3-5 dagar osv... min morbrors fru var från Östersund o där är det tydligen väldigt vanligt att man tar till vara på Häggbären (som även kallas fattigmanskörsbär)
recept är det dåligt med på min front igen... packar för att flytta tillbaks till Västra Götaland...

men likören tror jag vi gjorde genom att lägga bär o socker i brännvin ett par månader... har itne gjort det på ett par år av olika anledningar... nästa år är det väl min tur igen...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

agnetasch

Genom att se vilka släktingar häggbäret har kan man tydligen lista ut hur dom ska behandlas inför saftkoket:
Lägga dom i frysen. Släktingen slånbär behöver denna behandling. Något beskt förvandlas till något sött på kemisk väg (??)
Mala dom. När man kokar körsbärssaft (också en släkting) brukar man ha i lite krossade kärnor för att få karaktär på saften. Mal man häggbär krossas deras kärnor.

ena

just det... fast fryser dem gör vi inte :) mal dem i köttkvarnen... sen som slånbärssaft
man kan prova allt -minst en gång!!;)

agnetasch

Det vill till att vara helt svartklädd vid häggbärssaftberedning. Jag vet ju hur jag såg ut bara efter plocken, hur slafsigt blir det då inte vid kvarnen ;D

ena

Det är rätt slafsigt att mala dem ja... :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Nettan

Häggbär är en av de godaste bären att göra saft av, men väldigt odrygt. Blandar man för mycket vatten i vattenglaset sen, smakar häggbär ingenting!
Vi plockade 29 L och fick 7 stora flaskor (de behövs ca 5L/flaska) och man behöver nästan vatten o saft 50/50 när man dricker den, men det är välsmakande droppar! Smakar även svagt av mandel (eller Björnklister, som jag brukar säga). Jag gör saft i saftmaja och slänger sen avkoket i frysen för att lägga i damejeannen/jäshinken när jag fått ihop 25 L. Blir utmärkt portvin el bourseaux el likn. Här tar vi tillvara på allt och även kokrester av andra bär åker i mäskkärlet.
Som saft och vin är häggbär som allra godast!

Finns det någon som vet vad busken/trädet heter?
Söker man på hägg får man bara upp andra...

agnetasch

Citat från: Nettan skrivet 2016-07-23 16:27Finns det någon som vet vad busken/trädet heter?
Söker man på hägg får man bara upp andra...
När jag söker på hägg får jag upp trädet/busken hägg. Vad får du upp för något mer?

eva arnerdal

Häggbär heter också Saskatoonbär (buskens namn blir då Saskatoon också förstås  ;)) ett amerikanskt namn då bären finns i stora mängder runt staden Saskatoon.

agnetasch

Saskatoonbär är bärhäggmispelns bär inte häggens.

Är det därför `Nettan´gör så god saft; hon använder häggmispel o inte hägg (för den saften blir inte god)

Peter Nilsson

Jag kan varmt rekommendera att plocka häggmispelbär. Jag kokar sylt på dem och det är verkligen gott.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal