Mer smak på brödet av kryddor i degvätskan istället för med mjölet?

Startat av Andreas, 2009-11-15 11:43

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

TT-spektras Mia Gahne tipsar i sin spalt i lokaltidningen "Vill du ha smak på brödet? Tillsätt kryddorna i degvätskan istället för med mjölet. Då ger det mer smak."

Någon som kan bekräfta att det stämmer?
Den som inte frågar får inga svar.

Groet

Det låter lite suspekt, vad för kryddor menas egentligen? Om man har örter och lägger det i fördegen så det får längre tid så kanske det gör lite skillnad, men varför inte tillsätta lite mer kryddor om man vill att det ska smaka mer av något?

Jag gör ibland bröd med soltorkade tomater och basilika, jag brukar blanda ned basilika i burken med tomater för att smaksätta oljan, det kanske inte gör så stor skillnad men jag gör så iaf.

Mattias H

Jag antar att det stämmer som beskrivs i tidningsurklippet, eftersom vätskan löser upp smakämnena (iaf de vattenlösliga) som sedan blandas de ut effektivare i degen. Vissa smakämnen är fettlösliga och de löser sig ju bättre i fett än i vatten, så i de fallen är det inte lika effektivt. (Om inte degvätskan har en massa fett i sig förstås, typ fet mjölk, olja etc). Jag har dock inte koll på vilka brödkryddor som är vatten- respektive fettlösliga. Någon som vet?

Tias

akius

Blanda ut kryddorna med en skvätt alkohol (som både löser fettlösliga och vattenlösliga ämnen) så slipper man fundera. ;)
Men bildas det inte också lite alkohol i degar som jäser, sockerarter som bryts ner till alkohol (förbränns) och koldioxid ("luft" i brödet)...?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal