Fisk på nyår

Startat av Sofia, 2009-12-15 12:39

Föregående ämne - Nästa ämne

Sofia

Efterlyser tips på fisk-huvudrätt (obs ej skaldjur tyvärr) som kan passa på nyårsafton. Jag tänker mig antingen nån fisksort man inte tillagar till vardags, eller någon lite mer "udda" tillagning av "vanlig" fisk, för att det ska bli lite roligare.

Ia

När jag var på besök hos mina föräldrar bjod pappa på en riktigt god fiskrätt- färskgravad torsk med örtsås och löjrom. Det var verkligen riktigt gott! Det var första gången jag åt gravad torsk, men inte sista :)
http://iasmatblogg.blogspot.com/2009/11/farskgravad-torsk-med-ortsas-och-lojrom.html




Ia´s Matblogg

Sofia

Wow! Det låter jättegott, och så recept dessutom! Tack för tipset, det blir helt klart en kandidat. Och det är ju näst intill omöjligt att motstå löjrom, mums!

annamaria

Jag gillar gös. Det känns inte vardag för mig utan lite mer fest. jag Lagade gös och serverade med en underbart krämig gul paprikasås, till det ett lyxigt potatismos med krispiga socker ärtor i. Mums!

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2009/02/halstrad-gosfile-med-gul-paprikakram.html

Andreas

Det låter gott, men jag måste fråga vad du menar när du skriver halstra, har du en gjutjärnspanna du kör på max med nån tålig olja? Sen undrar jag också om du mosar in sockerärterna i själva mosen eller rör du ner dem då mosen är färdigmosad? (Kommentaren i din blogg från Kraxpelax är väl inte seriös?)
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

God fortsättning! Inte max Andreas, men steker ändå relativt snabbt eftersom fisken är ganska tunn och blir färdig snabbt. Ärtorna lägger jag i efter att moset är klart. Jag brukar bara dela dem på längden.
Den där kraxpelax är nog skum.  :)

Andreas

Tack samma! Då vet jag vad du menar. (Halstra är ett knepigt ord, för mig innebär det riktigt hett, främst associerar jag egentligen till sotiga fiskar lagade på riktig glöd.)

Märkligt att så få har ideer på riktigt festliga fiskrecept, men de flesta kanske äter kött när det skall vara riktigt festligt?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Ja oxfile är lite given på nyår hos många tror jag. Jag funderade också på Röding, det är en god fisk också. Dock nästan omöjlig att få tag på här nere i söder. Lax var ju väldigt lyxigt förr men har nu blivit en vardagsfisk, konstigt vad det ändrar sig med åren. Jag gillar i vilket fall som helst inkokt lax - det känns så gammaldags lyxigt på något vis.

Kari

Lite OT men - i Frankrike är gädda fint på tallriken vad jag hört, men vad och hur gör fransmännen med denna så vanliga fisk här hemma? Detta svar lite som en knuff att tänka i nya banor :)

Jo, lax är vanlig mat men det är skillnad på lax och lax också. Måhända att finlax ändå är ett starkt kort?

annamaria

Absolut är finlax helt ok. Gädda som smakar gott det skulle jag gärna vilja äta  ;D det har jag ännu inte fått uppleva. Spännande, undrar vad dem gör med den?

Kari

Hade vi inte ngn fransos här? Jag kollar listan på användare! Inte för att det är en gäddgaranti ;)

(Andreas, du är tex nu vi skulle behöva ha den där "akuttråden" som vi talat om)

Lena Marie

Jag måste klämma in med en liten försynt sak ...

Jag lagade det här för en tid sedan och det var vansinnigt gott!
http://www.recept.nu/1.171999/recept.nu_redaktionen/huvudratt/fisk_skaldjur/laxqueneller_med_vitvinssas

Tycker det passar både vanlig helg som nyår och inte var det så svårt att göra heller.

På tal om gädda så har jag så klart gäddhäng!  ;D
Alma Mater - mat är gott

ena

Fransmänner är väldigt förtjusta i gäddqueneller har jag för mig... länge sedan jag gjorde sådana, kanske nåt att tänka på till nyår :)

Annars är smördegsinbakad lax en retrorätt som alltid får hem :)
till festmiddagar gör jag gärna en fiskgratäng med lite lax, långarygg o räkor... en mustig vitvinsås över o så kokt potatis och rotsaker vid sidan om, inget potatimos här inte :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Lena Marie

Citat från: ena skrivet 2009-12-28 00:59
Fransmänner är väldigt förtjusta i gäddqueneller har jag för mig... länge sedan jag gjorde sådana, kanske nåt att tänka på till nyår :)


Gäddqueneller med mitt föregående recept vore optimalt! Ska nog prova med gädda!

Någon fiskare här?
Alma Mater - mat är gott

Andreas

Queneller låter onekligen roligare än fiskbullar. :) Men är det egentligen nån som fiskar gädda på vintern?

Kari: Hur menar du finlax, menar du vild istället för odlad eller menar du "finare" tillagning? (Akutttråden - jo, har inte glömt men inte hunnit.)

Ena: Av nån anledning känns faktiskt potatis festligare än potatismos.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Jag tänker på salmalaxen från Norge som fått så fina omdömen av Taffel Lisa. Tillagningen kan man säker skrämma upp med lite fantasi :)

Andreas

Jag har aldrig ens hört uttrycket salmalax, kan du kanske lite kort här berätta vad som är så mycket bättre med den än med vanlig lax?
Den som inte frågar får inga svar.


Mickan

www.salmalax.se

Jag tycker att mycket fisk kan bli superfestlig om man har en fin sås och andra goda tillbehör. Saffranssås eller champagnesås, duchessepotatis med lite grönt eller tryffelolja i...

Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Hoppsan, det var verkligen en oförbehållsam hyllning som heter duga! Men har Lisa rätt, kan salmalax verkligen vara SÅ mycket bättre? Har någon annan smakat?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Ja, den är fantastisk. Jag tycker att det starkaste med den är att den är precis lagom fet. Viss odlad lax är extremt fet och oljig medan Vätterlaxen som vi har nära till kan vara väl mager ibland. Bitarna är så otroligt fina! Ja, det är värt det! Tror att den kostade 275 kronor kilot eller något sådant.

Jag bor på fel ställe men beställde genom en bekant som har en husvagn uppställd i Lidköping! Dröjer tyvärr innan det blir dags igen.
Video meliora proboque deteriora sequor

helfgren

Citat från: Andreas skrivet 2009-12-28 12:26
Men är det egentligen nån som fiskar gädda på vintern?



Klart det finns dem som fiskar gädda på vintern, angla gädda är ju bland det roligaste man kan göra näst efter skoteråkning då  ;D . Dessutom är vinter gäddan bättre i kvaliten.

MVH// Henrik
Carpe diem

smakakarin

Jag kan rekomendera Baconrullad gösfilé med potatis- och jordärtskockspuré! Så vansinnigt gott!

http://ensmakavkarin.wordpress.com/2009/03/24/baconrullad-gosfile-med-potatis-jordartskockspure/

dePaul

En av mina favoriter är inbakad piggvar med rotfrukts/potatispuré och en len smörsås/beurre blanc. En vanlig huvudsallat och späda spenatblad med en diskret dressing så är man hemma.

~Paul~

Helge

In med piggvaren som den är i ugnen och ät med pepparrot och skirat smör. MUMS!
Annars är Queneller med grovhackade räkor inblandade i gäddfärsen inte helt fel. En god sås till och saken är "biff"!
Smaklig måltid
Helge

Kari

Finns det gös i butikerna nu eller är det egenfiskad? Gös är finafisken :)

Mickan

Köpte gös i Jönköping idag. Fiskad precis i närheten men maken glömde var!
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

Så, vem åt fisk på nyår? Lax, gädda eller vad? *nyfikenienstrut*

agnetasch

Hos oss blev det en laxbuffé. Vi äter inte så mycket lax annars så det kändes lite fint; gravad lax med hovmästarsås, kall kokt lax med sparris o romsås o ljummenrökt lax med ananassås. Dillpotatis till. Sedan följde vi upp nostalgitrippen med ris a la Malta med körsbärssås :D

Lucy

Citat från: agnetasch skrivet 2010-01-02 11:12
....ljummenrökt lax med ananassås.


Ananassås låter väldigt smarrigt!! Kan man få be om ett recept?

CII

Jag åt Moules Mariniers till förrätt, torsk stekt till 45 grader, hemgjord bearnaise och rostade tomater till huvudrätt.

Till efterrätt blev det en chokladpaj.

Mitt tema för måltiden var de godaste rätterna jag lagat under året som gått, godaste förrätten, godaste huvudrätten och godaste efterrätten. Det blev en fantastisk succé som jag hoppas att gästerna kommer att minnas länge, jag kommer i alla fall att göra det. Till maten drack vi goda viner som min sambo hade valt ut, hon börjar att bli mycket duktig på det (det har lönat att köpa vinböcker till henne i present).

Mickan

Nyår 2009 hos mig.

Hors d'Ouvres
Tonfisktartar med lime och ingefärsvinägrett
Toast Skagen
Blåmusslor med vitlök och basilika


Gösfilé med saffranssås, grön duchessepotatis och sockerärter

Vaniljkryddad krusbärssoppa och salt smördegsremsa

Vodkagravad hjortfilé, skogsbärssås, potatisflarn och fransk sallad

Älgentrecôte, sötpotatiscrème, trattkantareller och örtkvitten

Ostar med nötbröd och kompott på torkad frukt

Mandelmassefromage med chokladganache och apelsinsallad

Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Citat från: Mickan skrivet 2010-01-02 15:55
Nyår 2009 hos mig.

Hors d'Ouvres
Tonfisktartar med lime och ingefärsvinägrett
Toast Skagen
Blåmusslor med vitlök och basilika


Gösfilé med saffranssås, grön duchessepotatis och sockerärter

Vaniljkryddad krusbärssoppa och salt smördegsremsa

Vodkagravad hjortfilé, skogsbärssås, potatisflarn och fransk sallad

Älgentrecôte, sötpotatiscrème, trattkantareller och örtkvitten

Ostar med nötbröd och kompott på torkad frukt

Mandelmassefromage med chokladganache och apelsinsallad




Himmel, du måste ha lagat mat i flera dagar inför detta? Det låter supergott. Har du recept på krusbärssoppan så tar jag hemskt gärna det, har hela frysen full med krusbär.

Mickan

Också krusbär i frysen!

500 g krusbär kokades helt mjuka med en urskrapad vaniljstång, 2 stora remsor citronskal, 2 dl vatten och 1,5 dl socker. Slogs i sil och fick rinna av. Pressade lite grann för att få den lite tjock men inte allt för grumlig. Serverades iskall i litet glas. Så friskt och gott!
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Citat från: Lucy skrivet 2010-01-02 12:33
Ananassås låter väldigt smarrigt!! Kan man få be om ett recept?
Det är inget mer invecklat än lika delar avrunnen ananaskross o gräddfil. Vill man ha såsen lite mer arbetad kan man pudra över lite paprikapulver ;D

Andreas

Jag tog en titt på vilka nyårsfiskrecept man hittar om man letar lite snabbt hos de två stora matsajterna.

Tasteline - länkarna Recept->Nyår leder till denna lista med recept http://www.tasteline.com/Recept/Nyar/ , jag hittar 8 fiskrecept bland de 100 första recepten i listan:
¤ Saffranskryddad fisksoppa med lax och torsk
¤ Hel ugnsbakad lax med pesto och pinjenötter
¤ Fiskgratäng "300 gram   fiskfilé(er)"
¤ Lax på rödbetssallad med quinoa, spenat, fetaost och valnötter
¤ Laxpaj
¤ Ugnstekt laxfilé under pestotäcke
¤ Thai-soppa med norsk lax
¤ Lax- eller skaldjurspasta

Allt om mat - klickar "Nio menyer till nyårsmiddagen" på förstsidan som leder till en artikel med just nio menyer http://www.alltommat.se/nyar/nyarsmiddagen-har-ar-alla-menyer-du-behover-1.32974 , det visar sig att sju av Allt om mats menyer, inklusive "En meny med fisken i fokus" inte innehåller någon fisk alls!, men två fiskrecept finns där i alla fall:
¤ Gös med svensk pesto och kryddig sallad
¤ Norrlands-sushi med inge-färsgurka och hallon- vinägerslungat tomathack "kallrökt lax"

Sammanfattningsvis mest bara lax, så när som på en rätt där laxen får sällskap av torsk, en rätt med "fiskfilé" och en med gös. Noterbart är även att 3 av 10 rätter innehåller pesto.
Den som inte frågar får inga svar.

ena

Här blev det lax på nyår... enklast möjliga -ungsstekt med rostade grönsaker o kantareller :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Lucy

Citat från: agnetasch skrivet 2010-01-03 09:50
Det är inget mer invecklat än lika delar avrunnen ananaskross o gräddfil. Vill man ha såsen lite mer arbetad kan man pudra över lite paprikapulver ;D

Tack för det, behöver inte vara invecklat för att vara gott  ;) Jag tror jag provar med lite paprika för att få sting!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal