beskt-bittert

Startat av ayhan, 2010-01-14 12:03

Föregående ämne - Nästa ämne

ayhan


Är orden beskt och bittert samma sak. De beskriver ju samma smakämnen men används lite olika. Bittert uppfattar jag mer som inte alls bra att äta i stora mängder så som bittermandel.  Det jag som gjort mig lite för är när man i öl säger att det är mycket beska och kunde lika gärna säga bittert men när man ska prata beska spritsorter säger bitter och ej besksprit.
Det skulle vara lite fint att få begreppen utredda.

Hasse

2010-01-14 17:25 #1 Last Edit: 2010-01-14 17:37 by Hasse
Välkommen till Matforum, Ayhan!

För mig är har båda orden samma betydelse trots att de används olika i skilda sammanhang, som du nämner.

Wikipedia[1] skiljer inte heller på dem och skriver under uppslagsordet "grundsmak":
"Besk eller bitter smak upplevs av många som skarp och oangenäm."

SAOB[2] skriver under uppslagsordet "bittermedel":
"kallas en stor mängd droger ur växtvärlden på grund af sin bittra (beska) smak"

Men under uppslagsordet "bitter" skriver SAOB:
"om viss, i allm. oangenäm, tämligen obestämd blandsmak, i allm. sammansatt af beskt o. salt". Där skiljer SAOB smakmässigt på bitter och besk. Märkligt...


[1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Grundsmak#Beskt
[2] http://www.saob.se/

agnetasch

Menyse skiljer inte heller på beskt o bittert, men själv gör jag en liten åtskillnad o det är i sammanhanget alkoholhaltiga drycker. Beskt är för mig Bäska droppar o Gammeldansk; sprit utan sötma. Bittert är Campari o Jägermeister, d.v.s lite sötare grejer. Helt ovetenskapligt o personligt ;)

Andreas

Hur ser det ut på andra språk? I Prismas Modern Svensk-Engelsk ordbok från 1980 översätts bitter till acrid, acridity och besk till bitter och beskhet till bitterness.
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

http://faculty.washington.edu/chudler/bitter.html

http://matmolekyler.taffel.se/2008/11/24/urk-for-brysselkal/

http://learn.genetics.utah.edu/content/begin/traits/ptc/

Intressanta artiklar om det där med bitter/ besk smak. Jag tillhör de som inte kan lära mig att gillla kaffe, öl, grape mm som smakar beskt. Det finns en genetisk variation hos oss. Jag tillhör inte den kräsna skaran när det gäller fräscha råvaror och vällagade rätter men när det gäller beskt går jag bet. Fixar det inte!

Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal