Hästkött

Startat av Fröken Dill, 2010-03-14 11:30

Föregående ämne - Nästa ämne

Fröken Dill

Med risk för att bli hatad erkänner jag att jag gillar hästkött. Äter det inte jätteofta, men kanske någon gång per år. Hästar föds ju inte upp för att bli mat utan äts upp när de av någon anledning ändå måste slaktas. Bättre att de blir människomat än djurmat tycker jag. Men jag har för mig att det är något i hanteringen som är oetiskt? Någon som vet?
Undrar fröken Dill

agnetasch

Är det inte bara gamla fördomar? Ungefär som med hundkött; den ädle springaren eller den trogne gårdvaren tog man inte livet av hur som helst. De som handskades med hästkött var ju bara rackare o tattare; folk i samhällsgemenskapens utkant. Men ÅT hästkött det gjorde alla. När jag var liten fanns det ett välbesökt hästköttsstånd i Lunds saluhall (hästköttet fick inte säljas med annat kött) Nuförtiden finns väl inga sådana restriktioner?

Ringo

För några år sen skrevs det ju lite om att hästar transporterades väldigt långt, då slakteri i Frankrike och Italien betalade mer för hästarna än vad svenska slakterierna gjorde. Och även att de fanns de som köpte upp sk "prommenadhästar" billigt (hästaägarna vill ge häst en lugn "pension" istället för slakt) för att sen säljas vidare till slakt. Tror mycket av det försvann i och med att hästpassen infördes.

Annars skulle man ju kunna tänka sig att hästarna har en av de bästa hanteringarna vid slakt. Som du skrevs föds de ju inte upp som mat, och då kan man ju tänka sig att ägarna är mest intresserad av att det går etiskt till och häst ska ha det bra den sista stunden innan slakten, än att de ska/behöver tjäna pengar på köttet.

Aftonbladet hade en artiklen om svenska hästar slaktade utomlands som publicerades 010212, så det var ett tag sen. Hästköttet blev visst efterfrågat där efter larm om galna ko-sjukan.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10637.ab

bryggens

Jag bara älskar hästkorv, men det ska vara Gustafskorv, kopiorna är inte bra.

webguide

Jag tycker inte att det är någon skillnad på att äta häst, hund eller nötkött.

agnetasch

Problemet med hundkött är väl att det är svårt att hitta recept.

webguide

Citat från: agnetasch skrivet 2010-04-17 10:44
Problemet med hundkött är väl att det är svårt att hitta recept.


Hehe, men man behöver ju egentligen inget recept. Bara att provsteka lite och se hur det smakar för att sedan tillreda det på "lämpligt vis".

agnetasch

Det kanske finns någon bra kinesisk kokbok typ: "Våga woka vovve" ;D

Krista

Jag såg en dokumentär/inspelning från ett slakteri (vet ej om det var i Sverige) en tio år sen där de slaktade en häst, de använde vanlig slaktmask. Fast nåt gick fel för hästen var inte död när de hängde upp den så de skar halsen av den medan den hängde och ögonen rullade... Rätt läskigt, men visst, det kan säkert gå fel vid slakt av kor och grisar också.

Nåt år senare blev jag bjuden på hästkorv och konstigt nog, trots att jag äter allt annars, så knöt det sig i magen när jag skulle smaka. Så nope, no horsey on plate for me. Känner mig rätt dubbelmoralig eftersom jag tycker det är samma att äta häst som ko.

Ringo

Citat från: Krista
rätt dubbelmoralig eftersom...

Fast  samtidigt, är det inte vackert att smak är något mer för dig än enbart en primitiv instinkt som ska få dig att stoppa en bit till i munnen för att överleva?

Mattias Baecklund

Har alltid blivit tillsagd att hamburgekött (alltså den rökta smörgåspålägget) är gjort av häst är det någon som kan säga om det är falsk eller sant?
Sjuk gott på en nygräddad baguette i alla fall.

Fröken Dill

Jag fortsätter nog tillsvidare att lyxa till det med hästbiff eller hästentrecot några gånger om året. Det verkar ju ganska etiskt OK. Jag gillar också levande hästar jättemycket, men om de ändå måste slaktas... Hund känns mer tveksamt, men det beror nog mest på att vi inte har någon tradition att äta hundkött i Sverige. I "Landet brunsås" åt de ekorre och påstod att det smakade gott. Verkar inte var så mycket kött på en sån gynnare bara...
Tänker fröken Dill

Lena Marie

Hamburgerkött ska vara av häst. Det finns avarter av nöt men det är inte detsamma! Och det ska inte vara vakuumförpackat så det är rinnigt utan ytan ska vara torr! Mums! Jag ser till att läsa noga på förpackningen, texten är oftast pytteliten!
Alma Mater - mat är gott

magnus

Blev serverad häst entrecoté på Linas Bar på Kungsholmen för många år sedan, otroligt gott.
Var får man tag på hästkött idag ?

Andreas

Jag tror det var på Ica Kvantum jag såg hästkött sist. Antar att de flesta välsorterade butiker kan ordna fram det om du frågar.

Men undrar om det finns nåt sätt att gardera sig mot att få sånt här kött: Hästfusk - kött från hårt medicinerade hästar blir mat.
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Jag hittade hästkött på Maxi (i Ncka) i söndags, de hade både filé, biff och entrecote. Jag köpte entrecote (109 kr/kg) och provade att steka en bit... SHITT POMFRITT tänkte jag, detta var sjukt gott, påminner lite om Wagyu, mört, saftigt god och något syrlig smak.

Resten malde jag till färs, hade den till tacos. Det kommer att bli mer häst framöver var riktgit, riktigt gott.

kurt

På Island är det ganska vanligt med fölkött, det lär vara något av det möraste kött man kan finna:

http://www.ruv.is/framandi-og-freistandi-med-yesmine-olsson/nepali-momo

magnus

Jag har hittat hästkött på lokala Coop vid vissa tillfällen för en billig peng.

lmannheimer

Bar Central på Skånegatan i Stockholm serverar de hästtartar. Testade den häromdagen - mycket, mycket gott. Serveras med mögelost, hasselnötter och inkokt päron.
Rekommenderas om man är i krokarna. Gärna med ett glas palinka furmint till.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal