Nu har min kniv kommit!

Startat av Anne, 2007-07-05 16:18

Föregående ämne - Nästa ämne

Anne

Idag kom Tojiro-kniven jag vann här på forumet! Tack!! Det blev grönsakskniven, en Tojiro Flash på 18 cm. Jag har bara testat att julienna lite gurka men attans vad bra det gick :) Nu är jag supersugen på att hacka, får se vad jag kan hitta på.. :)

Snygg är den också. Och tung! Gillar massor!
Anne's Food - min matblogg

Rob

Gratulerar! Hoppas den blir väl använd.


Urban

Äntligen!!  ;D. Å grattis en gång till Anne.

Visst är den där kniven mer än bara en grönsakskniv?.
Den där måste ju vara utmärkt att skära kött med också?. Vad säger Rob?.

Rob

Det beror av vilken av knivarna Anne har fått.

Traditionella japanska grönsakskniven är en "Nakiri" med rektangulärt blad, den är oöverträffad på att hacka sallad, tomater mm med, men eftersom den inte har någon spets passar den mindre bra för att arbeta med kött

Sedan finns ju Santukon, den är egentligen en högre kockkniv eller en Nakiri med spets. Tanken är alltså alltså det man hackar/skivar ramlar inte av på fel sida men den skall vara allsidigare än en Nakiri. Passar bra till grönsaker, ok till kött, men har fortfarande en för trubbig spets för att briljera i köttarbete.

En kockkniv är spetsigare och lägre än Santukon varför denna passar bättre för köttarbete (lättare att komma nära hinnor, fett mm).

Det som man i Sverige kallar en allkniv/grönsakskniv (engelska "petty") är en låg (10-15 mm hög), tunn kniv oftast mellan 12-15 cm och skiljer sig markant från både Santuko och Nakiri.

Eftersom Annes kniv är 18 cm är det en Santuko eller en Nakiri, vilken som kommer säkert att komplettera hennes knivsamling väl!

Urban


crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Anne

En Nakiri, helt klart. Jag kommer nog använda den mest till hackjobb, fast finfördelning av kött var den bra på också. Däremot har jag en flexibel wüsthof som passar bättre till "finare" köttarbete. Den här blir jättebra som komplement, men jag fasar redan för hur f-n jag ska hålla den vass. :)
Anne's Food - min matblogg

Rob

Yepp, definitivt en Nakiri. Jag gissar att du kommer att älska den för hacka och skärarbeten av grönsaker, men den kommer säkert att funka för att skära ner kött till pytten oxå.

Enklaste sättet att hålla den vass är väl att skicka den till knivmannen...

Nästa steg är att slipa själv. Kärnstålet på kniven är hårt så använd INTE en vanlig pinne!! Kontakttrycket mellan egg och pinne kan bli så högt att det går en flis ur eggen. Jag förordar som vanligt en Japansk vattensten typ kings kombinationssten 1000/6000, en bra startsten.

Knivmannen

Ja, det blev en Nakiri. Den utlovade kniven som var en kockkniv 18 cm tog tyvärr slut. Jag hann inte lägga undan en i tid men tror säkert att Anne blir riktigt nöjd med den kniv hon har fått.

Anne: Du har ett års gratis knivslipning på kniven! Det enda du behöver göra är att stå för frakten till och från mig på valfritt sätt. (Du kan alltså slipa den hur många gånger du vill under ett år.)

Jag håller annars med Rob om att inte använda ett vanligt skärpstål utan köra med slipstenar eller diamantskärpstål istället. Kärnan i Tojiro Flash är av VG-10 som är väldigt hårt. VG-10 har en härdning på ca 61 HRC +/- 1. Detta betyder att hårdheten kan uppgå till 62 HRC vilket är den högsta härdningen i rostfritt stål. Ett normalt skärpstål brukar inte vara mer härdat än 55-56 HRC vilket gör skärpstålet mycket mjukare än kniven. Därför har det ingen som helst slipande effekt mot en hård kniv. Detta är anledningen till varför man måste ha ett skärpstål typ diamant med en slipande yta på eller slipsten eller dylikt. Hoppas ni förstår.

Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Anne

Knivmannen - åh, nice. Var är du nånstans?

Slipsten har jag faktiskt, men jag behöver nog en finare också. Den jag har är lite för grov för att det ska bli riktigt, riktigt vasst. Framför allt behöver jag nog.. eh.. öva.
Anne's Food - min matblogg

Rob

Dags för en "Bump".
Kan vi få en recension av kniven? Gillar du den, hur funkar dem mm??

Anne

Den är fortfarande trevlig - tung, välbalanserad. Men den har tappat massor av skärpa, tyvärr. Och det gick *fort*.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

2007-08-23 08:30 #12 Last Edit: 2007-08-23 08:34 by Andreas
Ajdå. Hur flitigt har du använt den?
(Jag skickar PM med länk till denna tråd åt Knivmannen.)

Edit: har skickat.
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Om man drar den längs ett läder ett par gånger emellanåt (vissa gör det inför varje användning) så håller skärpan betydligt längre.

Men Knivmannen erbjöd ju gratis slipning i ett år, så det är bara att be honom slipa!


Anne

Ja, jag har inte riktigt orkat ta tag i det, meckigt att skicka in och fixa. Och visst, den är skarp fortfarande, men klart mindre vass än från start.
Anne's Food - min matblogg

Knivmannen

Hej svejs!

Alla knivar slits men tänk också på att kniven du fick var mycket vassare än knivar du tidigare har använt. Det är lätt att man vänjer sig vid rakbladsvassa knivar. Jag ska inte kritisera ditt handhavande av kniven för jag förmodar att du har använt den rätt utan jag skickar dig ett PM med mina uppgifter så får du höra av dig när du vill få kniven slipad. Vi bor ju ändå i samma stad och jag är ute och ränner en hel del på dagarna så det blir nog inte alltför svårt att mötas någonstans.

Mvh
Leffe
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Anne

Anne's Food - min matblogg

Andreas

2007-08-28 09:14 #17 Last Edit: 2007-08-28 09:24 by Andreas
Citat från: Knivmannen skrivet 2007-08-27 20:53
Jag ska inte kritisera ditt handhavande av kniven


Nä varför skulle du det - varför ens över huvud taget nämna det? ???  :o

Har du verkligen inte hört av dig till Anne förän igår med kontaktuppgifter om var hon kan få tag i dig för slipning?

Citat från: Rob skrivet 2007-08-23 09:03
Om man drar den längs ett läder ett par gånger emellanåt (vissa gör det inför varje användning) så håller skärpan betydligt längre.


Vad för slags läder? Var får man tag på det?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Lädret bör vara så hårt som möjligt, gå till en körsnär eller skinnbutik så brukar man kunna få spillbitar nästan gratis.
Om man vill det så kan man köra på lite polerpasta, jag använder DMTs, men jag gissar att autosol tex skulle funka det med.

Knivmannen

Citat från: Andreas skrivet 2007-08-28 09:14
Nä varför skulle du det - varför ens över huvud taget nämna det? ???  :o

Har du verkligen inte hört av dig till Anne förän igår med kontaktuppgifter om var hon kan få tag i dig för slipning?


Ja, varför skulle jag ens nämna det. Det var kanske dumt skrivet och inte alls menat på något negativt sätt. En orsak är att jag slipar hundratals knivar varje dag och ser vilket skick dom är i. Förmodligen har jag blivit arbetsskadad och tror att alla felbehandlar sina knivar men självklart har jag säkerligen fel. Jag ber om ursäkt!

Anne fick adressuppgifter med kniven om jag inte missminner mig. Kan ha glömt skicka med det eftersom jag var stressad och det var bråttom, men det stod definitivt på avsändaren om inte annat.
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Andreas

Vad bra att du klargjorde detta, stort tack för det!
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal