BMAA-fisk ger alzheimer, parkinson och ALS?

Startat av Andreas, 2010-07-12 11:19

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

SvD skriver idag att svenska forskare vid Stockholms universitet konstaterat att fisk och musslor från östersjön innehåller giftet BMAA (cyanobakterier). BMAA produceras av blågröna alger och misstänks vara orsaken till att extremt många invånare på Söderhavsön Guam dött i "en ALS-liknande sjukdom med Alzheimer- och Parkinsonsymptom."

Högst halter har hittats i nors, piggvar och simpa, men om jag förstår SvD-artikeln rätt finns giftet bara i hjärnan hos dessa fiskarter, och den äter man ju inte. I Sik och sill hittades däremot BMAA i fiskköttet. Dessutom innehåller även musslor och ostron BMAA.

Att det verkligen finns ett samband mellan BMAA och nervsjukdomar verkar mycket troligt. Dels har experiment visat att nervceller slutar fungera om de utsätts för BMAA. Dels har BMAA gett ALS-liknande symptom hos apor vid djurförsök. Och dels har Amerikanska forskare i liten skala analyserat hjärnvävnad från avlidna ALS- och alzheimersjuka personer i USA och hittat BMAA, men inte alls hos friska individer. Tyvärr saknar den svenska forskargruppen pengar för att göra samma jämförelse i Sverige.

Dock är halterna av BMAA låga i Östersjön så teorin är att enbart fiskintag inte orsakar ALS, men att kanske fisk kan starta sjukdomen och påskynda förloppet för den som har anlag för ALS.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ostersjoalg-kopplas-till-nervsjukdomar_4980619.svd
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal