Maximal temperaturskillnad i panna på spisen?

Startat av Andreas, 2010-09-02 09:32

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Följande citat kommer ur trådarna Sjuda = vilken temperatur? och Ungskoka - koka i ugn - varför? -

Citat från: David skrivet 2010-08-16 12:18
Varför man kokar i ugn är för att värmen kommer från alla håll och inte endast underifrån...


Citat från: Hasse skrivet 2010-08-16 13:24
...det finns väl inget som hindrar att vattnet är varmare i botten av kastrullen än vid ytan?


Citat från: Hasse skrivet 2010-08-30 19:02
Jag satte en kastrull med kallt vatten och en termometer på plattan för att försöka se vad som händer i vattnet vid olika temperaturer. Ett problem vid detta experiment är att vattnet inte har samma temperatur vid botten, där det är som varmast, och vid andra ställen i kastrullen.


Med anledning av ovanstående -
1) Hur stor temperaturskillnad kan det egentligen vara i en kastrull med vatten på en vanlig spisplatta om man jämför nära botten och nära toppen? Under
a) uppvärmning
b) sjudning (90°C)
c) kokning (100°C)

2) Och är det nån större skillnad i centrum av kastrullen och nära väggarna?

Är skillnaderna verkligen stora finns det ju skäl att tänka efter vilken metod man använder när man tillagar känsliga råvaror.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal