bbq-smoker

Startat av flua, 2010-10-09 17:49

Föregående ämne - Nästa ämne

flua

2010-10-09 17:49 Last Edit: 2010-10-09 19:11 by flua
Hej ny på forumet,. Har byggt mig en bbq rök varm/kallrök för kött och fisk. länkar till sidan jag lagt upp bygget på med många bilder för den som är intresserad (lättare så eftersom det bara går att posta 100 kb bilder här). Det är ett amerikanskt bbq-forum. http://www.smokingmeatforums.com/forum/thread/97850/my-first-smoker-stainless
Har ni synpunkter eller frågor om min rök så fråga gärna. Själv är man låååångt ifrån någon expert men man har snappat upp en del, Har byggt en "rökgenerator" för kallrökning som funkar riktigt bra. Kollade på Bradleys rökgenerator men det föll bort, blir kostsamt tyckte jag om man skall kallröka kött = många timmar och om en "rökpuck" bara räcker 20 min. Kanske lite snål  :o. Sen så gillar jag att "pilla" med prylar själv...
Mattias  (flua)//

helfgren

Helt underbart bygge du har genomfört, vore kul och veta hur du har gjort rökgeneratorn ? Ett fantastiskt bygge är det iallafall .

MVH// Henrik
Carpe diem

flua

2010-10-11 12:37 #2 Last Edit: 2010-10-11 18:41 by flua
Hej Henrik , kul att du uppskattade bygget. Ang rökgeneratorn så består den av ett 100mm rör som 400mm långt, med ett löstagbart galler(för rengörning) ca 40mm ifrån botten. Lock i båda ändarna med bra passform så det ej kommer in tjuvluft alt läcker ut rök där uppe. en 2" mejerikoppling för röken in i rökutrymmet, men tyckte det var lite väl stort så det sitter en "strypning" bricka som är 30mm i kopplingen. När jag startar "rökgeneratorn så fyller man på med spån igenom det övre locket, tänder underifrån med en propanbrännare. När det ryker i toppen på röret lägger man på locket där uppe och sätter fast det undre locket som är anslutet till en luftpump (akvariepump)  klart..
Mattias

helfgren

Måste ju vara möjligt att sätta en sådan på mitt vanliga rökskåp för att kunna kallröka i det. För den avger väl inte någon värme att tala om ?? Problemet ligger nog mest i att du har lagt ribban så högt vad gäller hur saker ska se ut :) .

MVH// Henrik
Carpe diem

flua

Ja det kan nog anslutas till vilket skåp/utrymme som helst. Kan ju göra en mindre variant och ansluta till en vanlig klotgrill, och värmen är verkligen minimal. Du kan hålla handen på anslutningsröret utan handske när den är igång. Behöver ju givetvis inte vara i rostfritt, men det är kul med lite "bling bling"  ;D

Andreas

Välkommen till Matforum Mattias! Instämmer med Henrik, kanonfint bygge. Har du nån aning om vad materialet kostat och hur många arbetstimmar du lagt ner?
Den som inte frågar får inga svar.

flua

Tack för det Andreas
Ang kostnad så är det lite knivigt att svara på . För det första har jag haft en del prylar liggande sen innan (jobbar som svetsare i mejeri/bryggeriindustrin) Men rostfri plåt kostar ca 40 kr/kg, rör, rundstång är dyrare men går naturligtvis att skaffa begagnat . Har byggt denna på en verkstad som min kompis äger. Tjänster och gentjänster  ;) skulle tro att den väger 60-70 kilo men har ej vägt den, men har lagt ner 150-200 tim på den. Så att bygga något liknande i rostfritt för avsalu hade blivigt hutlöst dyrt. Men ifs så skulle man kunna göra en i betydligt "simplare" utförande, men för min egen del så är byggandet en del av det roliga..
Mattias

Andreas

Jonävisst, man kan ju inte räkna timmarna när man håller på med något man tycker är roligt! Fast det kanske nästan är lönsamt ändå, kan man köpa en någorlunda liknande pjäs från nåt företag och vad skulle en sån kosta då?
Den som inte frågar får inga svar.

flua

Har aldrig sett någon som tillverkar en 100% rostfri smoker för avsalu. Men om någon av de firmor som tillverkar smokers skulle göra det så är en vild gissning. Att det skulle bli ca dubbelt så dyrt som en i stål, då råvarupriserna ungefär är det dubbla. Sen skiljer det något i tillverkningen oxå men det är kanske marginellt. lättast är nog att dra iväg ett mail till någon smoker-firma...
Mattias

flua

Idag har jag gjort min första korv, Sremska blev det, tycker det blev ganska bra. Imorgon så åker dom in i röken (kallrökning), skall  bli spännande.    ;)

roffekock

Det rostfria är ett mästerverk!!!!!!!!!!!! ;D

//roffe
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal