Val av knivset.

Startat av debel, 2010-11-15 21:52

Föregående ämne - Nästa ämne

debel

Hallå.
Ska köpa mig en uppsättning knivar och funderar på köpa Porsches Knivset (P200) som innehåller 10 st knivar, slipsten och en väska.

Bra? Dåligt? Behöver man verkligen 10 st knivar? andra alternativ för samma peng? (ca 6500 SEK)

Tack.


vilsjin

Nej! Du behöver verkligen inte tio knivar. En stor (kockkniv), en liten (skalkniv) och kanske en brödkniv är allt du behöver.
Med dessa tre kan du göra allt i köket. Filéar du mycket, eller styckar upp stora köttbitar kanske du skall komplettera med specialverktyg men inte annars.
Köp gärna Chad Wards bok "An edge in the kitchen" innan du slänger ut enorma summor på ett knivset.

David

Du behöver:
1 Allround 19-22cm


Du kanske vill ha:
1 Filékniv
1 Finlirare 13-15cm
1 Lilleman 6-8cm (Onödigt att köpa dyr, skall inte vara för vass ändå)
1 Tandad Brödkniv (Mycket onödigt att köpa dyr)


Jag har alltid varit nöjd med en allround på 21cm, men sen jag fick en mindre av min flickvän använder jag den ofta när jag tex skall finhacka lök etc, mycket lättare att kontrollera kniven när det skall gå fort. Jag har alltid varit dålig med kniven, men sen jag fick den lille har min hastighet faktiskt ökat markant - kanske för att det är lite "roligare" och jag faktiskt har "tränat" eller iaf försökt bli snabbare.


Man behöver absolut inte 10 knivar. Du behöver bara 1.

Hur många gånger per år filéar du fisk? 2 ggr? Funkar bra med allrounden. 10 ggr? Funkar bra med allrounden. 50ggr? Kanske skall fundera på en filékniv.

Samma med allt annat, om du inte är prylgalen eller vill ha knivarna snyggt uppsatta i ett ställ som inredning, köp inte så många, köp en stor och kanske en liten.

Porches 24cm är för stor, 24cm är riktigt stort.
15cm är bra. 14cm har för lågt blad. 18cm har ingen spets.
Porches skalkniv (8cm) har för brett handtag, den är inte alls bra, urusel till och med.

Jag gillar bara Porches 15cm.


Det kan va kul och ha ett helt knivset, kan vara snyggt på väggen, häftigt att skryta med, etc - men det är pengar i sjön (vilket kan vara kul bara det).

För 6500kr får du mer än du behöver.

Jag använder:
Victorinox 5.2000.22
Global GS-3
Victorinox Lilleman (för vass)


Har också:
Filekniv, använder aldrig
Slaktkniv, skär skav av fruset kött med när jag kommer ihåg att jag har den.



Jag lagar mat 2ggr om dagen 365dag/år och har jobbat som kock.

Andreas

Är de där porscheknivarna verkligen sköna att jobba med? Tycker handtagen ser misstänkt små och obekväma ut.

Idén med såna där stora knivset är kanske att man ska tänka "oj vad många knivar jag får för pengarna".
Den som inte frågar får inga svar.

David

Jo de är faktiskt bekväma, man håller fingrarna mot knappen på bladet och får sålunda högre kontroll - dock har de samma problem som alla "pekfingerknivar" och det är att man får en enorm valk på pekfingret speciellt om man skär trögt. Tar oftast bara en dag att skapa början på en rejäl valk och den blir mycket stor, gul och ful efter flitigt användande hehe

Global tex har samma "problem" - Alla knivar som är avsedda att styra bladet med pekfingret har det.

dePaul

Ett standardset brukar innehålla:

Kockkniv
Skalkniv
Filékniv
Sågtandad brödkniv

Att köra på ett färdigt set är en dålig idé eftersom tillverkaren gärna gör sig av med de mindre populära modellerna på det här viset.

~Paul~

shooter66

Trots det är tråkigt så funderar jag på Globals knivset på 5 knivar kostar lite över 3 papp någon som kan få mig på andra tankar ;)
Gärna med tips å länk ;)
Det här forumet är kanske inte det mest livade jag varit på :)

kayaker

Den här tråden innehåller allt du behöver veta och otroligt mycket mer:
https://www.flashback.org/t402637

- Jag skulle avråda från att köpa ett knivset. Ett set innehåller alltid en eller flera knivar du inte behöver.
- Global är rejält överprisade
/F

webguide

Jag gillar Masahiro - http://www.vassaknivar.se/masahiro-c-28.html
Jag har MV-pro -serien, är mycket nöjd, bra balans, bra kvalitet, robusta knivar och hög skärpa. De är enkelslipade (eller vad det heter) vilket innebär att bara ena delen av bladet har en slipvinkel vilket gör att det går att slica väldigt tunt med dem.

Karl Erik Schough

Jag förstår inte varfö folk överhuvvudtaget skriver om "brödknivar". Min Sabatie kolstålskockkniv skär genom bröd som genom en tomat. Dessutom är de svåra att slipa och skärpa. Ingenting för ett proffs.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal