Calles kikärtsflatbröd

Startat av Andreas, 2007-07-10 14:02

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-07 19:59
Agnetasch, här kommer receptet på kikärtsflatbröd (blir rätt många)

1kg mjöl
30gr honung
Nästan 1pkt torrjäst
6dl vatten
1msk krossade kumminfrön
1msk krossade korianderfrön
salt

Blanda och knåda till en smidig deg, tillsätt sedan en burk kikärtor och mosa/knåda in dem i degen. Använd händerna och verkligen mosa in dem i degen, försök att inte mosa dem helt då de ger en trevlig struktur till brödet om man låter vissa bitar vara kvar.

Dela degen i tio bitar (eller fler) och kavla ut till 0.5cm tjocka plattor, använd ordentligt med mjöl.
Lägg bröden direkt på ugnsgallret (ingen plåt!) och grädda en eller två i taget och kör på 230 grader i 4-5 minuter tills bröden har bubblat till sig och de ser färdiga ut.

Just det här receptet är hämtat från en engelsk hemsida därför är mängderna angivna i vikt istället för volym.
Jag brukar inte följa recepten slaviskt utan bara köra på känsla, receptet ovan syftar mest till inspiration.
Äntligen dags att baka lite bröd igen! Mitt "problem" är att jag oftast gör så stora omgångar och flera sorter på en gång att det blir sällan att baka.

Har utgått från det ovan citerade receptet Calle gav oss i vad-bakade-du-senast-tråden men mätt och vägt så det blev volymmått istället. Dessutom använde jag färsk jäst.

Så här gjorde jag:

1 pkt jäst
2 tsk salt
1 msk krossade kumminfrön
1 msk krossade koranderfrön (hade inga hela att krossa - tog 1 tsk malda)
1,5 msk honung
6 dl vatten
1 burk avrunna och sköljda kikärtor
13,5 dl vetemjöl

Istället för att göra degen och sedan mosa in kikärtorna för hand (vilket i och för sig låter som mycket mer känsla) så tog jag helt sonika och stoppade i allt på en gång i matberedaren och körde 5 minuter på högsta varvtal vilket jag tror gav lämpligt krossade kikärtor (se bild).  Hur krossade brukar dina ärtor vara Calle?

Nu är degen på jäsning en stund - stod inget om det i ditt orginalrecept - men hade lite annat att göra emellan och lite jäsning borde ju inte skada..?

Degen blev ganska lös så det blir väl att duscha på ytterligare nån deciliter mjöl för att få bra konsistens så den går att kavla ut.

Snart gräddning.

Fortsättning följer...
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Det dröjde visst lite med fortsättningen, men här kommer den:

Använde ingen kavel utan pressade bara ut bröden för hand vilket gick bra - blir lite ojämnt, men det är bara charmigt med denna typ av bröd tycker jag. Istället för att grädda i ugnen så använde jag den elektriska bakhällen. Diametern är 46 cm så det är inga problem att grädda 3-4 åt gången.

Resultatet blev riktigt bra, goda lite småsega bröd med en ganska liten trevlig kryddton. Nästa gång vågar jag mig nog på en full dos koriander. Kör förmodligen lite kortare tid i maskinen också så det blir lite större kikärtsbitar kvar.

Tack så mycket för recept och inspiration Calle!
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Oj har bröden fått en egen tråd nu =).. Jag brukar låta låta vissa kikärtor vara mer eller mindre hela när jag gör bröden, i alla fall i den mån dom är hela efter att man kavlat ut det.. sen kan man ju alltid trycka i några ärtor i ett utkavlat bröd.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

(Klippte ut följdfråga om Bakhällen hit: http://matforum.nu/index.php?topic=583)

Calle: Ja nu är dina bröd helt odödliga. :) Låta vissa ärtor vara hela... bra tips, nästa gång skall jag försöka komma ihåg att spara en deciliter kikärtor som jag sätter i degblandaren i sista minuten.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal