Var köpa prisvärd träskärbräda i ändträ?

Startat av Rob, 2007-07-11 21:28

Föregående ämne - Nästa ämne

Tobias

En rejäl skärbräda underlättar otroligt så det var ett helt ok pris tycker jag. Åtminstone med dagens växelkurs.

Men märker du någon skillnad på träets egenskaper jämfört med t ex bok (om du har någon bräda i bok att jämföra med)? Tycker det låter lite överdrivet med mahogny, även om det är otroligt läckert och säkert blir en fin inredningsdetalj samtidigt. Vidare har jag förstått att bok är det enda träslaget som inte har någon egen smak och det är därför man till exempel gör glasspinnar av det. Å andra sidan ska en glass hänga på pinnen ett ganska bra tag och råvarorna på en skärbräda får en relativt kort visit, så det kanske inte spelar någon roll.

vilsjin

2011-09-25 20:24 #21 Last Edit: 2011-09-25 20:28 by vilsjin
Jo jag tycker också att det var rätt billigt, fantastisk byggkvalitet, generös yta och ett tilltalande utseende.
När jag köpte den för drygt tre år sedan var dollarkursen rätt låg så priset blev nog runt 1200SEK, inte ett oävet pris.
De alternativ The Boardsmith erbjöd var: lönn, körsbär, mahogny och valnöt.
Mahogny var knappt 10% dyrare än det billigaste alternativet; lönn.
Skärbrädor i bok har jag använt och de har varit helt okej. Jag kan tyvärr inte jämföra dem med min mahognybräda eftersom de varit betydligt tunnare vilket påverkar "känslan".
Sen har bok hos mig blivit synonymt med kommunala institutioner och jag är inte säker på att jag skulle vilja ha en så stor yta av detta träslag i mitt kök.
En fördel med det mörka mahognyt är att fläckar inte syns så tydligt.
Skärbrädan på plats:


Närbild:

vilsjin

Beställde ytterligare en mahogny-bräda som julklapp till mig själv. En lite mindre (12x18 tum). Jag hade tänkt att använda den till kött och då är det behändigt med en lite mindre ur disksynpunkt.

vilsjin

Jag kan tillägga att priset med frakt blev 176 USD. Strax under 1200 kronor. Min gamla akaciabräda skall jag slipa om och ge bort i julklapp ;)

Znook

Cervera säljer bambubräda i ändträ från Zwilling för 399kr nu. Ganska stor pjäs på 42x31x3cm. Ska köpas.

http://cervera.se/Laga/Produkt/?pid=1744

vilsjin

2011-12-10 17:34 #25 Last Edit: 2011-12-10 17:36 by vilsjin
Kruxet med bambubrädor är att de innehåller väldigt mycket lim som kan var hårt och därmed slita på eggarna.

Edit; kollade länken och såg att det inte var ändträ/gräs. Varifrån kommer den uppgiften?

Znook

Citat från: vilsjin skrivet 2011-12-10 17:34
Kruxet med bambubrädor är att de innehåller väldigt mycket lim som kan var hårt och därmed slita på eggarna.

Edit; kollade länken och såg att det inte var ändträ/gräs. Varifrån kommer den uppgiften?

Syftar du på Zwillingbrädan? Ändträ syftar väl till att man ställer stavarna så ändarna kommer uppåt mot skärytan?

De säger själva att den inte orsakar någon skada på knivar och jag har läst att bambu är snällt mot knivar på andra ställen.
http://www.zwilling.com/en/bamboo-cutting-boards-care-und-product-features.html

vilsjin

Ja, med ändträ menas att fibrerna pekar rakt upp mot skärytan, precis som en stubbe. Zwilling brädan består av bitar av bambu som är arrangerade så att fibrerna löper längs skärbrädans yta.

Poängen med ändträ är att du inte kapar fibrerna när du använder brädan, de bara viker undan och återtar sedan sin ursprungliga position.

Att Zwilling säger att skärbrädan är bra förvånar mig inte, de bambubrädor jag använt har dock varit alldeles för hårda. Bambubitarna är väldigt små vilket gör att det krävs väldigt mycket lim för att foga ihop dem. Ju större bitar av trä/gräs desto mindre lim. Dock med avvägningen att allt för stora bitar ökar risken att brädan slår sig/spricker.


Znook

Citat från: vilsjin skrivet 2011-12-10 19:28
Ja, med ändträ menas att fibrerna pekar rakt upp mot skärytan, precis som en stubbe. Zwilling brädan består av bitar av bambu som är arrangerade så att fibrerna löper längs skärbrädans yta.

Poängen med ändträ är att du inte kapar fibrerna när du använder brädan, de bara viker undan och återtar sedan sin ursprungliga position.

Att Zwilling säger att skärbrädan är bra förvånar mig inte, de bambubrädor jag använt har dock varit alldeles för hårda. Bambubitarna är väldigt små vilket gör att det krävs väldigt mycket lim för att foga ihop dem. Ju större bitar av trä/gräs desto mindre lim. Dock med avvägningen att allt för stora bitar ökar risken att brädan slår sig/spricker.



Tack för info. Jag har dock letat ganska mycket utan att hitta en bräda i denna storlek i Sverige så jag kommer nog ge denna ett försök. Har du bra tips på större bräda inom landets gränser i bra kvalitet?

Vilket träslag anses som det "bästa"?

vilsjin

IKEA har en rejält stor skärbräda i ändträ, den är dock för tunn och slår sig lätt. Om man köpte den limmade den till en undersida av plywood skulle den funka bra. Culina säljer fortfarande den skärbräda av akacia jag har men jag tycker att den är för hård (och för liten).

Vad det gäller trädslag så är jag inte så kräsen: lönn, ek, valnöt, körsbär, lönn, bok och många andra är lysande. Det handlar mer om hur de är tillverkade och hur delarna valts ut.

Znook

Av vilken anledning tycker man en bräda är för hård? Svår mot kniven eller blir det en ergonomisk skillnad när man använder den?

Znook

Var läser du att Zwillings är längsgående och inte ändträ? Denna är ändträ påstår dom och ser likadan ut.

http://www.youtube.com/watch?v=YjusqBlmOBI

Jag såg en bräda på coop för 99kr i bambu men den har inte bitar som Zwilling utan långsliggande så i min bok är Zwilling ändträ tills motsatsen bevisats :)

vilsjin

Citat från: Znook skrivet 2011-12-10 19:56
Av vilken anledning tycker man en bräda är för hård? Svår mot kniven eller blir det en ergonomisk skillnad när man använder den?

Både och. En alltför hård skärbräda är obekväm att jobba med, den låter mycket och sliter på eggen. En lagom hård skärbräda på gummifötter är i mitt tycke perfekt.
Vad det gäller Zwillings skärbräda kan jag inte svära på att den inte är ändträ men det ser inte ut så. Däremot är tvärsnittet av en bambustam så smalt att limmet betyder mer än ändträ eller inte.

Rob

Efter snart 3 ar med en av Dave "The boardsmith" brador kan jag bara halla med Vilsjin. De ar suverant fina. Jag kopte en custom med valnot i en ring runt yttersidan och lonn i mitten. Valdigt fint blev det. Det haraven passerat en ren lonnbrada genom huset till en annan svensk som ocksa var kanon. Ena foten var sprackt men ett par snabba mail till Dave sa kom 4 nya pa posten.

vilsjin

Citat från: Rob skrivet 2012-01-21 22:09
Efter snart 3 ar med en av Dave "The boardsmith" brador kan jag bara halla med Vilsjin. De ar suverant fina. Jag kopte en custom med valnot i en ring runt yttersidan och lonn i mitten. Valdigt fint blev det. Det haraven passerat en ren lonnbrada genom huset till en annan svensk som ocksa var kanon. Ena foten var sprackt men ett par snabba mail till Dave sa kom 4 nya pa posten.

Kan bara hålla med.

Hittade en rejäl skärbräda på Bagarn och kocken 27x50 i ändträ men den kostade nästan 700 spänn och var lite tunn, bara tre centimeter, vilket gär att den riskerar att spricka.
Det största problemet är dock valet av trä. Brädan är gjord av teak som innehåller kisel vilket sliter hårt på eggarna. Teak är dessutom så oljigt att det i princip bara kan limmas med epoxi vilket även det är hårt och ytterligare sliter på knivarna.

crlhrv

Citat från: vilsjin skrivet 2012-01-25 15:28
Hittade en rejäl skärbräda på Bagarn och kocken 27x50 i ändträ men den kostade nästan 700 spänn och var lite tunn, bara tre centimeter, vilket gär att den riskerar att spricka.
Det största problemet är dock valet av trä. Brädan är gjord av teak som innehåller kisel vilket sliter hårt på eggarna. Teak är dessutom så oljigt att det i princip bara kan limmas med epoxi vilket även det är hårt och ytterligare sliter på knivarna.


Jag har en sådan Skagerakbräda och det är den enda brädan jag använt sedan jag köpte den för sex år sedan. Jag skär och hackar ALLT på den. Gnider in den i salt och smörjer in den med paraffinolja lite då och då och sedan är den som ny. Och visst skärper man knivarna inför varje användning, så varför oja sig över slitna eggar?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

eson

Biltema har en för 169kr i ändträ 40x420x300mm.

Vet inte vilket träslag eller om den är bra.

Mat är inte bara till för att bli mätt, utan en upplevelse för själen och gommen.

SimonH

2012-08-30 20:37 #37 Last Edit: 2012-08-30 20:40 by SimonH
Plickoplock har ganska billiga björkbrädor. 40X30 cm 129:-. Någon som har en sån eller beställt något annat från plickoplock?

http://www.plickoplock.se/skarbrador/936-skarbrada-bjork-40x30-cm.html

tillägg: "Huggskärbräda i storleken 45x30 cm tillverkad av gummiträ. Brädan är 4 cm hög." 399:- http://www.plickoplock.se/skarbrador/412-huggbrada-liten.html

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal