biff a la lindström (spricker)

Startat av jonas_46, 2011-07-04 20:41

Föregående ämne - Nästa ämne

jonas_46

gjorde stora biffar, kanske 12cm diameter (biff a la lindström). men de går sönder (spricker) under stekningen, eller när jag ska vända dem hur försiktig jag än är.

receptet som jag använder är den här

blandfärs          400g
ströbröd           4 msk
mjölk               1,5 dl
ägg                  1st
lök                   2 msk stekt/fräst

rivna rödbetor  1,5 dl
ättiksgurka       2msk
kapris              1msk

agnetasch

Jag har aldrig hackad lök i vanliga köttfärsbiffar/köttbullar eftersom jag tycker dom gärna spricker då. Det kan vara samma sak med dina biffar; det är för mycket "smågrejer" i färssmeten.
Mixa lök o ättiksgurka men hacka inl rödbetor så du får några bitar + att kaprisen är hel.
Ta bort ägget.
Gör inte så stora biffar, Lindströmmare brukar av tradition vara rätt små (antagligen p.g.a sprickningsrisken ;))

Hasse

Välkommen till Matforum, Jonas!

Brukar du lyckas med vanliga pannbiffar eller vill de också spricka?

Löken och det andra måste vara riktigt finhackat, eller prova att mixa det som Agnetasch föreslår.

Det är viktigt att smeten är ordentligt bearbetad så att den är smidig och att det inte finns några luftfickor i den. Med en köksmaskin går det lätt, annars får man använda handkraft och en gnutta tålamod.

Agnetasch, varför vill du ta bort ägget?

annamaria

Citat från: Hasse skrivet 2011-07-05 13:39
Agnetasch, varför vill du ta bort ägget?


Jag som trodde att ägget var till för att dem inte skulle spricka - men matmor Agnetach lite jag ju blint på  :)

Ulf Stjernberg

En gissning är att dom spricker om man har för hög värme när man steker dom? Brukar lägga i dom i het panna och sen sänka värmen och då brukar dom hålla i hop.

agnetasch

Citat från: Hasse skrivet 2011-07-05 13:39Agnetasch, varför vill du ta bort ägget?
Jag är helt enkelt för snål för att ha i en onödig produkt i färsen ;) Det finns tillräckligt med bindemedel i färsen (i form av ströbröd) det räcker. Dessutom är jag känslig mot svavelsmaken i ägg o vill inte äventyra biffarnas smak. Vad jag använder är blandfärs, ströbröd, lök- o mjölkmix + kryddor. Blandas med händerna o får stå i kylen några timmar o "mojna"
Vill man ha extremt jämna biffar kan man ju förkoka dom i buljong i en stekpanna. Då koagulerar dom jämnare o spricker inte. Efter några minuter tar man upp dom o steker som vanligt. Värt att prova kanske?

jonas_46

hade i lite mer av ägg och ströbröd och då gick det bättre. sen vet jag inte om det gjorde avkall på smaken då jag inte har käkat av den här biffen förut.

jag tänkte direkt på när man panerar då doppar man ju köttet i ägg o ströbröd för att få den där hårda skorpan. Ju segare degen blev att arbeta desto bättre håller den ihop sen vid tillagning kanske.

Att laga dem vid en lägre temperatur låter vettigt ska testa det nästa gång.

Hasse

Jag har flyttat diskussionen om huruvida rå lök försämrar köttfärsen till en egen tråd:

http://matforum.se/index.php?topic=4470.0

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal