Hur ohälsosamt är stekyta?

Startat av Andreas, 2011-09-19 17:17

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Apropå detta:

Citat från: vilsjin skrivet 2011-09-14 20:30
Jag tror inte att kokkärl och redskap är en särskilt stor hälsorisk i jämförelse med de cancerogener man tillverkar med råvarorna.
Stekyta är gott men kanske inte hälsosamt...


Hur ohälsosamt är egentligen stekyta?
Den som inte frågar får inga svar.

vilsjin

Inte helt klarlagt.
CiteraAlthough the MR generates several dietary components
that may be detrimental to health, it is also
a source of compounds with beneficial health attributes.
Furthermore, it is a key source of flavour
and colour compounds that are responsible for the
enjoyment of most heat processed foods and beverages.
A holistic research approach is needed so that as
more knowledge is generated concerning the health
impact of MRPs, work on the sensory attributes of
the foods that contain them is not forgotten.

(MR= Maillard Reaction)

Härifrån

Andreas

Tack för intressant länk.

Möjligen negativa biprodukter av stekyta är alltså:
¤ Advanced glycation/lipoxidation endproducts (AGE/ALEs) - oxidanter (cellskadande), inflammationsfrämjande.
¤ Acrylamide and heterocyclic amines (HAA) - skadar nervsystemet, cancerframkallande

Positiva effekter:
¤ Trevlig smak, konsistens.
¤ Vissa maillardprodukter gynnar aktiviteten hos fas II-enzymer och andra har antioxidativa egenskaper. Vilket väl då delvis kanske skulle motverka/neutralisera en del av de negativa biprodukterna ovan.

Nästan man får får sig att stekyta är nyttigt. :) Jag vet inte om jag är för misstänksam, men på författarens professor Jennifer Ames hemsida http://www.northumbria.ac.uk/sd/academic/lifesciences/staff/senior/ames/ står "Much of her work is in collaboration with industry."
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal