Stig Björne: LCHF - kostsekt eller hälsogenombrott?

Startat av Stig Björne, 2012-01-17 20:45

Föregående ämne - Nästa ämne

Stig Björne

2012-01-17 20:45 Last Edit: 2012-01-17 20:48 by Stig Björne
Idag publicerar Sydsvenskan en artikel "Mat som religion" om LCHF-kosten. De skriver bla : "Om LCHF är en religion finns kyrkorna på nätet, i de otaliga forumen där recept, syndabekännelser och helanden delas."

Det är inte första gången man gör liknelsen mellan kostråd och religion. Själv tycker jag det är löjligt. Kosten verkar ju fungera utmärkt. På Annika Dahlqvists blogg diskuteras det nu om detta i inlägget: "LCHF religion eller sanning?".

Även Kostdoktorn tar upp det här med liknelsen den 19 december 2011: "Aftonbladet dammar av sektvinkeln en sista gång?".

Helt klart att kosten väcker känslor. Frågan är varför, vad tror ni?

Är svaret att kosten fungerar i kombination med att den går emot våra gamla uppfattningar att margarin är bättre än smör, och att allt fett egentligen är dåligt för det ger hjärtinfarkt och för att det gör oss tjocka? (som man trodde förr)

juliang

Jag tror det ligger mycket i att vi är itutade föreställningen att smör ger hjärtinfarkt punkt slut. Och margarin är bättre. Men vad som är värre med LCHF är ju att det går emot vår puritanska uppfattning att vi inte kan bli smala av att äta fett. Eller är problemet att vi i Sverige inte vill unna oss matens njutning och här kommer Dahlqvist och säger att vi kan äta kyckling, camambert med sås och bli smalare? Och dessutom säger hon att margarin ger hjärtinfarkt. Klar det blir känsligt. Inte för mig dock. 

juliang

http://www.youtube.com/watch?v=Aiwp0pFHYy4

Sten Sture Skaldeman intervjuas i Skaraborg. Sändes 4 maj 2009. Intressant. Han gav upp bantningsförsöken och började äta kött, bernaisesås, feta såser och ost. Han gick ned 70 kilo och blev frisk från allt möjligt. Mättat fett är nyttigt. Kroppen lagrar naturligt fett som mättat fett. Modersmjölken har mättat fett.

Stig Björne

Saken är biff med andra ord. Kostdoktorn skriver i artikeln "Livsmedelsverkets lilla bluff" att :

"Livsmedelsverket har alltså låtit fråga svenskar vad som är bra för hälsan när det gäller fett. Bara tre procent valde alternativet att det var bäst att "tvärtom äta mycket fett". Men vad Livsmedelsverket håller väldigt tyst om i sitt pressmeddelande är att ytterligare 29 procent svarade att det 'inte är viktigt för hälsan att minska fettintaget'."

http://www.kostdoktorn.se/livsmedelsverkets-lilla-bluff/

Det verkar som om Livsmedelsverket har stannat i utvecklingen.


Stig Björne

Citat från: juliang skrivet 2012-01-18 22:31
Eller är problemet att vi i Sverige inte vill unna oss matens njutning och här kommer Dahlqvist och säger att vi kan äta kyckling, camambert med sås och bli smalare?


Eller hur? Men det måste finnas något dåligt med LCHF, vad?

juliang

Det kanske finns nackdelar med dålig LCHF, typ för lite grönsaker ger vitaminbrister. Men om LCHF är balanserad så vet jag inte. Kanske för sura kroppsvätskor pga för hög halt urinsyra pga för mycket protein?

juliang

Annika Dahlqvist skriver:

"Jag brukar svara att en person med gikt bör äta lågkolhydratkost, eftersom gikt är en metabol sjukdom.
Dessutom bör den äta låg proteinmängd, kanske neråt 0,5 g per kg kroppsvikt och dygn. Urinsyra är en nedbrytningsprodukt från protein.
I stället kan den äta hög andel naturligt fett, eftersom det inte är skadligt för den metabola balansen. Men den ska inte äta högkalorikost, utan bara den matmängd den behöver."

http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=gikt2

Znook

Citat från: Stig Björne skrivet 2012-01-18 23:06
Eller hur? Men det måste finnas något dåligt med LCHF, vad?


Att du ger upp en stor del av det som vi andra kallar livet? Om folk kunde inse att de borde röra sig lite mer så kan man istället äta precis vad som helst.

kurt

Jämförelsen med religion är mycket träffande. I princip alla religioner har olika typer av regler som har med matlagning att göra, dessa regler används ofta som sätt att skilja folk åt. I flera fall kan mycket väl religionerna dessutom ha börjat just som matregler.

Stig Björne

Skämt åsido. Mat och religion. Ämnet blir allt mer intressant. Jag hittade detta: I P3-serien mat och religion utforskas sambandet mellan det vi äter och det vi tror på. Ok, någon har gjort en studie.

Lyssna från SR-arkivet här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3130&artikel=2468711

angelina

För att återgå till urpsprungsfrågan så är nog svaret ja. LCHF är en hälsorevolution, inte minst för att margarinindustrin fick en knäpp på näsan till fördel beprövad erfarenhet som visar att kroppen mår bättre av mättat fett. Sten Sture Skaldeman ger sitt eget fall som exempel. På för mig ett övertygande sätt berättar han om hur det mättade fettet är det mest naturliga. Kroppen lagrar naturligt mättat fett i kroppen och modersmjölken består av vatten och mättat fett etc. Han påpekar att margain är gult för att det infärgas gult och att margarin innehåller en rad tillsatser av artificiell natur.

Intervju med Skaldeman
http://www.youtube.com/watch?v=WfQQu47xP8U

Anders Lindström

Ok här har vi en avvikare alltså måste det anses vara mindre trovärdigt.

"Det har länge ansetts skadligt att inta för mycket mättade fetter, men det har de senaste åren kommit flera studier som visar på att mättat fett troligen inte har den skadliga inverkan som man tidigare trott, dvs. att vi nog kan inta mer mättade fetter än vad vi tidigare trott men att vi fortfarande inte ska inta för mycket mättat fett!"
?
"Den officiella inställningen är fortfarande att dra ner på mättade fetter till förmån för de enkelomättade fetterna och fleromättade fetterna..............."

http://www.halsosidorna.se/Fett.htm

Vem ligger bakom halsosidorna.se? Jo en ensam bloggare: "Jag som ansvarar för Hälsosidorna heter Olle Sundberg och driver det hela som ett ideellt privatprojekt för tillfället."

angelina

A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease

"Results 

"Strong evidence supports valid associations (4 criteria satisfied) of protective factors, including intake of vegetables, nuts, and "Mediterranean" and high-quality dietary patterns with CHD, and associations of harmful factors, including intake of trans-fatty acids and foods with a high glycemic index or load. Among studies of higher methodologic quality, there was also strong evidence for monounsaturated fatty acids and "prudent" and "western" dietary patterns. Moderate evidence (3 criteria) of associations exists for intake of fish, marine -3 fatty acids, folate, whole grains, dietary vitamins E and C, beta carotene, alcohol, fruit, and fiber. Insufficient evidence (2 criteria) of association is present for intake of supplementary vitamin E and ascorbic acid (vitamin C); saturated and polyunsaturated fatty acids; total fat; -linolenic acid; meat; eggs; and milk. Among the dietary exposures with strong evidence of causation from cohort studies, only a Mediterranean dietary pattern is related to CHD in randomized trials."

länk till källa
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/169/7/659

tillägg

med andra ord: inte kostsekt utan mer åt hållet hälsorevolution (men den är ju inte ny)

angelina

Annika Dahlqvist skriver idag så här

"Etablissemangsförespråkarna har på senaste tiden börjat säga att LCHF från början var mera extremt och inte tillät grönsaker, men nu har liberaliserats med tillåtande av mera grönsaker.
Det var ju jag som initierade begreppet LCHF, och mitt Kostprogram är därför det första förslaget till definition. Därför är det mitt första Kostprogram som ska beaktas i denna fråga. Här är Mitt Kostprogram från nov 2005."

http://annikadahlqvist.com/2012/02/14/mitt-kostprogram-2005/


Andreas

Har idag rensat denna tråd och klippt ur vissa inlägg till nya trådar. Det är svårt diskutera om diskussionen blir alltför spretig, så försök fokusera på ämnets rubrik.
Den som inte frågar får inga svar.


GunnarG

Citat från: Anders Lindström skrivet 2012-02-08 16:47
Vem ligger bakom halsosidorna.se? Jo en ensam bloggare: "Jag som ansvarar för Hälsosidorna heter Olle Sundberg och driver det hela som ett ideellt privatprojekt för tillfället."


Hög andel fett ej skadligt enligt DN:

http://www.dn.se/webbtv/livsstil/hog-andel-fett-ar-inte-farligt/

Stig Björne

Citat från: Andreas skrivet 2012-03-01 10:25
Har idag rensat denna tråd och klippt ur vissa inlägg till nya trådar. Det är svårt diskutera om diskussionen blir alltför spretig, så försök fokusera på ämnets rubrik.


Ok fokus. Ämne: LCHF - kostsekt eller hälsogenombrott?

Senaste tiden har LCHF diskuterats fram och åter i pressen. En dag är det farligt, en annan dag gör den ingen nytta och så kommer ett nytt rön om att smör är nyttigt och att barnens föräldrar i skolan kämpar för smör.

Hälsogenombrott är det säkert om återgång till hur vi åt tidigare är vad det handlar om.

Stig Björne

Citat från: kurt skrivet 2012-01-24 14:38
Jämförelsen med religion är mycket träffande. I princip alla religioner har olika typer av regler som har med matlagning att göra, dessa regler används ofta som sätt att skilja folk åt. I flera fall kan mycket väl religionerna dessutom ha börjat just som matregler.


Den där sista meningen studsade jag till på.

"I flera fall kan mycket väl religionerna dessutom ha börjat just som matregler."

Exempel från historien du kan nämna? Låter osannolikt.

GunnarG

Måste garva, hittade detta: Fettkriget jämförs med religionskrig på 1600 talet!

"Det som på sedvanlig kvällstidningslingo har kommit att kallas "Fettkriget" har vid det här laget rasat i åratal. Inte minst på kombattanternas webbsidor, vars kommentarfält närmast för tankarna till Flashback vid fullmåne."

Källa Svenska Dagbladet från 2011: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/fettkrigets-forsta-offer-ar-sanningen_6428966.svd

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal