Vattenhalt nötkött

Startat av priffe, 2012-02-29 18:17

Föregående ämne - Nästa ämne

priffe

Anledningen att jag hittade hit var faktiskt att jag köpte en storpack grytbitar på ICA och stekte nu som förberedelse till en större gryta.

Stekte och stekte - blev väldigt mycket vätska tyckte jag. Så jag vägde.
Före stekning - 1460 gram.
Efter               -  850 gram.

Kan detta verkligen vara ok? 42% vätska.
Ska prata med styckmästaren imorrn, han är en hederlig karl som jag köpt mycket kött av genom åren.
Efterlyser era åsikter.

Andreas

Hur hårt stekte du? När man lagar gryta gäller det att bryna väldigt snabbt på hög värme för att behålla så mycket vätska som möjligt. En tunn tunn stekyta utan att insidan ens blir varm.

Men sen varierar förstås också köttets förmåga att behålla vätska beroende på kvalitet.

Enligt USDA innehåller nötkött drygt 70% vatten. http://www.fsis.usda.gov/Factsheets/Water_in_Meats/index.asp Så det finns en del att ta av.
Den som inte frågar får inga svar.

priffe

Jo, just det, vi djur består till 2/3 av vatten. :)
Bryner på full fräs för att snabbt få en yta. Vi har gasspis med bra effekt.
Använde två stekpannor.
Men ibland blir det ändå som igår, det kommer ut så mycket vätska att köttet vill bli kokt, inte brynt. Så jag fick ta det i små portioner, tills all vätska försvunnit och köttet fått en fin yta.
Och sen vägde jag det. Hade 850 gram kvar av paketet som var märkt 1460.

Hasse

Kan köttet möjligen ha varit fryst?

Fryst kött släpper ju en hel del vätska.

priffe

Nix färska grytbitar var det. Bra kvalitet också, men fundersam på om de kanske drygar ut med vatten som de gör med skinka och kyckling.
Hann inte till affärn idag, kanske imorrn.

Hasse

Om köttet är injicerat med saltlake så ska det väl framgå av förpackningen? Åtminstone i den finstilta innehållsförteckningen.

Hur stor viktförlust är normalt vid bryning av kött i bitar?

Andreas

2012-03-04 10:28 #6 Last Edit: 2012-03-04 10:30 by Andreas
Helt genomstekt kött ligger på under 25%, så när man bryner hastigt och bara tappar vätska från yttersta ytan gissar jag man bör kunna komma undan med ett par procent.

Här kanske det går hitta svar på varför vissa köttbitar släpper ifrån sig väldigt mycket vatten:

E. Puolanne, Marjo Halonen
Department of Food and Environmental Sciences, University of Helsinki
Theoretical aspects of water-holding in meat
http://qpc.adm.slu.se/6_Fundamentals_of_WHC/media/Paper.pdf

Hinner inte läsa igenom själv just nu men postar länken i alla fall.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Citat från: Andreas skrivet 2012-03-04 10:28
E. Puolanne, Marjo Halonen
Department of Food and Environmental Sciences, University of Helsinki Theoretical aspects of water-holding in meat


Det dokumentet innehöll kemi som ligger långt över min nivå, tyvärr.   :(

Klas-Göran

Maten fylls med vätska bieffekt det blir mört och håller längre i disk
Sedan gasas köttet för att få en fräsch röd färg.
Allt bara för att få längre hållbarhet och tjäna pengar
en merkostnad för kund i kg pris och moms.
Sluta med detta hycklande
På 50-talet var inte köttet segt det var godare smaka kött och inte marinad.
Gasningen ger köttet en bismak det börjades med på 70 talet.
Hur mycke tjänar staten på mer moms på produkterna,
Hur mycke förlorar kunden i högre pris per/kg 200kr-80kr=120kr/kg
Staten klappar händer och inte skulle de opponerar sig.
Låt kunden få välja utan allt eller med
Hälsningar framför rena produkter allt annat blir man sjuk av på lång sikt det märks inte i nuet

Mat-Janne

Bra att du opponerar dig. Har länge valt mellan kyckling och kranvatten. Ingen större skillnad på ICA.
Min undulat blir knappt mätt på ICA's frön, kissar mest hela tiden ....

Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

agnetasch

Citat från: Klas-Göran skrivet 2019-01-09 13:53
På 50-talet var inte köttet segt det var godare smaka kött och inte marinad.
Hurdå inte segt? Åt du någonsin biff med lök (vanligast på fredagar)? Skosula för det mesta, men potatis o lök var gott ;) Söndagssteken var inte heller att leka med. Tur nog hade vi en vass köttkniv, sen fick var o en slåss med sin köttskiva. Men såsen var god.

Citat från: Klas-Göran skrivet 2019-01-09 13:53Gasningen ger köttet en bismak det börjades med på 70 talet.
Detta kommer jag absolut inte ihåg. Är det fel på mitt minne eller på mina smaklökar? Är det någon speciell köttdetalj du menar?

Citat från: Klas-Göran skrivet 2019-01-09 13:53Hälsningar framför rena produkter allt annat blir man sjuk av på lång sikt det märks inte i nuet
Är det några speciella sjukdomar du menar att vi ska drabbas av eller är det bara en domedagspredikan i allmänhet?



webguide

Citat från: Klas-Göran skrivet 2019-01-09 13:53
Maten fylls med vätska bieffekt det blir mört och håller längre i disk
Sedan gasas köttet för att få en fräsch röd färg.
Allt bara för att få längre hållbarhet och tjäna pengar
en merkostnad för kund i kg pris och moms.
Sluta med detta hycklande
På 50-talet var inte köttet segt det var godare smaka kött och inte marinad.
Gasningen ger köttet en bismak det börjades med på 70 talet.
Hur mycke tjänar staten på mer moms på produkterna,
Hur mycke förlorar kunden i högre pris per/kg 200kr-80kr=120kr/kg
Staten klappar händer och inte skulle de opponerar sig.
Låt kunden få välja utan allt eller med
Hälsningar framför rena produkter allt annat blir man sjuk av på lång sikt det märks inte i nuet


Undrar vad du köper för kött!

Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning, vad menar du med "rena produkter"?
Och nej det ligger ingen statlig konspiration bakom det här.

Mat-Janne

2019-01-10 16:38 #12 Last Edit: 2019-01-10 16:40 by Mat-Janne

Webguide skrev: Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning
priffe skrev: Och sen vägde jag det. Hade 850 gram kvar av paketet som var märkt 1460.
850 / 1460 = 58% kvar. Kött från ICA?

Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

Citat från: Mat-Janne skrivet 2019-01-10 16:38
Webguide skrev: Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning
priffe skrev: Och sen vägde jag det. Hade 850 gram kvar av paketet som var märkt 1460.
850 / 1460 = 58% kvar. Kött från ICA?



Man bör ju väga köttbiten, inte läsa vad som står på paketet och sen är frågan hur den har tillagats, hur länge, till vilken temperatur etc. 30% är inte ett absolut tal utan avser "korrekt" tillagning.

Göteborgaren

Jag brukar köpa köttfärs från Gröna Gårdar, när jag steker den blir det knappt någon vätska alls i stekpannan. När jag köper ICA:s köttfärs blir det mer som om färsen kokar i stekpannan på grund av all vätska som bildas. Så jag håller mig till den dyrare färsen från Gröna Gårdar. :-)
När jag inte lagar mat reser jag gärna till www.milanoitalien.se och www.amsterdamguide.se

Mat-Janne

Antar att Gröna Gårdar är ett västkustfenomen, eller?
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Jayamila

Citat från: webguide skrivet 2019-01-10 10:31
Undrar vad du köper för kött!

Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning, vad menar du med "rena produkter"?
Och nej det ligger ingen statlig konspiration bakom det här.


Jag undrar vad DU köper för kött då kött innehåller ca 70-80% vatten i rått tillstånd
http://matkalkyl.se/naringsamnen10.php

25-30% vatten mängd avser stekt kött, och torkat kött innehåller ca 10% vatten.

Fisk innehåller mer vatten än annat kött. Kött i bitar hittar du runt plats 650 i denna lista.

webguide

Citat från: Jayamila skrivet 2019-06-05 09:52
Jag undrar vad DU köper för kött då kött innehåller ca 70-80% vatten i rått tillstånd
http://matkalkyl.se/naringsamnen10.php

25-30% vatten mängd avser stekt kött, och torkat kött innehåller ca 10% vatten.

Fisk innehåller mer vatten än annat kött. Kött i bitar hittar du runt plats 650 i denna lista.


Stämmer, det jag menade (men det blev helt fel), eller snarare tänkte mena är att köttet förlorar ca 30% i vikt (vatten och fett) lite beroende på tillagning. Ju hårdare (högre temperatur) tillagning ju mer vatten kokar bort.

kurt

Citat från: Göteborgaren skrivet 2019-02-05 10:21
Jag brukar köpa köttfärs från Gröna Gårdar, när jag steker den blir det knappt någon vätska alls i stekpannan. När jag köper ICA:s köttfärs blir det mer som om färsen kokar i stekpannan på grund av all vätska som bildas. Så jag håller mig till den dyrare färsen från Gröna Gårdar. :-)


Det finns inga tillsatser av vatten eller något i mald köttfärs, det enda som varierar är fetthalten och vilken styckningsdetalj av djuret som malts ned.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal