Mångfald bland frukt & grönt på väg försvinna

Startat av Andreas, 2012-11-01 19:34

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

"... De flesta fröer vi stoppar i jorden är nämligen allt annat än lokala. Faktum är att den nordiska grönsaksförädlingen i all tysthet har upphört. Det sista förädlingsprogrammet för köksväxter lades ned vid Svalöf Weibull för mer än fem år sedan. De svenskodlade grönsakerna i mataffären är till nästan hundra procent hybrider (korsningar) från ett fåtal stora växtförädlingsföretag i Europa, USA och Japan. Salladen kan vara en hybrid från franska Clause, tomaten en sort framtagen av Bejo i Holland, gurkan från tyska Hild Samen. Utsädet har blivit mer anonymt och bredden i det växtgenetiska materialet riskerar att utarmas."

http://www.dn.se/ledare/kolumner/hot-mot-odlad-mangfald
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal