Penslar

Startat av JonasBååth, 2013-07-02 12:21

Föregående ämne - Nästa ämne

JonasBååth

Föredrar ni silikon- eller naturborst på era matpenslar (bak, grill osv)? Kanske olika till olika ändamål?

Andreas

Har nog aldrig provat silikon, för jag antar att det jag har som syns på bild nedan är det du kallar naturborst? En nackdel med den är att den fungerar dåligt att diska i maskin, blir silikonborstar ordentligt rena i diskmaskin?

Vad är förresten "naturborst" gjort av?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Har haft en likadan som Andreas, men när den var sliten bytte jag till en silikonborste. Man får kanske doppa lite oftare eftersom det är glesare mellan stråna, å andra sidan är den lätt att hålla ren. In i diskmaskinen bara!

kayaker

Citat från: JonasBååth skrivet 2013-07-02 12:21
Föredrar ni silikon- eller naturborst på era matpenslar (bak, grill osv)? Kanske olika till olika ändamål?

Numera kör jag bara med silikonpenslar. De är inte lika fina, men funktionen finns kvar även efter de första gångerna och då ska vi inte ens tala om rengöringen...
/F

magnus

Jag kör med liten målarpensel med naturborst, fungerar även att putsa svampen med.

Andreas

Målarpenslar är förstås en variant... och de finns verkligen i alla storlekar och prisklasser. Pensla limpan med fasadpensel vore effektivt. :) Fast det kanske de redan gör i bagerier, för antar de inte har små hemmabrödpenslar.

Citat från: Hasse skrivet 2013-07-03 15:35
...när den var sliten bytte jag till en silikonborste. Man får kanske doppa lite oftare eftersom det är glesare mellan stråna...


Ah det har jag aldrig reflekterat över att de håller mindre vätska. Men så har jag ju heller aldrig använt en silikonpensel.

Citat från: kayaker skrivet 2013-07-03 19:56
Numera kör jag bara med silikonpenslar. De är inte lika fina...


Det där "inte lika fina", hur menar du då, att de är klumpigare att jobba med? Finns det nåt användningsområde där det går märkbart sämre använda silikonpenslar?
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

Om jag ska säga något positivt om silikonpenseln så det att den är hygienisk. Lätt att diska och ser rätt fräsch ut. Men där tar det slut för min del, "stråna" hänger som en urvriden disktrasa på silikonpenseln och så läcker den på vägen mellan skål och köttbit.

Nä, för egen del är det naturborst som gäller :)

agnetasch

Silikon eller naturborst. Pest eller kolera. Var har den gamla hederliga plastborsten tagit vägen?
Häromdagen skulle jag köpa en vanlig kortskaftad matpensel i min vanliga ICA-butik. Det fanns inga "vanliga" matpenslar d.v.s plastpenslar, såna som jag har haft vid grillning + misshandlat i diskmaskinen i  c:a hundra år. Det fanns bara siliconpenslar eller "ekologiska" träpenslar med naturborst. Antingen ska man ha bacillskräck eller vara miljövän >:(
Jag köpte en träborste o googlade på "naturborst" när jag kom hem. Naturborst kan vara lite olika saker; palmbladsfibrer, hästtagel eller kinesisk svinpäls. Inget av det låter så aptitligt o siliconborstarna låter ju inte så funktionella. VAR FINNS PLASTBORSTARNA? Någon som vet var man köper såna?

magnus

Det finns målarpenslar med antigen syntet eller natur (häst vad jag vet). De sväljer lätt mycket vatten/vätska jämfört med silikon.

vilsjin

Använder silikonborste när jag fettar in plättlaggen. Skönt att kunna diska i maskin, och den tål värmen. Min gamla naturborste tappade hår och slets hårt.

Andreas

Verkar som ni är överens om att invändningen mot silikonpenslar är att de är för grova så att de håller för lite vätska. Men är det säkert att alla silikonpenslar är lika grova som på Hasses bild (ovan), eller finns det kanske sådana med finare borst?

Citat från: agnetasch skrivet 2013-07-06 09:53
Silikon eller naturborst. Pest eller kolera. Var har den gamla hederliga plastborsten tagit vägen?
Häromdagen skulle jag köpa en vanlig kortskaftad matpensel i min vanliga ICA-butik. Det fanns inga "vanliga" matpenslar d.v.s plastpenslar, såna som jag har haft vid grillning + misshandlat i diskmaskinen i  c:a hundra år.


När fanns och hur såg "den gamla hederliga plastborsten" ut? Det är alltså inte en sån som jag har på bild (ovan)?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Vad jag kan se är det just en gammal, hederlig plastborste som du har. Sälj den dyrt till Agnetasch!    ;)

Andreas

:)

Men betyder det alltså att den typ av borste jag har inte längre går att få tag på?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Nu har jag ÄNTLIGEN hittat vad min bästa matpensel heter; den är en Avanti brödpensel från Fiskars. Av plast o med nylonborst. Kanonbra. Något längre skaft än normalt o passar därför jättebra vid grillning.
Hittade den på ett par ställen på nätet :)

Andreas

Grattis!

Ah och nylonborst, så frågan i första inlägget borde kanske ha varit "silikon-, nylon- eller naturborst".

Men får du verkligen en sån där helt ren i maskin? Är inte tvärsäker, men har ganska bestämt för mig att jag försökt diska min pensel i maskin vid några tillfällen och inte fått den ren..?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det kanske inte är borsten det är fel på, hur bra är diskmaskinen? ;)

Andreas

Jag har en jättefin boschmaskin så den tror jag inte är dålig. Men kan kanske bero på vad man har i penseln och hur fasttorkat det är. Jag minns som sagt inte, jag får väl göra nya maskindiskförsök av min pensel vid tillfälle. :)

Men om nu inte rengöringen av "vanliga penslar" är något problem, då fattar jag inte silikonpenselns existensberättigande...?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal