Bra cirkulator till rimligt pris!

Startat av kayaker, 2013-08-14 11:27

Föregående ämne - Nästa ämne

kayaker

OK, det finns andra alternativ på gång, men det här känns överlägset mest förtroendeingivande och $199 för en 220/240-voltsversion är väl inget att bråka om?  :)

Att Scott Heimendinger (Modernist Cuisine - Sansaireprojektet var på G innan han började på MC) ligger bakom känns minst sagt lovande.

http://sansaire.com/
http://www.kickstarter.com/projects/seattlefoodgeek/sansaire-sous-vide-circulator-for-199

J. Kenji López-Alt har testat en prototyp på http://www.seriouseats.com/2013/08/we-test-the-new-low-price-sansaire-sous-vide-ciculator-from-modernist-cuisine.html

Det blir nog till att pytsa in 199 dollar.  :)
/F

webguide

Intressant, Kickstarter är coolt, har backat ett par projekt där :)

Jag vill ha en till, har en cirkulator från Vacstar, den ligger på det dubbla ungefär: http://shop.vac-star.com/shop/USER_ARTIKEL_HANDLING_AUFRUF.php?darstellen=1&Kategorie_ID=131&kat_aktiv=131

Andreas

$199 var inte farligt..! Måste kika närmare och fundera lite. :) Men samtidigt om man tänker på vad den egentligen består av så skulle den kunna en tredjedel... Undrar just om "alla" kommer att ha såna där liggandes i sina kökslådor på ett par år?
Den som inte frågar får inga svar.

janders

2013-08-14 20:14 #3 Last Edit: 2013-08-14 21:25 by janders
Jag har varit sugen på detta kickstarter-projekt. Tvekar dock. Priset närmar sig 2000kr om tullavgifter och moms läggs på.

Jag håller med Andreas; det finns potential att göra något betydligt billigare. Det behövs i stort sett ett värmelement, en pump, en tempsensor, mycket enkel styrelektronik, en display, några knappar och lite mekanik. Du hamnar långt under $50 i materialkostnad vid en större serie.

Den sous vide-maskin jag byggt är betydligt billigare än $199, t.o.m billigare än $50. Skall precis bygga om den med många idéer snodda från http://www.lindens.nu/
Jag har tidigare använt ett värmelement snott från ett 79kr-vattenkokare från Rusta som monterats i väggen på en stor plastlåda, en pump från dealextreme för $7 och temperaturreglering med display från ebay för $20, men jag gillar Lindens fristående enhet med IKEA:s köksredskapsställ Ordning.
Måste tipsa om IKEAS:s grytlocksställ Variera som perfekt ställ för köttet i vattenbadet!

Blir nog att istället lägga pengarna på en bra vakuum-förslutare, även om det faktiskt funkar med vanliga påsar och lungkraft.

Freddy

Jag funderar på att köpa en sån här: http://www.steba.com/themen/sousvide/216/

De finns för typ 1000 spänn på ebay. Även om det är budgetmaskin som kanske inte kan hålla temperaturen jättebra så tror jag ändå det är bättre än vad jag hade kunnat bygga själv.

webguide

Citat från: janders skrivet 2013-08-14 20:14
Den sous vide-maskin jag byggt är betydligt billigare än $199, t.o.m billigare än $50. Skall precis bygga om den med många idéer snodda från http://www.lindens.nu/
Jag har tidigare använt ett värmelement snott från ett 79kr-vattenkokare från Rusta som monterats i väggen på en stor plastlåda, en pump från dealextreme för $7


Klarar den av temperaturer på upp mott 100 grader?

Citera
Blir nog att istället lägga pengarna på en bra vakuum-förslutare, även om det faktiskt funkar med vanliga påsar och lungkraft.


Jo, det funkar ju för att värma upp livsmedel men du får ingen vacuumeffekt.

janders

2013-08-15 07:29 #6 Last Edit: 2013-08-15 07:40 by janders
Citat från: webguide skrivet 2013-08-14 21:45
Klarar den av temperaturer på upp mott 100 grader?
Om jag stänger av pumpen. Men jag ser inte vitsen med 100C i en sous vide. Kör oftast 58C eller lägre.

Citat från: webguide skrivet 2013-08-14 21:45
Jo, det funkar ju för att värma upp livsmedel men du får ingen vacuumeffekt.
Vadå vakuumeffekt? För det första får du aldrig vakuum i påsen; du får normalt lufttryck eftersom luften utanför trycker på den mjuka påsväggen. Vill du ha vakuum måste du ha en stel behållare och även då skulle du snabbt förlora vakuum eftersom köttet avger gaser.

Det som händer ifall du får en liten luftficka i påsen är att värmeledningen lokalt blir lite sämre (spelar ingen större roll, dessutom förflyttar sig den lilla luftbubblan till påsens topp) samt att påsen kanske vill flyta (lätt att fixa). 
Det är ganska vanligt att folk kör sous vide utan vakuum-förslutare. Själv är jag mest sugen på en sådan för att minska frysskador på saker man fryser in.

webguide

Citat från: janders skrivet 2013-08-15 07:29
Om jag stänger av pumpen. Men jag ser inte vitsen med 100C i en sous vide. Kör oftast 58C eller lägre.

Grönsaker kör jag i 82 grader eller högre, fläsksida blir riktigt god om man kör den i 82-83 grader etc. etc.

Citera
Vadå vakuumeffekt? För det första får du aldrig vakuum i påsen; du får normalt lufttryck eftersom luften utanför trycker på den mjuka påsväggen. Vill du ha vakuum måste du ha en stel behållare och även då skulle du snabbt förlora vakuum eftersom köttet avger gaser.

Well ur rent fysikalisk synpunkt så kan man inte uppnå vakuum alls, varken på jorden eller i yttre rymden, men det är väl knappast det vi pratar om här!? Vakuumeffekten kan t.ex. användas för att "trycka" in sprit i frukt mm.

Gilius

Fick min Sansaire igår, blev litet 64C ägg, skall bli ankbröst idag. Känns mycket prisvärd och rejäl, håller tempen mycket exakt.

/gilius

Skogis

Är du nöjd? Hur stor mängd vatten klarar den att hålla tempen på? Har du påsar och vakuummaskin eller kör du på zip lock varianten?

Jag var själv rätt tveksam till högrev "kokt" i 58° i 48 timmar men kommer även att testa 72 timmars varianten vid tillfälle. Massor med smak och mört så det står härliga till  :)

Gilius

Riktigt nöjd med denna maskin, kan varmt rekommendera den. Bra effekt, mycket tyst och exakt i temphållingen. Igår blev det Haxe, fläsklägg för 19.95/kg 72C i 10 timmar och sedan kylda. In i ugnen och på med ånga/varmluft 200C i 1,5 timme, krispigt skinn med skyn från sous-videpåsarna och en stomp på potatis, mörötter och vitkål. Ikväll blir det lax.

/gilius

janders

2014-03-25 23:01 #11 Last Edit: 2014-03-26 07:53 by janders
Min Sansaire är absolut inte tyst, snarare högljudd. Byggkvalitén är inget vidare, vilket även bekräftas ifall man läser kommentarer på Kickstarter och Twitter. Klämmer man lite på skalet slutar de kraftiga vibrationerna i min Sansaire och endast ett irriterande vinande hörs. Jag får se ifall jag reklamerar min (fick den först idag efter strul med TNT Mail) eller om jag tar och skruvar isär den och själv fixar vibrationsproblemet; borde vara enkelt åtgärdat.

Temperaturhållningen är dock mycket bra. Temperaturen hålls inom +/-0,1 grader och temperaturen överensstämmer på tiondelen med min Thermapen.

   

Gilius

Undrar om de gjort olika serier, har inget att anmärka på byggkvaliten, dock hade en kraftigare plats eventuellt varit en tanke. Kolla om du kan justera höljet på något sätt, min är extremt tyst.

/gilius

webguide

Kommer fler och fler sous vide -produkter, här är den senaste i raden tror jag: http://anovaculinary.com/

kayaker

Citat från: webguide skrivet 2014-04-10 07:47
Kommer fler och fler sous vide -produkter, här är den senaste i raden tror jag: http://anovaculinary.com/

Den kom innan Sansaire, men de sänkte priset till samma nivå när det blev klart att Sansaire skulle släppas.
Serious Eats har gjort ett jämförande test.
http://www.seriouseats.com/2013/12/sous-vide-circulator-review-sansaire-nomiku-anova.html?ref=search
/F

magnus

Citat från: kayaker skrivet 2014-04-10 08:57
Den kom innan Sansaire, men de sänkte priset till samma nivå när det blev klart att Sansaire skulle släppas.
Serious Eats har gjort ett jämförande test.
http://www.seriouseats.com/2013/12/sous-vide-circulator-review-sansaire-nomiku-anova.html?ref=search


Det ser ut som det kommer en uppföljare med blåtandsstöd och billigare pris:
https://www.kickstarter.com/projects/anova/anova-precision-cooker-cook-sous-vide-with-your-ip

lmannheimer

Jag har den första modellen från Anova, och har beställt deras nästkommande modell också. Den borde dyka upp under de närmsta veckorna.

Det blir så klart lite dyrare än 199 dollar med frakt osv, men att man kan köpa cirkulatorer för sammanlagt under 2 000 kr känns ändå väldigt prisvärt, vill jag påstå.

Utan att ha testat de andra i samma prisklass (Sansaire, Nomiku) kan jag bara säga att jag är mäkta imponerad av Anovan. Den första modellen har visserligen en jobbig begränsning vilket är att kärlen man tillagar i måste vara nästan 20 cm höga. Det problemet har de dock löst till den nya modellen, där man kan reglera fästanordningen.
Den nya kan man dessutom styra via en app på telefonen.  :o

kayaker

Jag har en Sansaire, men jag hoppade på Anovas Kickstarterkampanj också så det kommer väl att dimpa ner ett gäng Anovacirkulatorer vad det lider. En eller två av dem får nog bli present(er) för jag behöver nog inte alla...
/F

Johan_

Jag har börjat bli lite sugen på en cirkulator. Någon som har några nya tips?

webguide

Citat från: Johan_ skrivet 2016-03-07 20:36
Jag har börjat bli lite sugen på en cirkulator. Någon som har några nya tips?


Jag har en Grant SV200 - Det är en proffsprodukt så den faller nog inte riktigt in i kategorin rimligt pris, men den är mycket exakt och hållbar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal