Flintastek

Startat av Andreas, 2007-07-31 14:06

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Köpte mig ett stycke texmexkryddad Icas flintastek häromdagen men blev väl inte sådär sjusärdeles imponerad - ett ganska torrt köttstycke men en rätt burdus texmexsmak. Dessutom blev det ganska sycket spill från svålkant och ben. Hade jag bara otur eller finns saftigare och godare flintastekar från andra fabrikat?

Stämmer det förresten att ordet flintastek kommer från den tecknade yabba-dabba-doo-familjen Flinta?
Den som inte frågar får inga svar.

rallysally

Hej
Jag kan bara hålla med föregående skribent; seg flinta!
Dom få gångerna jag har prövat eller blivit bjuden på denna kött?bit
har aldrig gjort mig lycklig. Nuförtiden ler jag bara när jag ser någon ta en
färdigkryddad flinta i butiken; stackare, det finns ju så mycket bättre.
Mitt förslag: jämställ flintasteken med hotdogs. Alltså någonting man inte slösar
varken briketter eller tid på.
Tack för ordet.
Lev gott

agnetasch

Att flintastekarna säljs färdigkryddade är väl för att de har en konstig smak.Som fläsklägg?Och egentligen är de väl inte mycket annat än stora skivor fläsklägg.Alltså ska man koka flintastekarna o äta rotmos till ;D

rallysally

Gott inlägg, och rotmos e ju ganska gott.
Lev gott

Andreas

Men flintastekar måste ju sälja som smör, annars skulle det inte finnas så många i butiken... om nu ingen gillar dem, vem köper dem då?
Den som inte frågar får inga svar.

rallysally

Ha ha Din fråga har du ju själv svarat på ;)  (i första inlägget)
Man ska alltid pröva , men går man på en flinta 2 gånger får man skylla sig själv.
Vem som köper? Tja, min svåger t.ex. (för övrigt en man med ytterst taskig klädsmak,
färgblind?) Folk som köper för att det finns, för att det är färdigkryddat, och för att alla
andra grillar flinta!!! När såg DU senast en okryddad flintastek i köttdisken?
(fläsklägg var ordet) Den ser inte rolig ut.
Köp istället en bit utskuren biff, en entrecote från Brasilien, eller rostasfile dito.
Lev gott


Lev gott

Andreas

Ajdå det var ord och inga visor. (Och vi får hoppas att din svåger inte läser ditt påhopp. :))

I hopp om att hitta positiva uttalanden om flintastek provade jag Googla på "jag gillar flintastek", "jag tycker om flintastek" samt "jag älskar flintastek".
http://www.google.se/search?num=100&as_q=%22jag+gillar+flintastek%22
http://www.google.se/search?num=100&hl=sv&q=%22jag+tycker+om+flintastek%22
http://www.google.se/search?num=100&hl=sv&q=%22jag+%C3%A4lskar+flintastek%22

Men tyvärr bara totalt 11 träffar och dessutom inte ens alla dem som verkligen är för denna köttbit.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Jag är inte heller någon förespråkare av färdigkryddade flintastekar och tycker precis som ni. Men jag hade gärna köpt en färsk flintastek (om det hade funnits) och kryddat den själv. Jag kan tänka mig att resultatet hade blivit mycket bättre än det färdigkryddade skräpet som säljs.
Är det någon som vet vad flintastek egentligen är för kött?.

Andreas: vilket märke på flintasteken var det?.


Andreas

Icas flinta var det. Var dom sen köper in den är en annan fråga.

Enligt http://sv.wikipedia.org/wiki/Flintastek är det så här (fast du skall alltid ta Wikipedia med en nypa salt eftersom det ibland kan vara nån tossing som skrivit): "Flintasteken styckas från grisens bak och är färsk skinka med ben utskuren i skivor, samma styckningsdetalj som vintertid säljs som julskinka." 

Så godast kanske den färdigmarinarde flintan blir om man, lite som Agneta är inne på, sköljer av den, kokar den och senapsgriljerar den? :)
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Bästa resultatet skulle väl ändå bli om man fick behandla köttbiten själv utan att det legat en massa gamla kryddor på innan.
Saltet i kryddorna drar ju ut vätska ut flintan och därigenom gör den torrare.
Skinkan är ju ingen dålig köttbit och borde behandlas på ett bättre sätt än flintastek-tillverkarna gör.

agnetasch

Tro mig,Urban,det hjälper inte att försöka göra något med en okryddad flintastek.Förr fanns det ju inga färdigkryddade men hur man än bar sig åt smakade den bara..... fläsklägg.

rallysally

Väldig fart det vart på flintastekarna här ;) Kul att debatten pågår, de flesta tycks vara eniga
om flintastekens vara, dvs. inte på grillen.
Ps.angående min svåger. Han läser inte matforum, han grillar flinta ::)
Lev gott

Urban

Agneta: Eftersom flintastek kommer från skinka som blir varken segt eller torrt om man tillagar det själv, så borde man ju faktiskt kunna göra en god flintastek själv.
Fast då måste man ju få tag på en riktigt färsk flintastek, och inte nån som är rimsaltad eller har legat länge i en vacpac.
Det borde ju inte vara orimligt tycker jag?.
Eller kommer dom sk. flintastekarna från gamla grisar (som gör att dom är sega o torra) som dom vill göra sig av med och tjäna pengar på kuppen?.. Hmmmm.

Andreas

Men brukar du verkligen grilla och steka skinka Urban?
Den som inte frågar får inga svar.

rallysally

Flinta=julskinka som inte går att sälja på sommaren, varken som påsk eller helgskinka.
Även tecknad stenåldersfamilj på tv...
Snart kommer väl midsommarskinka.
Lev gott

Urban

Brukar inte du göra skinkstek i ugn Andreas?, eller steka skivor av skinka?. Schnitzel är också av gjort av skinka..

agnetasch

Jag antar att du lägger betoningen på ugn o steka för grillad fläskschnitzel är ju ingen höjdare. Fast grannen grillar ofta det:"Så bekvämt med benfritt" säger han o slänger en smakbefriad skosula med en smäll på tallriken.
Lösningen med flintasteken är kanske att man ska behandla den just som en stek.Steka den i ugn alltså.Har någon försökt?

Urban

Det jag egentligen vill ha sagt är att jag inte tycker att skinka i sig är en dålig köttbit.
Skinkstek blir ju både saftig och god om man tillagar den på rätt sätt. Så jag tror att det är full möjligt att göra en flintastek bra om man får tag på en färsk som man får krydda själv och bbq grilla den på låg temp.

agnetasch

Hemskt vad du är envis ;D Ibland får vi vår halva gris "grillstyckad",det betyder att även flintastekar kommer med.Jag har för länge sedan slutat att grilla dom,MÖJLIGTVIS är de ätbara om man kokar dom innan grillningen (som man gör med revbensspjäll)Det enda nyttiga med en flintastek är att man kan skära av ringen av svål o använda som rattmuff  ;D

Andreas

Urban: Schnitzel kan vara gott men den består väl nästan mer av fet panering än av skinka och skinkan i paneringen kan knappast kallas stekt. Men nej jag gör aldrig skinkstek och steker aldrig skinka. Däremot är julskinka, tunn skinka som pålägg, finskuren skinka på pizza samt skinka i grytor, wokar osv gott. Nu måste du verkligen leta rätt på en färsk flintastek, grilla den och bevisa att den är god så det inte blir massa snack utan verkstad här. ;)

Agneta: Haha rattmuffen blev dagens glada skratt. :) Bara jag slipper möta dig i trafiken, jag tror inte man får så bra grepp på en flottig svål. Får jag utnämna dig till flintastekens fiende nummer ett?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal