Mjölk försämrar INTE upptaget av järn?

Startat av Andreas, 2015-06-11 10:23

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Man ska inte dricka mjölk till blodpuddingen och leverbiffen för då får man inte i sig allt järn sägs det.

Men hos mjolk.se (som drivs av lrf och väl inte direkt är opartisk...) står följande

"Det finns inga vetenskapliga belägg för att mjölk till maten hämmar järnupptaget. I Sverige har det tidigare funnits en föreställning om att kalcium kan hämma järnupptaget i kosten, men denna föreställning grundade sig på forskning som numera motbevisats." http://www.mjolk.se/fragor-och-svar/hindrar-mjolk-kroppen-fran-att-ta-upp-jarn/#!/fragor-och-svar/hindrar-mjolk-kroppen-fran-att-ta-upp-jarn/

Motbevisats av vem?!?
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Många gamla "sanningar" försvinner i takt med att vi (vetenskapen) lär sig mer, nya mer exakta mätmetoder, undersökningsmetoder etc. Ledertilla tt vi förstår allt mer av vår omvärd och därmed kan omkullkasta många gamla sanningar. Inget konstigt med det egentligen.

Annika_B

Visst, kalcium försämrar upptaget av många saker inklusive järn såväl som en del mediciner. Men du behöver verkligen inte undvika mjölk till maten för den sakens skull. Skulle du ha brist på järn får du snarast se över kostvanorna och skulle du behöva ta järntabletter en tid ska du naturligtvis undvika att konsumera kalciumrika livsmedel. Men rent allmänt behöver du inte skippa mjölken till maten.

Andreas

Fast vad stöder du dig på när du säger "kalcium försämrar upptaget av många saker inklusive järn"? I det första inlägget i tråden där jag citerar från LRF-drivda Mjolk.se sägs tvärtom att "Det finns inga vetenskapliga belägg för att mjölk till maten hämmar järnupptaget." Menar du att LRF har fel?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal