Hemgjord sojasås på champinjoner.

Startat av Skogis, 2017-07-30 12:45

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

Blev med Hagdahls kokbok av en händelse.

Intressant är att han ondgörs sig över styggelsen margarin som enligt honom inte är speciellt användbart om man har tillgång till riktigt smör.
Trodde i min enfald att margarin var ett nytt påfund(kanske från kriget), men det fanns tydligen på 1870-talet.

Har inhandlat 2liter champinjoner som ska behandlas enligt följande.
Tror nog att copyrighten har slutat gälla :)

"Sedan rotändan afskurits, sönderdela svamparne, läggas i en lerkruka samt beströs väl med salt, i synnerhet ofvanpå.
Stå i 3 á 4 dagar och omröras dagligen. Saften afhälles genom linne och mätes. Till 40cl. deraf tages 4 gr. hel peppar och ett blad muskotblomma; hopkokas öfver stark eld tills dess endast hälften återstår, slås i en kruka som betäckes med mångdubbelt linne, och ställes i svalt rum till följande dag. Afhälles då sakta från bottensatsen och buteljeras. En tesked olja slås öfverst i hvarje butelj, varefter de korkas, hartsas och förvaras.
Anm.
Den i handeln förekommande champignonsojan är vanligen så underhaltig, att besväret med denna tillredning väl lönar sig."

När jag stod med 2 liter champinjoner i butiken insåg jag att detta aldrig kommer att löna sig, men när jag kolla i sortimentet av soyasås visade det sig att det finns inte någon champinjonsoya alls. Alla soyasås som säljs i den butiken jag var i var gjord på sojabönor, även mushroomsoya.

Återkommer med rapport hur det gått om någon vecka.

Skogis

Slutresultatet blev ca 2,5dl soja av yppersta kvalitén, ja eller vad det nu blev?

Det jag trodde var 2 liter champinjoner i butiken (1,5 kg) visade sig vara 5liter så slutnotan för sojan blev i runda slängar 245:-/litern :)
Kanske inte mitt bästa test rent ekonomiskt men vätskan luktar gott, är svart till färgen och smakar.... ja salt med lite umami.
Får väl se när den blir använd.

agnetasch

Hahaha, 245:-/litern! Den såsen får du dosera med pipett ;D

Skogis

Min sojasås har tagit slut :(

Nu efteråt vill jag nog påstå att den har varit värd varenda krona, en skvätt har höjt en vanlig sås till höjderna så jag måste göra mer.
Kör dubbel sats den här gången så 4kg champinjoner har inköpts, hackats och bemängts med salt.

Skogis

Den här gången räntade svampen bättre, 2,5liter spad som ska kokas till hälften ikväll.
Rena klippet, nu är jag nere i 120:-/litern :)

agnetasch


Skogis

Nja, blev inte lika bra ekonomiskt som jag trodde.
Lyckades att få ut 0,5liter till så jag slutade att reducera när det var 1,5-1,7 liter kvar i grytan. Då visade det sig att ca hälften av volymen är salt. Får väl ut motsvarande som innan, men det är jag värd  :)

Skogis

Jag förvånas över mig själv allt som ofta.
Det erbjöds champinjoner för 29,90/kg i den lokala butiken så jag var ju tvungen att köpa 3,5kg, varför det??
Har i runda slängar 7-8dl kvar sen i våras men ska nu hacka ner svampen och göra en omgång sojasås till.

Det vore ju synd om den tog slut mitt i matlagningen ;)

Andreas

Spännande! Men måste du köpa svamp när skogen är full av den? :)
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

Visste inte ens om att jag behövde svampen när jag gick in i butiken. Det var egentligen värre än så, för jag hade varit inne och beställt thaimat i en restaurang bredvid butik. I väntan på att den skulle bli klar smet jag in för att köpa mjölk.  :o

Andreas

Hehe är det det som kallas orsakssamband?

Men vad jag egentligen undrar om är, kan man inte lika gärna göra soja på kallejohan och kantareller och andra svampar man hittar helt gratis i skogen?
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

Hagdahl skrev att man skulle använda champinjoner. Dom är kanske det bästa alternativet, ingen aning.

Andreas

Inte jag heller, vi får väl se om nån annan har efarenhet av soja på andra sorters svamp. Svamp smakar ju rätt olika så det borde gå få sojan att smaka rätt olika också tänker jag.
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

Har kommit över svamp till rimligt pris så det var tydligen dags för att göra mer soja. :)

Mängden svampvätska översteg vad mina grytor klarar av så reduceringen fick bli i 2 omgångar. Första blev som förväntad men andra blev grumlig. Förmodligen för att muskotblomman bara räckte till den första omgången och jag använde riven muskot istället till den andra.

Vill därför gärna ha kryddor hemma, jag vet ju sällan vad som ska tillagas när andan faller på så idag har jag försökt köpa muskotblomma. Det finns inte längre!!!
Mataffärerna blir fattigare och fattigare på kanske lite udda saker. Stora Coop i tätorten har inte ens grovsalt i större förpackning!
Fattigt.

Johan_

Ett tips är att kolla efter udda kryddor i invandrarbutiker. Jag letade länge efter bockhornsklöver på Ica, Coop mm men ingen hade. Var sen inne i en liten butik med influenser från världen och där hittade jag plus lite annat kul

Hasse


Skogis

Invandrarbutiker är en guldgruva, men jag trodde att muskotblomma inte skulle vara speciellt svår att få tag på. Men utbudet blir bara sämre i de vanliga butikerna.

Jo, jag bor inte så långt från Borgeby, händer lite då och då att jag beställer där ifrån men har aldrig varit där irl. Det börjar väl bli dags för en beställning.

Skogis

Nu är problemet löst.
Invandrarbutiken hade så nu är jag trygg  :)

God jul

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal