Klimatmärkning av mat

Startat av crlhrv, 2007-08-15 08:47

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Ytterligare en matmärkning verkar vara på väg. Den här gången handlar det om hur maten produceras/transporters i ett klimatpåverkansperspektiv. Ett resultat blir att mat som fraktas med flyg blir "dödskallemärkt" vare sig den är ekologiskt odlad eller inte.

Göteborgs-Posten har hela artikeln på: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=362894
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Väldigt intressant fråga, men artikeln ger inte så mycket information om vad det egentligen handlar om.

Det står "Klimatmärkningen gäller i första hand svensk produktion". Men det står väldigt lite om vilka kriterier som skall gälla för svensk produktion...?

Fokus i artiklen är "Flygtransporter dödskallemärks" - men väldigt få svenska produkter flygtransporteras - eller menar de att en svensktillverkad produkt som innehåller en gnutta flygtransporterat citrongräs från Thailand blir dödskallemärkt direkt? Och samtidigt nämns jämförelsen med att snittblommor från Kenya som flygs in alstrar mindre växthusgas än växthusodlade från holland.

(Och att köttproduktion inte skall ställas mot vegetarisk. Och om motstridiga intressen med svensk vs. utländsk produktion.)

Undrar just hur i hela friden de ska få ihop detta.
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Känns ju inte som världens bästa idé, rent spontant. Ibland är det faktiskt mer klimatvänligt att frakta långt än kort. Och som Andreas säger finns det ju många andra viktiga aspekter.
Anne's Food - min matblogg

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal