Har tänkt att kallröka lite bacon

Startat av Skogis, 2019-01-17 13:03

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

Men hittar inte något sidfläsk till rimligt pris, varken färskt eller rimmat. Det börjat tryta i frysen på bacon och köpebacon är inte min favorit, så i ren desperation har jag därför börjat fundera på att använda karré istället. Resultatet borde bli liknande, får väl salta och röka köttet lite längre bara.

Agnetasch, du har gjort mycket i dina dagar. Har du lockat din man till att kallröka karré någon gång?

agnetasch

Vi har aldrig kallrökt karré men vi försökte oss på fläskfilé en gång. Kallrökte den 24 tim o hängde den sen för att torka. Men den blev så äcklig att den blev skatmat innan den ens hängt färdigt.
Kan du inte ta okokt julskinka o kallröka/svalröka? Då får du ju en fläskrand som nästan liknar bacon.

Håller med om att sidfläsk är fruktansvärt dyrt. Vi köper halva grisar o då får man mycket fläsk till bra pris :)

Skogis

Det var inte roligt att höra.
Svårigheten är väl tjockleken på köttbiten. Skulle kanske kunna dela karrén till mer baconliknande form och salta och röka den sen.
Det var länge sedan jag hade ynnesten att få köpa en halv gris, så det får bli att jag letar vidare efter sidfläsk.

agnetasch

Citat från: Skogis skrivet 2019-01-19 12:30Skulle kanske kunna dela karrén till mer baconliknande form och salta och röka den sen.
Vore nog en god idé.
Man kan även göra så att man svalröker, det är något med kallrökt fläskkött som jag inte kan med. https://www.smartfritid.se/hemrokt-bacon-med-aggroyal

Skogis

Har inga större problem med kallrökt fläsk, riktig bacon är dock inte lätt att hitta. Det man köper är smaklöst och släpper mer vatten än fett när man steker det, har därför svårt att få till en knaperstekt bacon om jag inte använder hemgjord.

Fick lite varmrökt bacon i julas men det är inte samma sak.
Bacon ska vara kallrökt, basta!

2 bitar svensk karré inhandlades idag och laken är nu kokt, så snart börjar äventyret med karrébacon.
Lär återkomma med resultatet vad det lider.

Något är fel när svensk karré kostar 39:90/kg och sidfläsk kostar 75:-/kg  ???
Är verkligen fläsk så fin styckningsdetalj?

agnetasch

Just den här veckan har Lidl extrapris på sidfläsk; 49.90 kilot. Bäst o hamstra lite ;D

Skogis

Idag ska det rökas, det är lite kallt så jag får nog ha värmen igång i röken. Det får ju vara någon måtta på hur kallt det är när man kallröker.
Har vattnat ur karrébitarna över natten och dom hänger nu över vasken för att torka. Siktar på 10-12 timmars rök, får se hur bitarna ser ut. Blir dom bleka får jag fortsätta imorgon.

agnetasch


Skogis

Dom blev bleka, nog mest pga att jag inte fick upp tempen i röken mer än till 10-12°.
Men rejält med röklukt så jag bestämde mig för att det inte hjälpte med mer rök utan slog in dom i smörgåspapper och la dom på ett galler i kylen för att mogna några dagar. Har en kyl som jag kan behäfta med diverse lukter, allt från inlagda vitlökar till nyrökt fläsk/karré.

Återkommer med bildbevis när det är uppskivat.

Skogis

Nu är det provstekt.
Gott skit, smakar fotogen  :)

Röksmaken har en bitter ton men det lär nog både fördela sig och lägga sig med tiden.

Mat-Janne

Fotogen tar du bort med avfettning plus lite salt för att kompensera.
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Skogis

Du missade den glada gubben.

Gissar att kött som har fått fotogen på sig gör sig bäst i soporna.
Avfettning låter inte heller så gott.

Mat-Janne

Kött som fått fotogen på sig kan man skära till tändkuber. Släng inte!
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

agnetasch


Zibi


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal