Hjälp hur man flamberar!

Startat av Jon_wachter, 2019-07-10 21:15

Föregående ämne - Nästa ämne

Jon_wachter

Hejsan jag tänkte flamera kräftskjärtar, jag vet att det är möjligt för Leif Mannerström har gjort det. Tyvärr förklarar han inte hur. Jag vet att man behöver en stekpanna som inte är teflon och alkohol som är minst 40% men ingen aning hur mycket alkohol man ska ha i och hur man enklast får eld på den.

Tacksam för svar och tips på övrigt att tänka på!

webguide

Flambering handlar mest om ett skådespel, att spriten brinner tifför ingen smak. Men det är effektfullt och roligt. Det går att flambera vad som helst. Hur du gör med havskräftor beror lite på hur du tänker tillaga dem. Men låt oss säga att du har råa havskräftor (inte kokta eller tillagade på annat sätt, utan helt råa, antingen levande eller frysta) som du tänker steka. Du steker dem som vanligt och det sista momentet är att du tillför spriten du skall flambera dem i, t.ex. Cognac, tillsätt den och antänd sedan med en tändare/tändsticka om du inte har gasspis. Ta först bort pannan från spisen så att du inte står under fläkten. Du kan ju testa först genom att fräsa smör i en panna och hälla i lite Cognac som antänder för att få en kännsla för det.

Hur har du tänkt tillaga dem?

Andreas

Citat från: webguide skrivet 2019-07-11 10:24Flambering handlar mest om ett skådespel, att spriten brinner tifför ingen smak.

Fast när det brinner blir det väl mindre spritsmak?

Citat från: webguide skrivet 2019-07-11 10:24och antänd sedan med en tändare/tändsticka om du inte har gasspis.

Hur menar du, Hur tänder man spriten med gasspisen?
Den som inte frågar får inga svar.

Johan_

Har du gasspis låter du lågorna från spisen antända alkoholen.

webguide

Citat från: Andreas skrivet 2019-10-05 13:26Fast när det brinner blir det väl mindre spritsmak?

Nej, alkoholen förångas, när man flamberar så antänder man alkoholångorna.

Andreas

Citat från: Johan_ skrivet 2019-10-05 16:15Har du gasspis låter du lågorna från spisen antända alkoholen.

Nu känner jag mig ovanligt korkad, men hur kommer lågorna in i pannan så att det börjar brinna?

Citat från: webguide skrivet 2019-10-07 05:46Nej, alkoholen förångas, när man flamberar så antänder man alkoholångorna.

Jo men det måste väl ändå innebära att det blir lägre alkoholhalt dvs mindre spritsmak?
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Citat från: Andreas skrivet 2019-10-07 08:57Nu känner jag mig ovanligt korkad, men hur kommer lågorna in i pannan så att det börjar brinna?

Jo men det måste väl ändå innebära att det blir lägre alkoholhalt dvs mindre spritsmak?
Nej inte på grund av att det brinner, det försvinner ändå förutsatt att man kokar/brässerar.

Andreas

Ah då förstår jag hur du menar. I vissa recept har jag sett att de rekommenderar att man förvärmer spriten, vad då det har för betydelse.
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Citat från: Andreas skrivet 2019-10-09 09:08Ah då förstår jag hur du menar. I vissa recept har jag sett att de rekommenderar att man förvärmer spriten, vad då det har för betydelse.

Det har ingen direkt betydelse, det är ju en så liten mängd sprit att pannan inte riskerar att bli nerkyld när spriten tillsätts.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal