Recensioner av och diskussioner om IKEAs 365+ kastruller och stekpannor

Startat av Rob, 2007-08-28 12:40

Föregående ämne - Nästa ämne

Rob

Jag bytte kök för drygt ett år sedan. In kom en induktionshäll med efterföljande rensning av kastruller och pannor. Efter magnettest var nästan allt utom gamla gjutjärnsgrejjer borta.

Gjorde en marknadsundersöklning och kom till slut fram till att jag inte kunde bestämma mig...

Behovet minskade inte och flickvännens irritation steg. Uppenbarligen anses inte en stor gryta och ett antal stekpannor tillräkligt för vårt hushåll.

Jag gjorde vad varje kvalificerad prylnerd fruktar, jag åkte till IKEA och investerade i deras startset
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30101168.

Detta skulle ge mig ro att fortsätta klura på vad jag ville ha...

Nu har jag använt pannorna i ett år och jag har faktiskt inte känt ett behov av att fortsätta min undersökning. Kompletterade startsetet efter hand och vi har nu allt vi behöver.

recensionen då:
Materialet är rostfritt, blankt på insidan och borstat på utsidan. Botten är tjock och laminerad och jag upplever inte att värmen sprids ojämnt. Ingen av våra kastruller har slagit sig eller blivit skeva (och då kör vi dem på gashäll i båten under sommaren)
Kastrullerna är lätta att diska, de har inga skarpa kanter eller annat som mat fastnar i. Med jämna mellanrum kör jag dem i maskin på intensivprogrammet.

Stekpannan är teflonbelagd och visar inga tendenser till att släppa beläggningen. Den får en omgång med stålull på utsidan emellanåt, inget problem för den borstade ytan.

Det enda smolket i bägaren är att handtagen sticker ut lite mer än vad jag önskar (mest på locken) vilket gör att de tar upp endel plats och blir svåra att stapla.

För priset är de oslagbara och det finns gott om alternativ och varianter. Var hittar du annars en 10 liters kastrull för 259 kronor? Jag använder den inte ofta, men ibland vid storkok med gäster så plockas den fram. Om jag jämför med mina Hackman (stekpanna och kastrull) så upplever jag dem som likvärdiga.

Rekommenderas varmt.

Andreas

Tack så mycket Rob!

Ikeas stekpanna har hamnat i topp i flera tester vilket nämns i denna tråd:  http://matforum.nu/index.php?topic=44.0 Roligt att höra att den håller i praktiken också, men du får lova att rapportera direkt om beläggningen börjar släppa!

Stekpannan är helt blank alltså på utsidan - ingen färg eller så som kan släppa när du använder stålullen?

499 kronor för 3 kastruller och en stekpanna är verkligen billigt! Har du någon aning om var de tillverkas?

(Berätta väldigt gärna om induktionshällen här: http://matforum.nu/index.php?topic=651.0)
Den som inte frågar får inga svar.

Rob


Chris

Jag köpte en av dessa kastruller vid något tillfälle som jag inte ens minns. Och det är min absoluta favoritkastrull. Nu har jag ju dock förälskat mig i Fiskars nya serie...men 365+kastrullen lär jag inte göra mig av med.

Andreas

Vad är det för slags IKEA-365+ kastrull du har Chris? Kör du också din i diskmaskin?

(Fiskars nya serie lät intressant - starta gärna en ny tråd "Fiskars kastruller" och berätta om den om du har lust!)
Den som inte frågar får inga svar.

Chris

Det är nog samma sorts som Rob dock något mindre. Och jag kör den absolut i diskmaskinen och den mår hur bra som helst. Nackdelen är precis som Rob säger locket där handtaget sticker ut lite väl mycket.
Återkommer om Fiskars nya...

Urban

Jag får nog ta mig en titt på dessa pannor när jag ska besöka IKEA i vinter. Det låter ju otroligt bra om en teflonpanna lyckas behålla bottenbeläggningen hel efter ett års användande. Tack för tipset Rob (kanske ett lite väl sent tack)

crlhrv

Kunde inte hålla fingrarna borta så nu har jag gått och blivit med en 365+ teflonbelagd stekpanna. Tittade egentligen på stekpannan Favorit då den var både snyggare och tyngre/mer stabil, men nackdelarna var att den var dubbelt så dyr (369 kr) som 365+pannan och handtaget var fruktansvärt obekvämt och kantigt. Det gjorde nästan ont att lyfta pannan utan att man ens hade något i den. Ska försöka använda min nya panna så mycket som möjligt och återkomma med recensioner och resultat. Det verkar dessutom som om kastrullerna i samma serie har fått bra betyg i en annan tråd. Med ett pris på 159 kronor gjorde den dessutom inga större hål i plånboken.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Anne

Det är ju otroligt billigt, så funkar den blir jag också glad :) Stod och pratade med en stekpanneförsäljare häromveckan om vad som gör dyra så mycket bättre, och han hade faktiskt en hel del att komma med. (Blästring av botten, basmålning noll, en eller två gånger, och bättre ytmaterial, menade han var det som skiljde billiga från dyra.)
Anne's Food - min matblogg

roffekock

Matforum är bäst

Rob

Jag har ju en 365+ panna (den som ingår i startpaketet) och är mycket nöjd.
Som kommentar till Annes stekpanneförsäljare har jag följande:
- Så länge botten är plan ser jag ingen vinst med att blästra den
- Basmålning? Om de målar den kan jag inte rengöra med svinto Helst vill jag ha allt utom insidan i rostfritt
- Ytmaterial- Här har han en punkt, är teflonbeläggningen bättre ser jag en vinst för mig som kund. Å andra sidan håller min IKEA efter en helt ok tid i förhållande till priset!

Fast som roffekock säger, gjutjärn är ju alltid gjutjärn ....

Andreas

(Klistrade ihop de bägge överlappande IKEA 365+ trådarna - bara en tråd per ämne tack!)

Anne: Vad sålde din stekpanneförsäljare för fabrikat?

Ikea 365+ omnämns i Plus 11/9 (8:05 in i programmet)
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=895133

"Rostfritt stål säger de att det skall vara men efter första disken så var kastrullen full med rost. ... Rost rost rost ... Mycket rostfläckar måste man säga. Ikea kallar pannan för ett måndagsexemplar ... När Plus testade kastrullen för några år sen tillverkades den av finska Hackman, nu görs den i Vietnamn, men det påverkar inte kvaliteten hävdar IKEA."

Vore ganska otroligt om det inte finns fler sådana här måndagsexemplar... har du diskat din än Calle?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Ingen  av mina 365+ har minsta antydan till rost. Och jag är långt ifrån lika petig med kastrullerna som med knivarna ;)

Anne

Alltså, blästringen är för att basmålningen ska fästa, och det är basmålning på insidan, UNDER själva ytskiktet. Håller helt med om att resten ska vara rostfritt. :)

Vi diskuterade framför allt Fissler. Säljaren var från Sundqvist, som har lite olika fabrikat.
Anne's Food - min matblogg

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal