BBQ-grillning

Startat av Urban, 2007-04-24 14:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Det var länge sedan jag slutade att lägga köttet i olika marinader. Inte för att jag tycker att det är fel att göra det..
Utan för att jag började grilla kött enligt amerikanska BBQ metoden och fann därefter att marinaden inte tillförde något som jag längre behövde.
Med Amerikanska BBQ medoden menar jag när man tillför hickoryspån (rökspån) på glöden och grillar under lock under lång tid.
Det enda jag gör innan jag grillar tex. Fläskkarré i skivor är att jag torrkryddar bägge sidor med grillkrydda och låter bitarna vila 30 min till 1 timma innan tillagning.
När det gäller nötkött typ Entrecoté/Biff, så kryddar jag endast med salt och peppar 30 min till 1 timma före.
Resultatet blir uuuuuuuuuunderbart gott!.


agnetasch

Jag avundas dig Urban för att du gillar BBQ-smaken!
När jag var på SeaWorld i Orlando skulle jag prova på äkta BBQ för första gången i mitt liv.Jag studsade runt grill-hyddan med tungan hängande utanför  :P SÅ TYCKER JAG INTE OM DET!Jag var nästan gråtfärdig av besvikelse.
Finns det några andra rökspån än hickory,det kanske är just dom jag inte gillar?

Urban

Det finns olika slags spån som man kan använda vid tillredning av BBQ. Hickoryspån eller Mesquitespån. Men om man vill så kan man säkert använda spån från enträ eller alträ.
Nu tror jag inte att ditt problem sitter i just Hickoryspånet.
Jag tror att du utan problem kan tillaga Amerikansk BBQ och tycka om det...
Troligen så doserar Amerikanerna på me mycket mer rökspån=mycket röksmak än vad du klarar.
Om du gillar mild röksmak så är det inga problem.. Börja med att lägga på lite spån i början... Smaka av köttet efter ett tag i grillen. Önskar du mer röksmak så kan man lägga på lite till.
Själv så använder jag lagomt med spån. Blir det för mycket röksmak så förlorar man köttsmaken helt vilket jag inte vill.
Jag har hållit på med BBQ i över 10 år och lärt mig eftersom hur mycket spån jag ska dosera för att uppnå den rökeffekt jag vill ha.
Om jag tillreder fisk.. Lax till exempel, så lägger jag gärna på lite extra spån eftersom tillagningen går fortare med fisk än med kött. Då får jag en kraftigare rökutvekling i grillen under kort tid, och laxen får en fin rökton.
Att laxen dessutom smakar helt underbart "kall" på en bit tunnbröd med romröra dagen efter, vill jag absolut berätta!!.


Andreas

2007-04-25 09:57 #3 Last Edit: 2007-04-25 10:05 by Andreas
Citat från: Urban skrivet 2007-04-24 17:09
Jag tror att du utan problem kan tillaga Amerikansk BBQ och tycka om det...
Troligen så doserar Amerikanerna på me mycket mer rökspån=mycket röksmak än vad du klarar.
Om du gillar mild röksmak så är det inga problem.. Börja med att lägga på lite spån i början... Smaka av köttet efter ett tag i grillen. Önskar du mer röksmak så kan man lägga på lite till.


Vad använder du för grillkrydda?

Finns det några andra speciell kryddningar du rekommenderar som du tycker balanserar/matchar röksmaken extra väl?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Om jag vill ha ett lite starkare kött så använder jag "Tony Chachere's Original Creole krydda", Chef Paul Prudhomme "Meat magic" är en mycket god grillkrydda till detta ändamål. Men jag har även använt Santa-Marias grillkrydda också i brist på annat.
Till sommaren så ska jag prova experimentera med lite nya kryddor från Thailand.. Jag återkommer när jag testat ;).

Kocken

Citat från: Urban skrivet 2007-04-25 19:22
Om jag vill ha ett lite starkare kött så använder jag "Tony Chachere's Original Creole krydda", Chef Paul Prudhomme "Meat magic" är en mycket god grillkrydda till detta ändamål. Men jag har även använt Santa-Marias grillkrydda också i brist på annat.
Till sommaren så ska jag prova experimentera med lite nya kryddor från Thailand.. Jag återkommer när jag testat ;).

Tonys kryddserie är väldigt bra, den använder jag ganska mycket till olika typer av mat. Men det är ganska enkelt och mycket roligare att blanda egna "rubs"
Ett trevligt rökspån att använda är Jack Daniel Tennessee Whiskey, det säljs bland annat på nätet.
Driver en webbutik med köksredskap

agnetasch

Haha,DET rökspånet skulle min man gilla!

Pite-Långnäs

Kan rekomendera Urbans grillning!!!
Men man kan ta det man haver i kryddskåpet oxå.
Ingefära o kanel tillsammans m vitlök lite vinäger soja o olja o salt är mycket gott till fläskkött vill man hotta till det i med lite sambal.

Urban

Man tackar!! :-). Ingerfära och kanel lät spännande... Har du något recept till marinaden?.

Citat från: Pite-Långnäs skrivet 2007-04-26 19:10
Kan rekomendera Urbans grillning!!!
Men man kan ta det man haver i kryddskåpet oxå.
Ingefära o kanel tillsammans m vitlök lite vinäger soja o olja o salt är mycket gott till fläskkött vill man hotta till det i med lite sambal.


Urban

Jag använder mest Weber rökspån hickory eller mesquite.. Jag har aldrig provat Jack Daniels Whiskey-Ekfatspån...
Är det verkligen möjligt att kunna utskönja någon smak ifrån Whiskeyn när man använder den i röksyfte?.
Blir blir smaken annorulnda av detta spån på något vis jämfört med hickory?.

Citat från: Kocken skrivet 2007-04-26 16:40
Tonys kryddserie är väldigt bra, den använder jag ganska mycket till olika typer av mat. Men det är ganska enkelt och mycket roligare att blanda egna "rubs"
Ett trevligt rökspån att använda är Jack Daniel Tennessee Whiskey, det säljs bland annat på nätet.


Kocken

Citat från: Urban skrivet 2007-04-26 19:58
Jag använder mest Weber rökspån hickory eller mesquite.. Jag har aldrig provat Jack Daniels Whiskey-Ekfatspån...
Är det verkligen möjligt att kunna utskönja någon smak ifrån Whiskeyn när man använder den i röksyfte?.
Blir blir smaken annorulnda av detta spån på något vis jämfört med hickory?.


Ekspån ger en fyllig men inte lika kraftig röksmak som hicory eller mesquite. Sedan att det smakar så mycket whiskey kan jag inte säga, men det doftar det om spånen. Passar bra till fläsk,  kyckling, skaldjur och fisk det fungerar även på mörka köttsorter men då är nog hicory bättre.
Driver en webbutik med köksredskap

Urban

Ok.. Måste nog försöka få tag på en påse Jack Daniels rökspån då!.
Det är aldrig fel att prova något nytt helt enkelt  :).
Har du föresten provat Chef Paul Prudhomme´s kryddserie?.

Pite-Långnäs

Man tager vad man haver, allt på en höft.
Brukar pytsa i lite Tai sweet chili sås, det bli ra konsisens.Testa oxå Oyster sause.
SKÅP RENSNING:
Drick lite vin till
TÖM O GLÖM allt blir en överraskning!!!!!!!



Urban

Improvisations marinad a´la Långnäs. Btw.. Ostron sås är en mycket bra smaksättare till olika sorters mat  :).

Andreas

Har någon provat med något riktigt stort nån gång? Kalkon? Oxbringa? Verkar spännande det där att köra grillen nån halvdag som dom stora pojkarna och flickorna på andra sidan pölen...
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Du bör använda metoden Indirekt grillning då.
Det betyder att: När kolet fått en fin glöd delar du upp kolet i 50/50 på var sin sida i grillen och ställer det du ska tillaga i mitten på grillen.
På så sätt blir inte kycklingen bränd av kolet utan kan tillagas under mycket längre tid.
Man måste ändå ha lite koll på det man tillagar så att det inte bränns vid, och vid eventuellt behov lägga en folie på gallret om så behövs.

Andreas

Kallar du kyckling för riktigt stort??

Jag vill ha rapporter om kalkoner och oxbringor, inga små kycklingar!
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Har du förresten provat att grilla en hel bit rimmat sidfläsk nån gång?(med rökspån förstås).
Om du inte har det så är det också nånting som REKOMMENDERAS!!.
Att efter grillningen avnjuta det rökgrillade fläsket tilsammans med ett par iskalla pilsner är så gott att man "nästan" blir religös.

smokehead

Citat från: Urban skrivet 2007-05-09 20:24
Det låter faktiskt oerhört gott må jag säga.. Fast jag tror nog att grannarna skulle tro att jag rökt på eller nåt ifall att jag ställde mig å grilla i December hehe!!.
Jag tror faktiskt på att använda röksspån och ge den en liten touch av röksmak.
Nu har du satt griller i huvudet på mig  ;D


Alltid trevligt med lite nya grilltips. Den har blivit så populär att jag även grillar svärmors skinka samtidigt.

smokehead

Citat från: Urban skrivet 2007-05-09 20:28
Har du förresten provat att grilla en hel bit rimmat sidfläsk nån gång?(med rökspån förstås).
Om du inte har det så är det också nånting som REKOMMENDERAS!!.
Att efter grillningen avnjuta det rökgrillade fläsket tilsammans med ett par iskalla pilsner är så gott att man "nästan" blir religös.


Har jag faktiskt aldrig testat. Men det låter oerhört gott. Det måste jag verkligen prova.
Det absolut godaste man kan göra på en grill är lammstek enligt mig. En rejäl marinad med rosmarin, vitlök och olja passar utmärkt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal