SV: Vad blir/blev det till middag idag 2009?

Startat av kryddburken, 2009-01-01 13:41

Föregående ämne - Nästa ämne

mysare

2009-01-24 22:07 #80 Last Edit: 2009-01-25 01:13 by mysare
Det enda jag hade i morse var vatten och en tretums ogalvaniserad spik. Lade spiken i 3 dl vatten. Lät den dra en stund.
Sen kokade jag spiken i en timme. Avsmakade soppan. Den var INTE god. Smakade vattnigt och järnigt.
Tillsatte då lite (ganska mycket) finhackad röd chili - potatis - morötter.
Avsmakade - nu var den godare - men inte perfekt.
Tärnade då falukorv. Hackade purjolök. Tillsatte lite färska champinjoner.
Nu blev det godare.
En burk krossade tomater - lite lök. Två buljongtärningar. Vitlök.
Efter avsmakning - klart godkänt.
Det behövs alltså inte så mycket för att det ska bli gott. Bara en spik - vatten - lite intresse och en himla massa kockkunskap . .   ;D
Amatörkocken Kurtan.













 
Amatörkocken Kurtan

ivanl

2009-01-24 23:28 #81 Last Edit: 2009-01-24 23:31 by ivanl
Lammgryta à l'arabienne (egenkomponerad) med ris och ugnsbakade gulbetor
Detta blev mycket lyckat. Räckte till 5 portioner utan problem.

Skär 1 lammstek i kuber, putsa bort hinnor mm, vänd i vetemjöl
Bryn putset i olja, tärna 1/2 rotselleri och tillsätt med lagerblad och vatten. Sjud.
Slanta 2-3 morötter och klyfta 2 gula lökar. Hetta upp smör och olja i en gryta, lägg i grönsakerna och låt mjukna under lock utan att brynas. Krossa och finhacka 5 vitlöksklyftor och lägg i grytan.
Bryn köttet runtom i smör och olja, lägg över i grytan.
När allt kött är brynt, sila av buljongen från putset och häll i, samt fyll upp med rödvin tills det precis täcker.
Lägg i 2 lagerblad, 1 kanelstång i bitar, 3 hela kardemummakapslar och 5 hela nejlikor. Låt sjuda under lock.
--
Skölj råris, stek i smör och olja, tillsätt 2 lagerblad och 2 kardemummakapslar samt havssalt, koka upp och låt sjuda under lock i ca 40 min.
---
Skala 1-2 gulbetor per person, dela i halvor om stora, pensla med smör och sätt i en smord ugnsform, ugnsbaka på 175 grader i ca 40 min.
---
När 10 min återstår, smaka av grytan med salt, peppar samt 1 tsk råsocker.
Tillsätt såsredning om såsen önskas tjockare (det är helt och hållet en smaksak) och såsfärg om färgen önskas mörkare

Tänkbara tillbehör, som alternativ till gulbetor, kan vara pitabröd och hummus. Får prövas nästa gång.

Anne

Åt hos en kompis, som bjöd på grillade kycklingklubbor och hemgjord Macaroni & Cheese. Till efterrätt marängswiss med rårörda hallon. Supersupersupergott. :)
Anne's Food - min matblogg

mysare

2009-01-25 00:43 #83 Last Edit: 2009-01-25 01:27 by mysare
Ett experiment.
En köttbit med ben. Fick den i dag som delbetalning för ett jobb som jag gjorde åt en kompis. Han sa bara att det var en stek.
Hans fru var inte hemma - han bara tog en bit på måfå ur frysen.
Tinade upp den i micron. Det var ett ben i mitten av köttbiten ( Ca ett kilo ).
Brynte den i en gryta - satte till några dl vatten - och lät den puttra någon timme.
Nu till experimentet:
Kött ska ju marineras rått - eller hur ?
Men jag lade min färdiga köttbit i en plastpåse med olja - massor av vitlök - röd chili och div andra kryddor. Lät den ligga i påsen 5-6 timmar.
Har nyss smakat - den blev underbart god.
Amatörkocken Kurtan

mysare

2009-01-25 01:56 #84 Last Edit: 2009-01-25 01:59 by mysare
Supergod Rostbiff
1-2 kilo rostbiff
Bryn köttet - helst i en lergryta
När köttet är färdigbrynt - tillsätt 1 cl vatten (max)
Häll 2 liter äkta rysk Vodka i grytan
Låt det puttra på svag värme i 1-2 minuter
Tillsätt en helflaska ÄKTA skotsk whiskey
Låt det puttra några minuter
Häll på 2 liter rödvin och en fllaska Champagne (Fransk)
Låt sen detta stå en stund (Max 10 minuter)
KASTA SEN BORT ROSTBIFFEN OCH NJUT AV SÅSEN

PS: Man måste ju få skoja ibland oxo - annars blir vår värld för trist
HÅLL PÅ BLÅVITT  ;)
Amatörkocken Kurtan

elkelein

Eftersom jag är LCHF-are och fick Annikas och Airams kokbok häromdagen testade jag självklart recept ur boken. Vi och ett par kompisar närvarade vid en heldagskonferens om LCHF i Stockholm hela dagen igår, jätteintressant!! Och efter det käkade vi hemma hos oss. Stekt fläskfilé med spenat och en härligt fet sås, naturligtvis på LCHF-vis

Mickan

Vitlöksgratinerade musslor. Köpte fina på torget igår.
Fiskgryta med champinjoner, purjo, grädde, buljong från musselkoket. Aioli.
Kesokaka med vanilj och citron.



Video meliora proboque deteriora sequor

Rymdsmula


Kari

Åter från en internetfri långhelg i fjällen, här kommer rapporten:  ;)

Fredag: Älgstek med alla tillbehör
Lördag: Helstekt lammfiol från värdparets egen gård, kanske det godaste min mun smakat!!!
Söndag: Grillad kyckling och klyftpotatis

Så igår en kebab...

annamaria

Ja vad serverar man en magsjuk familj......fylld falukorv med potatismos kanske.

Rymdsmula

Citat från: annamaria skrivet 2009-01-27 14:31
Ja vad serverar man en magsjuk familj......fylld falukorv med potatismos kanske.


kycklingsoppa brukar funka.
eller någon annan lätt soppa.
antar att dom inte är så sugna på att äta?
e

MiGa

Kycklingsoppa med RIS i funkar bra när mina barn har magsjuka eller byt ut kycklingen mot frikadeller :)

crlhrv

Citat från: annamaria skrivet 2009-01-27 14:31
Ja vad serverar man en magsjuk familj......fylld falukorv med potatismos kanske.

råris och kokta grönsaker brukar fungera på mig, men ack så hemskt.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

Jag tar gärna ett gott recept på kycklingsoppa.

Kari

Nu bubblar det en köttsoppa på älg som blir middag idag :P
Med klimp förståss!!  ;)

agnetasch

Citat från: annamaria skrivet 2009-01-27 14:31
Ja vad serverar man en magsjuk familj

Ris, ris o ris. Citron kan också vara bra för en mage i uppror. Varför inte en kycklingsoppa med citron?
http://taffel.se/recept/judisk-kycklingsoppa-med-agg-och-citron
En citronkryddad risgrynspudding med saftsås?
Risgrynsgröt?

kryddburken

Långkokt köttfärsås & Spagetti! Barnens favorit som ofta går i repris!

Rymdsmula


annamaria

Jo det blev fylld falukorv, den minsta skruttan som varit väldigt sjuk åt mos och lite korv med en hel del ketchup. Säkert inte så magvänligt men det funkade fint. Till det nyponsoppa.

Sweber

2009-01-27 22:30 #99 Last Edit: 2009-01-27 22:34 by Sweber
Pasta med kycklingstrimlor med balsamvinäger på, varvat med ädelostbitar och ruccola.

Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Annonser

Powered by EzPortal