Betyg och skala

Startat av Kari, 2007-08-30 10:45

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Hur ska vi sätt betyg? 1 till 5? Där 5 är bäst? 1 till 10 som är ett flexiblare med kanske flummigare å? (5/10) är tydligade än (2,5/5).

Eller, det skulle vara kul med en symbol istället för (2/5), ett snyggt M att kunna trycka på bland alla smajlies? MMMMM för det godaste/bästa? MMMMMMMMMM blir brutalt otydligt.


Andreas

Själv gillar jag 1-5, det ska inte vara för många steg och så inga halvsteg - man får helt enkelt ta sig i kragen och bestämma sig - är detta en 2:a eller en 3:a. På ett sätt är 1-4 ännu bättre: då kan man inte välja 3 som är neutralt och ganska intetsägande utan tvingas att ta ställning - är detta bra eller dåligt - men ett sånt system är kanske att hårddra lite väl.

Men det är ju vad jag tycker. :)  ;)

Att dela ut "M" är en kul idé. (Fast förhoppningsvis får vi snart en lite roligare logotyp än den där.)
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Andreas, logga på gång? Eller blir det en ny tävling? Ritas eller skapas av något och fotograferas?

1-4, varför inte? MMMM´va gott... Hade inte Marabou nått sånt? Läge för en omröstning? Bara vi slipper G och MVG och sånt.. *ler*

agnetasch

A,a,AB,Ba....? Någon som minns?

Hasse


Anso

1-5 är bra. Ibland är saker faktiskt 3! ;)

agnetasch


mums

Citat från: agnetasch skrivet 2007-08-30 11:23
A,a,AB,Ba....? Någon som minns?


Jag minns mest B BC C .
Vad skall betygsättas? Är det inläggen, Skriver diskaren som en kock ska han/hon väl ha fem stjärnor och skriver kocken som en diskare belönades detta med två stjärnor. Koppla det hela till möjlihet att bli upphöjd resp bli degraderad. Varför är status kopplad till antal inlägg, det står ju i klartext antal inlägg, lite kaka på kaka tycker jag. Tro nu inte att bryr mig om vilken status skribenterna har, men det är en rolig grej som kanske kunde utvecklas.

Andreas

Elka: Jo en logotyp är förhoppningsvis på gång snart, men riktigt hur det kommer att se ut vet jag inte - det är inget vi gör själva utan det är nån som "kan". Ganska knepigt att få det både grafiskt snyggt, matigt och lite kul på en gång.

Agneta: Jag har hört talas om det. ;) Och nu har jag läst på också: det systemet användes 1897-1962, sen användes 1-5 mellan 1962-1995 och så nu slutligen G, VG och MVG 1996.

Anso: visst är saker ibland 3, det är en väldigt trist siffra, men visst fyller den sin funktion.

Mums: ang "B BC C" :) 

Det handlar om att betygsätta saker man provar - om du till exempel har provat en chokladkaka eller kaffesort och vill berätta om det i forumet så undrade Elka om vilken skala som är bäst att använda för att ge ett betyg - och då tycker jag att 1-5 är enklast (det är ju så vi gjort hittils också).

Det här med antal inlägg och statusstjärnorna - det är bara ämnat att vara lite skojigt. (Fast vad det gäller Agneta så skulle hon allvarligt talat fått sig en kockmössa för länge sen för alla hennes roliga, underfundiga och förnuftiga inlagor.) Jag tycker väl annars inte att man kan rangordna skribenter, det är för mycket personlig smak som spelar in.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2007-08-31 12:42
Fast vad det gäller Agneta så skulle hon allvarligt talat fått sig en kockmössa för länge sen för alla hennes roliga, underfundiga och förnuftiga inlagor.

Du är sanslöst snäll Andreas! Jag ska aldrig nämna dig på gnälltråden :-*

Andreas

Nädå jag är inte snäll, jag säger bara sanningen. Och apropå gnälltråden, lova inget du inte säkert kan hålla, snart ska jag laga något på riktigt låg temperatur. :)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

En liten köttfärslimpa kanske?Jag har hört att dom har fin köttfärs på Coop ;)

crlhrv

2007-09-22 08:26 #12 Last Edit: 2007-09-22 08:31 by Andreas
Citat från: Andreas skrivet 2007-09-22 07:46
Tack Calle, dina recensioner uppskattas verkligen! Men 3.5/5 - om du blev tvungen att bestämma dig för 3 eller 4 vad blir det då?


Jag har funderat på det där med vilken betygsskala man/jag bör använda sig av, och det känns inte som om en 5-gradig (egentligen 6-gradig, 0-5) räcker till. Det är svårt att t ex betygssätta sushibarer för jag skulle vilja ge ett betyg för restaurangen och maten som helhet och ett annat betyg för hur sushibaren (eller thairestaurangen, caféet, greken etc.) relaterar till andra restauranger inom samma nisch/inriktning. Kan man göra en sån indelning och ha flera olika betyg tycker du?

(Andreas klippte in citat från mig själv innan flytt av betygsdiskussionen från sushirecensionstråden till betygstråde.)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Som jag skrev ovan: "Själv gillar jag 1-5, det ska inte vara för många steg och så inga halvsteg - man får helt enkelt ta sig i kragen och bestämma sig - är detta en 2:a eller en 3:a. På ett sätt är 1-4 ännu bättre: då kan man inte välja 3 som är neutralt och ganska intetsägande utan tvingas att ta ställning - är detta bra eller dåligt - men ett sånt system är kanske att hårddra lite väl."

När det gäller färdigrätter från frysdisken (fulmat) har vi skrivit om utseende, konsistens och smak samt gett ett totalbetyg baserat på detta. Kanske kunde man göra något liknande med restauranger fast med lite andra kriterier? Hur skulle ett sånt standardsystem som går att applicera på allt från konditorier till lunchbufféer och finrestauranger kunna se ut?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Gällande restauranger bör det kanske skiljas på eller framgå tydligare att betyget gäller just för en LUNCH eller för en MIDDAG. Jag har vart med om att samma restaurang som serverade en underbar middag ena veckan är på gränsen till gräsliga nästa vecka när man äter lunch där.

De flesta ställen går väl också att ordna gällande inriktning, östeuropeiskt, italiensk osv, självklart kommer det även här att uppkomma problem.. vilken inriktning har den restaurang som serverar grillad oxfilé, pastarätter och fish n chips? Men det kanske kan finnas en "gott och blandat" kategori ;)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Hur tänke du med inriktning - hur skulle det ingå i ett betygssystem? Skulle restaurangerna på något sätt märkas med inriktning?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Oj, det glömde jag skriva. Är det ingen som kan läsa tankar här inne eller?
=)

Med inriktningen tänkte jag bara att restaurangerna också jämförs inbördes, inom den egna inriktningen. Hur står sig Italienare1 mot Italienare2 och 3 osv. Det kanske blir för omständligt..
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Jo jag tror det kan bli lite trassligt och dessutom kan det bli svårt att relatera restaurang A mot B, C, D och E såvida inte samma person besöker alla restauranger.

Att se till att det tydligt framgår om det är lunch eller middag är hur som helst en bra sak.

Men vad skall bedömas? Det finns ganska mycket att välja bland - matens smak (förrätt, huvudrätt, efterrätt), upplägget av maten, inredningen/atmosfären, serveringspersonal, prisnivå/prisvärdhet osv.

Det får inte bli för många saker att hålla reda på då blir det för jobbigt både att gå på restaurang och att läsa recensionen.

I och för sig kunde man tänka sig ett protokoll där flera delpunkter vägdes ihop i låt säga tre huvudbetyg.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal