Svenska kändiskockar, mästerkockar och kocklegender

Startat av Andreas, 2007-09-20 19:40

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Nej Agneta, tvärt om, formuleringen i annonsen var så fånig att nu har jag ingen lust alls att gå dit. Nu raskt över till nåt mer intressant:

I kvällens K special 20:00 på SVT2 (repris söndag 13:30 och tisdag 23:30) visas Helen Elmquists film "Cajsa Warg och hennes kulinariska systrar" där det bjuds på en genomgång av kända kvinnor vid spisen!

DN har en artikel om detta:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2219&a=700555

Och jag måste förstås citera citatet som DN-skribenten återger från Gustafva Björklunds sköldpaddssopperecept: "Sköldpaddan brännes med ett hett jern i ändan, hvarwid han utsträcker sin hals, som genast afhugges".
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Och här är två färska kändiskocks-artiklar...

Nigella Lawson http://www.aftonbladet.se/karleksex/article974517.ab "Om någon väljer choklad framför sex har de allvarliga problem, säger hon. ... Jag gillar män som är håriga överallt, som djur."

Carl Jan Granqvist http://www.realtid.se/ArticlePages/200710/09/20071009153949_Realtid096/20071009153949_Realtid096.dbp.asp "Närmast ska jag vara kommentator i TV4 för vissa bitar av Nobelfesten."
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Undrar vilket det var; plastfolie eller aluminiumfolie man svepte in Nigella i?

Heja Carl-Jan,maken till karl med drivkraft o karisma får man leta efter!

Mimmi

Mitt bidrag blir Örjan Klein som är fader till det Medvetna köket ;)

Robin

Anna Bergenström är en. Men en av de allra största, inte bara i Sverige utan även internationellt erkänd, är Karin Fransson, som  driver restaurang i Borgholm på Öland.

Drottningen av färska kryddor kan höras i P1 på torsdagar i "Meny".
Trynetillknorr

annamaria

Jag var en dag hos Fredrik Eriksson - i köket på Villa Källhagen. Mycket trevlig och lärorik dag. Fredrik är kanontrevlig och lättsam. Han fick mig att aldrig mer vilja skala sparris - det var väl snällt... ;D
Vi åt sedan på Villa Källhagen på kvällen - en 6 rätters avsmakningsmeny - underbart god mat!

Kari

Vet inte om han är någon kocklegend men lite kändis tycker jag!

Riktigt bråttom hade han in på Biltema, kanske köpte han en ny grill?  ;)

Ingen lera på bilen - det tycker jag en skogsmulle som han borde ha!  :D

Andreas

Idag är det den internationella kvinnodagen och då kan det väl vara lämpligt att läsa den här artikeln i DN om kvinnor i mathistorien?

http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/kockarna-som-gjorde-skillnad-1.812965
Den som inte frågar får inga svar.

liza

Elias Kvarning-Operakällaren- har jobbat bland annat också på 50 Kv Gotland...uprising star!

webguide

Citat från: crlhrv skrivet 2007-09-21 09:34
Inom branschen bör väl stjärnor i Guiden väga tyngre än medverkan i något tv-program?


Absolut!

Hestefar


Glada Kocken

Tommy Myllimäkki, Adam Dahlberg, Melker Andersson, Mathias Dahlgren och Fredrik Eriksson samtliga verksamma inom "Svenska Bocuse d´Or Akademien" samt Marcus Samuelsson, Leif Mannerström, Per Morberg och Tina Nordström med flera är bara några av de svenska gastronomiska genier och fantastiska välmeriterade kockar med en och annan stjärna i Guide Michélin och med en diger guldkantad meritlista av högsta klass!  8)

Psilander

De tre största är nog
Verner Vögeli
Tore Wretman
Regis Cadier

Sedan finns en rad bubblare som
Dahlgren
Franzén
Myllemäki
Nils Emil
Mannerström
Cattenaci

agnetasch

Några ni glömmer (?)

Karin Fransson
Malin Söderström
Saori Ichihara
Emma Erlandsson
Frida Nilsson

Någon lite enklare rätt kan dom väl svänga ihop? ::)

webguide

Citat från: agnetasch skrivet 2015-02-25 07:47
Några ni glömmer (?)

Karin Fransson
Malin Söderström
Saori Ichihara
Emma Erlandsson
Frida Nilsson

Någon lite enklare rätt kan dom väl svänga ihop? ::)


Absolut, Karin kan nog på en stjärna imorgon och Malin är i sig en stjärna :) De tillhör helt klart de både mest kända och inflytelserika kockarna i Sverige (vilket även Karin gör).

Emma Bengtsson bör också omnämnas!

Gilius


Nils Bexborn

Älskar mat och därför också bra kockar. Vägrar framhålla någon framför någon utan säger bara att alla har sina egna idéer.
Namn som Leif Mannerström, Jan Hedh, Tina Nordström, Uffe Wagner, Marcus Samuelsson eller Aujalay mne jag är gammal nu och mina favoriter var Tore Vretman och sedan Werner Vögeli som var kungarna innan TV-kockarna kom med i bilden.(Jag köpte faktiskt Tore´s gamla silverfärgade Jaguar XJ när han köpte en ny ung.-77.
Men jag tar också reda på varifrån namn som vi förknippar med vissa rätter kommer ifrån.Detta är rätt intressant
Jag ger några exempel som jag tror de flesta hört talas om någon gång.
Jansson´s frestelse - filé a la Oscar (II) - Walewska - Wallenbergare - Wellington - Waldorf-sallad - tournedos Rossini
Sen några funderingar om delikatesser som t.ex. murklor, dessa är ju egentligen dödliga. Varför säger man tistron när det egentligen bara är svarta vinbär. Tryffel betalar folk mycket för, men ingen kan skilja en svartfärgad fårticka från originalet. och gåsleverpastej (dyr) går att ersätta med ankleverpastej utan att någon märker skillnad (dock ej kycklingpast. som inte håller måttet.)


webguide

Citat från: Nils Bexborn skrivet 2015-05-28 22:53
Älskar mat och därför också bra kockar. Vägrar framhålla någon framför någon utan säger bara att alla har sina egna idéer.
Namn som Leif Mannerström, Jan Hedh, Tina Nordström, Uffe Wagner, Marcus Samuelsson eller Aujalay mne jag är gammal nu och mina favoriter var Tore Vretman och sedan Werner Vögeli som var kungarna innan TV-kockarna kom med i bilden.(Jag köpte faktiskt Tore´s gamla silverfärgade Jaguar XJ när han köpte en ny ung.-77.
Men jag tar också reda på varifrån namn som vi förknippar med vissa rätter kommer ifrån.Detta är rätt intressant
Jag ger några exempel som jag tror de flesta hört talas om någon gång.
Jansson´s frestelse - filé a la Oscar (II) - Walewska - Wallenbergare - Wellington - Waldorf-sallad - tournedos Rossini
Sen några funderingar om delikatesser som t.ex. murklor, dessa är ju egentligen dödliga. Varför säger man tistron när det egentligen bara är svarta vinbär. Tryffel betalar folk mycket för, men ingen kan skilja en svartfärgad fårticka från originalet. och gåsleverpastej (dyr) går att ersätta med ankleverpastej utan att någon märker skillnad (dock ej kycklingpast. som inte håller måttet.)


Varför? Jo därför att det är en av definitionerna på lyx. Något som inte så många har möjlighet att få tag på.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal