Koka sås på använd marinad eller måste den hällas bort?

Startat av Andreas, 2007-05-01 15:04

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

agnetasch: Det här med att koka sås på marinad råder det lite delade meningar om... vissa hävdar att efter kokning så är det inga problem medan det även finns dom som menar på att man bör hälla bort marinaden punkt.

Urban: Coca-cola till fin älg låter riktigt barbariskt faktiskt!
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch


Andreas

kryddburken: Viktigt kanske att betona att när du skall använda den andra marinaden som sås att köttet verkligen är riktigt kallt innan du lägger i det så att det inte blir en bakterieodling.

agnetasch: ang. hälla bort marinaden här är en uppfattning -
"All rå mat är giftig. Den är full av mikrober och sporer. Använda marinader är förorenade med rå köttsaft. Kokar man en marinad så dör mikroberna men inte sporerna, så du kan inte använda en marinad som en smaksättare eller dip-sås även om du kokar den" (http://www.amazingribs.com/technique/all_about_marinades.html)
Men som sagt... om detta råder delade meningar.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag lyckades inte öppna din länk så jag får spåna på känn.
Var kommer köttsaften ifrån?Jo från köttet.All köttsaft rinner inte ut i marinaden utan stannar kvar i köttet.Då har vi alltså eventuella sporer även i köttet=kött är giftigt.Tänk bara på ROSTBIFF!
Jag har ätit marinad,o bjudit gäster,tusentals gånger o aldrig mått dåligt.Jag tycker det här med "farlig" marinad börjar likna underlaget till en vandringslegend.Hur många här har blivit sjuka av marinad?Vad är det för symptom?Eller är alla friska p.g.a undvikande av marinad o jag borde egentligen vara död?

Andreas

Jag håller helt med dig om att det låter överdrivet.

Sökte i alla fall lite på det här med sporer och hittade denna:
http://www.livsmedelssverige.org/sakermat/sakermat_bakt.htm

"Det är svårt att avdöda Bacillus cereus genom upphettning då bakterien kan övergå i ett vilostadium (sporform) vid svåra påfrestningar och sedan åter växa till när förhållandena blivit gynnsammare. Det bästa sättet att undvika att bli sjuk av Bacillus cereus är alltså att förvara sin mat i kyla. "

"Clostridum perfringens ... en sporbildare, vilket innebär att det inte finns någon garanti för att ett livsmedel är fritt från bakterien efter upphettning.  ... en så kallad anaerob bakterie vilket innebär att den växer bäst i syrefattiga miljöer till skillnad från de flesta andra bakterier. ... Sjukdom orsakad av den här bakterien är en typisk storköksföreteelse vid storkok av exempelvis köttgrytor och soppor där det tar lång vid både uppvärmning och avsvalning."

Bägge ger kraftiga matförgiftningssymptom.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

"Sjukdom orsakad av den här bakterien är en typisk storköksföreteelse"Skulle man kunna säga om man vill överdriva.Jag har aldrig råkat ut för den efter hundra år inom storkök.Att värma upp o kyla ner mat tar inte längre tid i storkök;man har ju kapacitet för större volymer.Det låter som en handbok om kökshygien från 60-talet.
"Clostridum perfringens förekommer normalt i jord, smutsigt vatten och avföring"Och jord, smutsigt vatten o avföring förekommer normalt inte i ett kök,är man så dum att man skär jordiga grönsaker på samma skärbräda som man sedan använder till den färdiga steken kan man gott ha det.Magsjuka alltså.

Andreas

Jag håller fortfarande helt med dig!

Men icke desto mindre:
"Efter marineringen bör man slänga den använda marinaden då det kan finnas bakterier från köttet däri. Pensla inte det färdiga köttet med använd marinad. Vill du göra sås av marinad, ta undan lite av den nygjorda marinaden innan du lägger i köttet. "
http://www.konsumentforeningenvast.se/templates/Page.aspx?id=549

"Marinaden får bakterier från köttet som kan växa till sig. Det går därför inte att spara en använd marinad. Eftersom marinaden är gjord av olja finns i detta fall även risk för att den mycket allvarliga sjukdomen botulism. "
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1691

Var kan vi hitta vetenskapliga motargument till detta månne?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Här går alltså mina marinader fria;dels innehåller dom inte olja som stryper syretillförseln,dels kokar jag dom mycket längre än 10 min.
Däremot talar ju ovanstående råd MOT att man ska marinera grillkött,där man ju oftast använder både olja o vitlök.Inte sant?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal