Mat i samhällets tjänst... måste det vara så här illa?

Startat av Andreas, 2007-09-25 08:01

Föregående ämne - Nästa ämne

sparring

God kväller!!

Man undrar om jag har belägg??

Ett av tipsen som kommit  in är:

En äldre dam som bor i ett service hus, hon har jobbat hela sitt liv som kokerska....
Hon gråter varje dag över maten hon tvingas äta!!!

Många äldre får sina barn och barnbarn att skriva på matupproret!
Så jag undrar-- har jag belägg??? :( 


Ibland blir jag ledsen när jag läser tipsen :'(
Ibland blir jag arg >:(
Ibland blir jag heligt förbannad >:( >:(

och ibland blir jag glad :D för det finns så många fantastiska alternativ till just maten som inte smakar eller luktar något alls!!!

Tipsen är nu flera hundra stycken och de slussas vidare till grävande journalister!!
Efter DN artikeln så kommer det in flera tunga tips.

Så ibland så måste man tänka på hur har de det ute i stugorna med sin lilla matlåda? Vill de ha den?
Tycker de om den? Kommer vi att vilja ha den? Vill vi att våra barn skall äta den?

vänligen

Träsko kullan

Andreas!! här är till dig  ;D ;D ;D ;D


Andreas

Agneta: Vad sägs om att börja äta stopp-och-väx så du aldrig blir gammal. :)

Camilla: Tack för glädjen :) och Klart du har belägg. Den där socialnämndsordföranden i Ängelholm verkar förresten helsvamlig, jag begriper inte hur han kan vara positiv till mikrovärmd mat och säga att företagen håller hög kvalitet samtidigt som han själv erkänner att mosen smakade illa... ???

Reklambyrån United Minds http://www.unitedminds.se har gjort en filmsnutt för visning i Almedalen imorgon där bland andra Carl Jan Granqvist, Birgitta von Otter och Bo Holmström rynkar på näsan åt äldramat och till sist ger den till hundar. Går att se här: http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=176917
Den som inte frågar får inga svar.

sparring

Hejsan heeej!

Nu är jag hemma i Dalarna igen och Almedalen var vackert!

Det gick bra, tror jag, he he

Men en viktig poäng är att.... Jag tror inte de förstår att vi har gamel/gamla i vårat land..
Man anser att man kan laga mat hos en äldre och så kan andra (grannar) gå dit och äta tillsammans...
Men två stora hinder:

1. sekretesslagen vi skrivit på, man får inte prata om vilka andra brukare man har att vårda..
hur skall vi då kunna säga att du är välkommen att äta hos en granne! - vem är det då? - nej det kan jag inte tala om!! jösses, alla har fått skrivit på denna lag... hur gör vi då?

2. de gammel gamla är mellan 90 och 100 år de klarar inte av att gå i trapporna ( sitter fast i lägenheterna)
hur skall de kunna springa runt hos grannarna då?

3. Landbyden ser väldigt olika ut, ibland ligger husen många kilometer isär och VI får INTE skjutsa dem i tjänstebilar pga att försäkringarna inte täcker om något skulle hända... så ....

Detta fina förslag är icke genomförtbart för att man har alla dessa regler...
och vilken av grannarna skall ha råd att stå med mat till de andra? De har inte så hög pension!

Råvarukostnaden!! -- Där har vi något gött att gräva i... ingen lämnar nämnligen ut vad råvarorna kostar!!
Hur mycket lägger man ner på råvarorna till våra äldre, barn och sjuka????
har hört två siffror  max 5 kronor  och vissa mellan 2-3 kronor!! Läs aftonbladet om idag 10/7.

Träsko kullan!


Andreas

Ytterligare ett problem med förslaget "hemtjänsten lagar mat hos en pensionär och så kan grannpensionärer komma dit" är att många varken orkar eller gillar att umgås med främlingar, vad är det som säger att just pensionärer vill bli hopfösta med sina grannar?

Det här med råvarukostnader har jag för mig att jag sett nånstans, ska hålla utkik!
Den som inte frågar får inga svar.

sparring

Jo så är det men så länge man ser dem som en anonym massa, så kommer man att tänka på det sättet!!

Varför kan man bara inte lyssna på dem?? Det är respektlöst att inte göra det! >:(

Det är kommunernas ansvar att se till att de får bra mat. Inte grannarnas!! >:(

Råvarukostnaden är intressant att gräva i Linda Martinsson kallade dessa kök för monsterkök!
Det skulle ju vara intressant att få en verifierad summa där, från dessa kök, men då skall den vara
verklighetsförankrad och inte på saltad för syns skull!!  ;)

Andreas tack för att kollar och ger länkar! du är guld värd! ;D

Hoppla hej nu har jag haft hela 2 dagars semester!!

På onsdag skall jag till Gammelgården i Svärdsjö och vräka i mig glödstekt sill med färsk potatis tills öronen trillar av mig!! Ett band spelar och Svärdsjö dräkten åker på och tillhörande "träskor" hi hi. GU VA GOTT! :D

Alla är välkomna som kan  här är programmet: :)

Onsdagen 16/7
"Svärdsjökväll", Gammelgården, Svärdsjö

Från kl 17.30
Kl 18.00
Servering av glödstekt sill och färskpotatis. Hantverkare i arbete. Barnen kan få tälja, tova, rida mm.

Kvällens hantverkstema: Ull.

På tunet: Allsång med Jan-Erik Bergh.

Kl 19.30
Scenprogram: Lurbo Stompers.

Konferencier: Lars-Olov Råsmark

Entré 100 kr, barn under 16 år fritt

Det låter väl trevligt och gott!!

vänligen

Camilla

sparring

Hoppla hej!

Idag var jag med i TV4 igen...
länk:  http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.555864&renderingdepartment=2.4034
hummmmmmm... länken går inte att markera??

Andreas... :D
Jag har pratat gott om dig till media.. de kanske hör av sig.. ;)

Nu är matupproret inne i fas 2 och jobbar för fullt där.. många faser eller växlar finns det!!

Mycket hjälp får vi! :D

nya "hyss" planeras... Ny webbsida kommer strax.. Ordet för dagen är återigen
tillsammans! :)

kram
Kulla gulla

kryddburken

Jag såg dig på nyhetsmorgon bredvid min favoritkock ju!! :-)
Inslaget borde varit lite längre bara... Det är ju en viktigt fråga som behöver mer utrymme!

sparring

Jo Leif Mannerstöm är go och har hjärtat på rätt plats i kroppen!! :D

Kantarell rätterna var naturligtvis himelskt gott!

Kullan älskar kantareller!! Jag plockade sommarens första strax vid midsommar i
Karlsbyheden.. helt otroligt.. men en lite kopp med skogens guld blev det då..
hummmm jag måste åka upp igen och plocka av lite till och göra Leifs goda soppa!!

Nästa vecka är jag ledig från hemtjänsten.... då kommer jag ha massor av tid att "busa" på!
Då åker planerings hjälmen och ide lampan på och så får vi se vad som händer...
Andreas har du hitttat någon ang råvaru kostander i offentligmaten?

Fråga gärna era kommuner vad de lägger ner i råvaukostnader/ person
Leifs soppa kostade 4 kronor att göra per person........! ;)

Hummmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!

Jo så var det!

Ha det så länge!


Andreas

Jo råvarukostnader är ett knepigt mått, den som lagar från grunden kan få fram bra mat för lite pengar. Men ute i kommunerna verkar det tyvärr saknas både kunskap och tillagningskök eller vad som främst saknas är nog förnuft, många politiker är övertygade om att hel- och halvfabrikat är både jättenyttigt och jättegott och tänker inte längre än näsan räcker.

Det var snällt av dig att du pratar gott om mig Camilla och det ska bli spännande att se din nya hemsida! (Ursäkta att jag inte svarat tidigare men det är inte alltid jag hinner läsa alla trådar i forumet förän jag själv har något att skriva om i ämnet.)

I Hultsfred har man precis utvärderat en enkät till pensionärerna angående maten som levereras från Sala: "För lite sås, potatisar som är okokta, och inga grönsaker ... Potatisen är så hård, de är inte riktigt genomkokta. När man biter på dem så är det en hård klump, säger pensionären Malte Larsson." http://www.sr.se/cgi-bin/kalmar/nyheter/artikel.asp?Artikel=2217351

I Säffle är 88-åriga Ruts anhöriga förtvivlade av många anledningar, men här är den om mat: Den 25:e mars luktade det riktigt illa hemma hos Rut "- Vi kunde inte begripa vad det var som luktade så, berättar Maria. Vi tittade överallt, under diskbänken, i toaletten, i alla skrymslen och vrår. Till slut öppnade vi mikron. Stanken slog emot oss. Där stod ett matpaket som var daterat till den 15 mars. Det kröp i maten och, ja det var något fruktansvärt. Hon kunde ha blivit dödssjuk om hon ätit av maten. " http://www.nwt.se/ArticlePages/200807/25/20080725162003_763/20080725162003_763.dbp.asp

Här är en några veckor gammal "godbit": Aftonbladet har varit hos Anna & Håkan i Bräcke, Anna berättar om "köttfärssås med bara knutor och senor i, kåldolmar som inte är brynta, pannkakor som hon blir tvungen att klippa i bitar med sax för att de är omöjliga att skära och så laxpuddingen: - Det skulle ju vara lite extra på midsommardagen så vi fick laxpudding. Men när jag såg tallriken och kände lukten blev jag tvungen att spy." Och när Aftonbladets Karin Ahlborg själv smakar låter det så här "Hårt, smaklöst potatismos, isterband utan syra och en slemmig fyllning av något som kanske, kanske inte är rödbetor." http://www.aftonbladet.se/nyheter/71000/article2873626.ab

(Till råga på allt blev Håkan även attackerad av en råtta förra året http://www.op.se/parser.php?level1=155&level2=695&id=855117)

Och i Östersund slängs det kopiösa mängder mat på äldreboendena "På en avdelning med bara sex stycken äldre blev det sex till sju fulla komposthinkar om dagen med slängd mat" http://www.ltz.se/artikel_standard.php?id=535018&avdelning_1=101&avdelning_2=

Men till sist nåt riktigt trevligt: I Tynnered i Göteborg får sedan 7 månader alla som fyllt 67 anlita en kock gratis - Ingela Rodell - som åker omkring och lagar precis vad man vill ha "...slottsstek, kålpudding, fläsklägg med rotmos och ädelostgratinerad lövbiff..." Gunborg Josefsson, 84: "- En gång bakade hon en sagolik ananaskaka som jag frös in i bitar. Den tar jag fram när jag är sugen på något extra gott till kaffet." Ingela: "De allra flesta längtar efter vanlig, hemlagad mat. Det finns också de som gärna vill bjuda familj eller vänner på en middag men inte orkar" http://pensionaren.pro.se/default.asp?a=2&lngItemID=4304
Den som inte frågar får inga svar.

sparring

Hej!!!!!!!!!

Andreas.... fast jag vet hur det ser ut med maten... så blir jag ialla fall upprörd varje gång
jag får höra talas om kvaliteten och vad de måste äta! >:( >:( >:(

En gamal kollega från Securitas brukade säga så här om lilla mig när jag arbetade som väktare.
- när Camilla blir arg är det som att sparka en tjur i arsel.. ( humm ursäkta språket...). ::)

Det tar tid innan jag blir arg... men detta gör mig arg!
Man vet hur mat situationen är, man vet att de inte få i sig tillräkligt med näring, man vet att natt fastan är för lång, men varför gör man inget? Herre jistaness! ???

Här är ytterligare en otrevlig kommentar:
Mormor vad önskar du dig nu när du fyller 94 år? kvinnan svarar gråtandes -- en nykokt potatis!!!!!!

Som sagt... när Camilla blir arg är det som att sparka en tjur i ars..... >:(

Själv anser jag att jag blivit så där tok arg 1 gång, då lyfte jag upp tjyven i luften och höll kvar honom där
ett tag gick några meter lägre bort och satte ner honom på en bänk! Då blev 157 cm och 52 kg´s Camilla Riktigt arg! Vad hade då denna person gjort... jo han hotade att skjuta mig när jag grep honom...

I mat sammanhaget så tycker jag att man har ( vad är det man säger i domstols sammanhang..) påvisat särskild hänlynslöshet... detta är äldre människor, barn och sjuka som är särskilt utsatta!

Frågan är hur mycket man lär "lyfta" upp detta problem för att det skall hända något?

Jo jag är "lite" upprörd över vissa muntliga tips som kommit in de senaste dagarna som ni säkert har märkt....!
Är våra bestämmande Politiker verkligen så här hänsynslösa att de fullkomligt vägrar att lyssna till vad våra
äldre säger och därmed struntar i demokratin??? ???

Ja ja, jag skall lugna ner mig titta ut på sjön och följa de lugnade vågorna med blicken, bli ett med   vågorna som kluckar mot stranden....... :) Så !! ;D ;D ;D

Ha det så länge




Andreas

Hoppsan har du jobbat som väktare, bäst man passar sig. :)

Stigande matpriser är ett stort problem för mat i det allmännas tjänst, här höjs inga budgetar på grund av stigande priser utan då blir det att skära med kniven istället. Enhetschef Birgitta Månsson i Östersund berättar att de stigande matpriserna gjort maten 800.000 kronor dyrare och att de därför nu skall använda billigare råvaror för att klara budgeten. "Fisksorterna i de olika fiskgratängerna har bytts ut mot billigare varianter och istället för köttfärssoppa serveras numera minestronesoppa. ... Tidigare har matproduktion serverat pannkakor nio gånger per läsår, fem gånger på våren och fyra på hösten, men nu blir det inte lika ofta." http://op.se/parser.php?level1=161&level2=713&id=938159

Fast det verkar finnas ett sätt att kapa kostnaderna åtminstone för de kommuner som inte lagar sin mat själva, förvaltningschef Jan Rosenfeld i Tierp har kommit fram till att det är billigast att laga mat i kommunens regi, närmare bestämt 1,5 miljon billigare. http://arbetarbladet.se/nyheter/tierp/1.98889
Den som inte frågar får inga svar.

sparring

Det verkar sitta hårt inne med att det är billigare att laga maten i egen regi ute bland de äldre och i skolorna på  plats!!!

Jorå Andreas jag har jobbar som väktare... men jag är liten och snäll också!! :D

Vi i Svärdsjö skulle kunna spara 1 miljon åt kommunen men..... du vet de har ju tagit ett beslut och sparar på annat i stället....>:(
Det är ju såå skönt med politiker som inte tänker på prestigen!!?? ( ironisk!!!)

Jag var nere i Malmö onsdag till fredag.. Fantastiskt doften av mat låg som en dimma över hela Malmö!!

Det kom dock fram att maten är lika dålig där som här och diskutionerna kring den ser lika dan ut i alla kommuner...

den är oviktigt!!!! Ingen verkar bry sig över våra äldre, barn och sjuka. Bara pengar, pengar och pengar..... men....

att laga maten lokalt och av närproducerat och från grunden blir billigare över lag!! Dels ur samhällsekonomisk synpunkt!

För vad händer när våra äldre inte äter maten?? jo de ramlar... vad händer då? jo de måste till sjukhuset, vad kostar det?

6 veckor på rehab och efterhörande hemtjänst hjälp....  sen att laga maten från grunden och sluta upp med tokigheterna

där man måste kasta hur mycket mat som helst för att den INTE får värmas upp igen.... jösses amalia!! Var det inte så att

det är matbrist i världen?  ??? ???

Jo jag fick ett svar från SLV!!! ???

De tänker inte ta näringsprover på denna mat som serveras och de har inga planer på att göra det i framtiden heller!!??

Varför finns SLV? När våra äldre inte ens kan få hjälpa av dem, tillhör inte dessa grupper Sverige längre?

Matupproret behövs verkligen!! Vi får fixa fram en näringsanalys på denna mat, helt enkelt, tentaklerna är långa och

trådarna till för att dra i!

Vilken tur att jag fick skriftligt svar från SLV!!! :-* hi hi hi


Nu Kliver matupproret in i fas 3!! ;D

Jag har kommit på, att ställa frågan VARFÖR är riktigt bra!!!

krumelur kramar

Matupprorskan Camilla

sparring

JO hörni!!!

Kolla in TV4 tisdagen den 2/9 kl 21:00!!!!!!!!!!!!!!!!! ;D ;D ;D ::)

Sen blir det Mat akuten samma vecka tror jag med Carola Magnusson mfl .

DET kommer att bli intressant!!! ;)




sparring

Hej hej! ;D

Mera "hyss" är på gång! ;D  ;D

Haninge gör uppror mot maten kan man se på svt i dag!!  ;)

Snart nästa vecka kommer mera!!

Jo eftersom man fortfarande INTE hör av sig från kommunalt håll så driver vi på!

Intressant i frågan är: Politiker har bara två år på sig till nästa val... Jag har en livstid på mig att driva på matupproret, vem lägger ner

sig först?! he he Inte jag ialla fall. Nu börjar det pyra på i Landet. SLV hjälper inte till! En ny lag måste till för att de skall kliva in och

ta kommunerna i örat! hummmm >:(

Råd från SLV idag är att "bråka " så mycket som möjligt, flera ariklar och mera TV för att kommunerna skall backa !!

Såååå .... där är matupprorets plan.... Mera mera mera! Det kommer att bli svettigt när all fakta kommer fram hur man

ignorerar våra äldre, sjuka och barn! Är det det som krävs så är det det dem skall få! Vända ut och in på kommunerna och .. vad är det de

säger om FRA har man rent mjöl i påsen så har man inget att frukta... det lär ju gälla kommunerna och mathanteringen också då! ;D

God natt på er och sov så gott! ;D

/träskon Sparring

Andreas

Stort tack för att du berättar vad som händer! :)  ;)

Jo tyvärr det här med politikerprestige eller om det nu bara är gammal vanlig tjurig envishet har nog lett till många tokigheter här i världen.

Dumma SLV. Hur mycket kostar det att göra en näringsanalys?

TV4 2/9 21? "Halvtid för Reinfeldt"??

Kul att SVT börjar uppmärksamma detta. Fast lite roligt att de säger sig ha "granskat" äldrematen och "upptäckt" att mat färdas långt - redan? Visst är det väl tur att Rapport ligger i framkanten.  :D "Allt fler äldre får hem färdiglagad fryst mat i lådor som de själva sedan värmer på sin spis eller i micron, det visar en granskning som SVT:s Rapport har gjort." http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33782&a=1228568

I Hässleholm lagas maten kommunalt varje dag och körs ut med bil. Men jag vet inte jag om jag tycker att korven med bostongurka och mos i nåt slags plasttråg (bilden förstoras om man klickar på den) ser så väldigt mycket roligare ut än den Samhall-korv rapport visar ovan. http://www.nsk.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080827/NYHETER/662433675

Slafsiga korvar med lågt köttinnehåll är det kanske symbolen för äldremat det?  :'(

Nåja Nibblegården i Lund har övergått till hemlagad mat och även de konstaterat att det blir billigare "- Det blir faktiskt billigare, säger kocken Fredrik Hägg. ... Rösterna runt bordet är samstämmiga. Den kylda maten var inte god och portionerna var för små. - Och den som ville ha mer fick betala trettio kronor extra för att få lite mer kött eller några potatisar till, berättar Ulla Alvarsson..." http://sydsvenskan.se/lund/article361826/Kocken-vann-over-langa-transporter.html

Men i Boden bjuds de äldre bland annat på "brunsvart pytt i panna med fyra rödbetor i en liten ask" och "två stycken beiga fiskpinnar tillsammans med tre stycken vita otäcka potatisar som liknande hårda, vita gummibollar" och de som är allra svagast och inte orkar gå till matsalen kan glömma smör, bröd, dryck, grönsallad och kaffe men får ändå betala samma pris. http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3933372  >:(

Och i Klippan har kommunen "dömt ut flera kök" och uppskattat renoveringskostnaderna som alltför höga vilket förstås ger dem ett jättebra skäl att centralisera matlagningen. http://hd.se/klippan/2008/08/25/gamla-kan-faa-mat-fraan-skolkoek

Till sist jättegrattis till matglädjepriset Camilla, det är du verkligen värd!
http://www.dalademokraten.se/Nyheter/Falun/Far-pris-for-matkamp/
http://sydsvenskan.se/kropp/article359414/Upprorsmakare-pa-deltid.html
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Matgästerna försvann och boende och anhöriga klagade när äldreboendet Nibblegården för ett år sedan införde kyld mat från storkök i Mellansverige. Nu återgår Attendo Care till att erbjuda hemlagad mat igen.

Är det så enkelt ???

Andreas

Jo ibland kan det nog vara så enkelt som att tillräckligt många protesterar...

Nu har matupproret nått Landskrona "När omsorgsnämnden skulle besluta om en ny upphandling av djupfryst mat från Samhalls storkök i Sala yrkade Anders Westin (s) på återremiss.- Det finns ett utbrett missnöje med den mat som serveras i dag..." (Camillas matuppror nämns även i artikeln.) http://www.skd.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080829/NYHETER/24752430

Och här är en till som engagerar sig i äldremat -  Hedvig Jonsson, 78 år förtroendevald för (c) och fd. husmor på Ängegårdens ålderdomshem i Brunflo i Östersundstrakten har en hemsida hedvigsmat.se med mål som i mångt och mycket liknar Camillas http://op.se/parser.php?level1=161&level2=713&id=945648

I tvärsnytt har man haft flera reportage om äldremat som går att se på nätet. 29/8 var ett intressant inslag med Ulrika Lindgren, Kostchef i Karlskoga kommun som sagt nej till Samhall. Det motiverar hon så här: 1) De vill ha daglig tillsyn av sina äldre, det sker samtidigt som maten levereras. 2) En kostnadsfråga - när de jämförde vikten och innehåll mellan samhalls portioner och den egna maten blev den egna maten billigare. http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33831&a=1232534

I Säffle bjöd man in 41 av kommunfullmäktiges ledamöter i Säffle för att testa kokakyl mat, 23 kom. Maten den bjöds på var 10 dagar gammal. Och omdömena varierade från "den här karrén var väldigt god och lättuggad" och "jättegott, kunde inte gjort det bättre själv" till "- Laxen smakade inte så bra och såsen ska vi inte tala om. ... Jag är ytterst tveksam till det här..." och "Hoppas man dör ung"
http://www.nwt.se/ArticlePages/200808/29/20080829180005_937/20080829180005_937.dbp.asp

Äldrematen liknar mer utfodring än måltid! är rubriken på en pressrelease om morgondagens utgåva av Restaurangvärlden . "Restaurangvärlden har genomfört 50 djupintervjuer med anhöriga till boende inom äldreomsorgen och resultaten är skrämmande. Var tredje intervjuad är mycket missnöjd." http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/restaurangvaerlden-aeldrematen-liknar-mer-utfodring-aen-maaltid-234974

Till sist, apropå lättuggat kött i Säffle, här är Findus nya Haute Cuisine-lösning för orkeslösa äldre - hoppressade timbalgrytbitar av oxkött och ristimbal http://www.newsdesk.se/pressroom/findus/pressrelease/view/timbalgrytbitar-av-oxkoett-och-ristimbal-ger-enkelt-stor-variation-233905
Den som inte frågar får inga svar.

sparring

 ;D

Hej!
Här kommer en till!

kloka ord står det i denna artikel  :'(
http://www.foodnet.se/iuware.aspx?pageid=2128&ssoid=86445

Nu får man skärpa sig lite även i regeringen!!!!!!!
Köp Carola Magnussons nya bok, Carolas ekokök. Den är fantastisk!! :D

Nu skall träsko sparring fundera lite och se vad matupproret hittar på ang detta, för man har väl inte betalat massor av skattepengar igen utan att sedan lyssna till vad man säger?????? eller vad tror ni?

Det ligger en påse med lakrits fram för mig.... den frestar!.....

Idag lagade jag mat på riven potatis, palsternacka, morötter, svartrot och lök ( allt från mina egen gjorda lilla odligslådor) sen tog jag 2 ägg, salt och peppar, götta i hop det och stekte med hemgjord lingonsylt! mumms
Den maträtten kostade inte många kronor kan jag säga det var väl äggen och smöret ( 80% extrasaltat) då som kostade..
Men vad kostar en sådan rätt att göra i ett kök för typ 48 personer ( äldre)?  nyttigt, gott och något de känner igen!
Är det någon som kan räkna på det?





agnetasch

Det är lite svårt att räkna ut priset på den här rätten (vad kallar du den?)
Det behövs ett recept så man ser mängderna
Vilka kostnader vill du ha med; råvarukostnad, personalkostnad, övigt?
Vad har du för avtal?
Eller är det som privatperson du vill ha priset på din middag?

Citat från: Andreas skrivet 2008-09-03 12:00Findus nya Haute Cuisine-lösning för orkeslösa äldre - hoppressade timbalgrytbitar av oxkött och ristimbal

Fast jag tycker inte man helt ska förkasta livsmedelsindustrins produkter, ibland lyckas dom med saker som inte går att göra i ett "vanligt" kök.
Nu pratar jag om mat till personer med tugg- o sväljsvårigheter (o det är MÅNGA) där man tidigare fått hålla till godo med rätt gräsliga saker. Sjukhusens gamla A-mix t.ex. Då mixade man kött, sås, potatis o grönsaker till en sörja o hällde upp på tallriken.Smakade gott om man blundade o åt ;D
Sedan började man separera ingredienserna i olika klattar på tallriken, snacka om att känna igen maten! Timbalköttbitarna påminner i alla fall om kött o man får ha kvar en illusion av att man äter "vanlig" mat.
Ristimbalen tycker jag också är OK, annars blir det ju ALLTID potatismos; tänk att äta det två gånger om dan i all evighet :o

sparring

 :D
Hej Agnetasch!!!! :D :D :D

Jo jag tänkte så här... om man är 48 äldre personer och man gör så kallade rotsaks plättar med råröda lingon till..
recept 5-6 personer
4 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
2 små svartrötter
1 gul lök
2 ägg
2 msk mjöl
salt svartpeppar
smör till stekning

rårörda lingon.
lingon och rårörs socker.

( för mig kostade den inte många kronor att göra då jag odlat det mesta själv) Men om man i ett större kök skulle laga denna maträtt, till typ vi drar till med 50 st som är normalt i ett äldreboende med en lagom mängd mat vad skulle den då gå på lite + - O eftersom alla kanske har lite olika inköps priser på råvarorna ( hoppa över personal och drift , bara råvarukostnaden)
Eftersom jag inte är kock och van vid vad priserna liggar på för större inköp och - moms.. så har jag svårt att räkna ut själv. Men ni vet säkert detta.

Detta skulle nog nämnligen vara en rätt som många äldre skulle älska ( om man lyssnar till vad de själva tycker, och det gör vi ju gärna!!) :D
Bara lite sådär så att man kan ge en jämnförelse typ till på... måndag till kommunen..

eller vad kan det kosta med hemgjord ärtsoppa utan tillsattser och med riktigt fläsk. Alltså man gör den från grunden i köket själv med tillhörande kryddor ,ärtor, vatten och fläsk. För vafalls ett paket ärtor på ica kostar inte mycket även de ekologiska och biodynamiska är inte så dyra och det blir ju lite soppa på 2 paket!! det tar lite tid men.. det får det göra med matlagningen, tycker jag. :D

Något som skrämmer mig är spindlar :o... och att vi har massor av barn som aldrig kommer att kunna laga riktig mat om några år! Man lagar på många håll i landet maten i micron under hemkunskapen!!! Hemkunskapen är nämnligen inte högt prioriterad nu för tiden då skolorna måste spara.. vilket i sin tur kommer att falla ut dåligt i framtiden tror ialla fall jag!

Vi måste lära våra barn att laga riktig mat och då kan man väl passa på att umgås samtidigt efter som vi har så lite tid för våra barn som det heter.... två flugor i en smäll eller hur man nu säger! kvalitets tid, pedagogik och tänk på 70-talet, man var ju med och dona för fullt i köket det var samlings punkten i familjen, nu är trängseln vid micron samlingspunkten för många hör jag...  det lär vi ändra på och låta barnen ta del av kunskapen vi har och samtidigt ha trevligt tillsammans, eller är jag helt ute och cyklar???

Tacksam för svar eller vad som hellst... det regnar och är tråkigt idag!  :)


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal