Glutamat kan göra dig sjuk - borde man undvika glutamat?

Startat av Andreas, 2007-10-01 08:20

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

GP har precis skrivit om Glutamat: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=372155

I artiklen kopplas glutamat  till fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador, försämrad syn, parkinson,  alzheimer, adhd samt mer än hälften av alla migränanfall.

"Svenska Livsmedelsverket intar emellertid en avvaktande hållning - så länge natriumglutamat är tillåtet inom EU anses det också kontrollerat och ofarligt. ... "Vissa företag fasar dock på eget initiativ ut ämnet. Campbell Soup i Sverige är ett."

Någon som brukar undvika glutamat? Jag gör det inte... borde man?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Jag undviker det gärna, men inte maniskt. Det finns i så himla mycket - men har jag ett val väljer jag gärna glutamat-fritt.
Anne's Food - min matblogg

Anso

Jag funderar på att börja, jag lider av rätt illa migrän... Min man protesterar med att det finns ju i allt... Det finns ju naturligt i viss mat, men i övrigt så borde det vara nyttigare att undvika knepiga tillsatser tycker jag.

Andreas

Är det så lätt att undvika glutamat - framgår det ordentligt i alla innehållsförteckningar?

Expressen har en lite vassare rubriksättning på det här med Glutamat: "Barnens favoritmat innehåller nervgift" http://www.expressen.se/halsa/1.863575/barnens-favoritmat-innehaller-nervgift

"Det är fruktansvärt att man ger barnen sådant, säger läkaren Annika Dahlqvist. ... På 70-talet förbjöds smakförstärkaren glutamat i barnmat i Sverige. Detta efter en studie av neurofysiologen John Olney som visade att en engångsdos av glutamat orsakade hjärnskada hos en nyfödd rhesusapa."

"Glutamat kan öka risken för övervikt, man blir hungrigare och äter mer. Möss som får glutamat sväller som ballonger."
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag känner mig lite trampad på tårna;i listan på mat som innehåller glutamat står det "Storköksmat" Vad menar dom med det,tror dom att man kryddar med glutamat i storkök? Det är väl lika stor risk att det förekommer glutamat i mat lagad i hemmen som i ett storkök.Kanske mer,det var ju massor med "fredagsmys" som kryllade av glutamat; varmkorv, pizza o chips (är det inte lite långsökt att skylla barnens övervikt på glutamaten om de vräker i sig sånt?) Många storkök lägger stor vikt vid att laga från grunden,gärna ekologiskt, o ska inte rankas som sämre mat än hemlagad (Euroshoppers fiskpinnar med pulvermos o en sötsliskig fruktyoghurt som efterrätt,det är fin hemlagad mat det!)
Även föräldrarnas "fredagsmys" verkar vara farligt; lufttorkad skinka, parmesan o valnötter står på svarta listan. Det är ju basvaror i dagens hushåll! Vad kan man äta? Man får suga på ramarna (vältvättade o fria från glutamat) ;D

Andreas

Va, har inte alla storkök en storburk märkt "glutamat" som all mat duschas med?

Nu har även Aftonbladet en glutamatartikel (Tack Lagers tabberas): "Barnen kan bli sjuka av köttbullar" http://www.aftonbladet.se/matvin/article1229294.ab

Speciellt nämns ICAs varor: "En snabb runda i en Icabutik visar att Ica gärna stoppar glutamat i sina egna märkesvaror trots att konkurrerande märken klarar sig utan smakförstärkaren.

Icas kylda färdigmat innehåller glutamat trots att konkurrerande Annikkis lagar snarlika rätter utan. Icas köttbullar innehåller glutamat men inte Scans, Icas fiskbullar behöver smakförstärkning i form av glutamat medan Abba klarar sina fiskbullar utan.

... Glutamat smakar ju gott, säger Kristina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på Ica."

Aftonbladet bjuder också på en tabell på matvaror som innehåller glutamat och ersättningsprodukter till dessa: http://www.aftonbladet.se/matvin/article1232868.ab

Förutom Ica-produkterna så ska man tydligen undvika produkter från bland annat Charkmäster, Pärsons och Santa Maria, om man inte tycker som Kristina Karlsson förstås.
Den som inte frågar får inga svar.

johannao

ehrm...en annan har för inte alltför länge sedan köpt en påse med "smaksalt" dvs. glutamat... :-\

Hasse


Andreas

Hasse ja. Här är den som används i storköken. :)
http://www.unileverfoodsolutions.se/vara_produkter/produktportfolj/show/pdf/1915-4877-0-30682.html
Först i innehållsförteckningen står salt och som god tvåa mononatriumglutamat. (Nytt för mig är att aromat även innehåller mjölksocker vilket borde innebära problem för den som är laktosintolerant.)

Och tydligen innehåller nästan alla Bongsfonder glutamat också.
http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200410/04/20041004141325_Administrators252/20041004141325_Administrators252.dbp.asp "Smakförstärkaren glutamat finns i alla fonderna utom i den rena grönsaksfonden av märket Bong. "

Btw. är inte "Chinese restaurant syndrome" ett ganska roligt namn på det hela?
http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_restaurant_syndrome

Fast hur 17 gör man egentligen på restaurang om man vill undvika MSG? Frågar servitören om de använder glutamat?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Och Aromat som är så gott på varma popcorn.. Så var det struket på listan som verkar bli lång denna höst på vad man inte ska äta.

agnetasch

Du kan hälla smält smör på dom istället, det är inte farligt längre.

Andreas

Karin Ahlborg skriver intressant i Aftonbladet idag "Välj bort Icas varor och slipp glutamat" http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article1305372.ab

"Icas fiskbullar innehåller glutamat. Abbas fiskbullar innehåller inte glutamat. Men det är Abba som tillverkar Icas fiskbullar efter Icas direktiv.

...Lithells korv innehåller inte glutamat. Det gör Icas. Det är Lithells som gör Icas korv enligt Icas direktiv.

...misstanken om att Ica pressar priserna genom att använda sämre råvaror och sedan stagar upp produkten med billig smakförstärkare dyker givetvis upp."

Undrar just hur det är med Coops och Hemköps egna varor..?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Ja inte verkar det väl som att Coop är så mycket bättre än Ica.

Karin Ahlborg i Aftonbladet igen: "I vems intresse späds skinksmaken ut med extra mycket vatten för att sedan ersättas med glutamat? Aldrig har jag fått ett mejl från någon som önskat sig detta. Har ni, Coop?"

http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article1357222.ab
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Men är vi inte rätt duktiga på att lura oss själva (nu pratar jag för mig själv) Hittar man en julskinka för 25:-/kg är det ju en rätt vissen skinka, ändå är det alltid dessa skinkor som är slut i affären, mycket p.g.a priset, men kanske också p.g.a smaken. Glutamat kanske har blivit en av våra julsmaker; glögg, saffran o glutamat :o

Andreas

Det värsta är att det är en ekonomisk fråga för många, de som har riktigt knaper ekonomi kanske inte har råd med annat än den billigaste glutamatskinkan.

Här är dagens glutamat-artikel: Glutamat i riskakor http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=106&a=386663

GP har titta närmare på Friggs riskakor med nacho chilismak, De innehåller 30 olika ingredienser och glutamat (E621) är den 7:e största ingrediensen. Dessutom innehåller kakorna också smakförstärkaren E 635 "dinatrium-5'-ribonukleotider".
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

För mycket av något är ju aldrig bra, men att ta upp alla de saker som naturligt innehåller glutamat känns ju litet överjobbat. Att slänga i glutamat för att höja smakerna när man har dåliga eller misshandlade råvaror diskuteras i den Hemlige Kocken, men att gå från detta till Parmeggiano Reggiano, valnötter, svamp etc. etc. som är smakbomber fulla med umami är litet att skrämmas i onödan tycker jag.
Man det är väl typiskt Expressen, det skall säljas lösnummer.
/gilius

agnetasch

På Borgeby Kryddgård skiljer man minsann inte på umami o glutamat. Så här beskriver dom umami:
INNEHÅLL: Monosodiumglutamat E621 

Jag begriper ingenting  ???

http://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx

Mimmi

Att kockarn på Kinarestaurangerna använder sig av glutamat som smakförstärkare är kanske känt. Det finns något som kallas för Chinese restaurant syndrom. Detta anses drabba  personer som är extra känsliga för glutamat, symtomen är bla huvudvärk,svettningar,bröstsmärtor och tappad känsel kring munnen.
Att glutamat gett upphov till hjärnskador på ungar till gnagare är inget som talar till fördel för detta ämne. E 621 är inte längre tillåtet som tillsats i barnmat. Det får man anse vara ett klokt beslut.
Aromat i skolmatsbespisningarna har all anledning att ifrågasättas.

roffekock

Här finns ett antal företag som använder Glutamat i sina produkter+en del smått och gott om glutamat.
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=17691
Jag skulle inte kunna återge vad som finns här med egna ord så det är bra om ni läser själv.

/rolf
Matforum är bäst

Kari

Jag söker konkreta tips på vad man kan använda istället för Aromat, någon som vet? En genväg sökes..


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal