Feta fiskar

Startat av agnetasch, 2007-05-05 10:03

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

2007-05-05 10:03 Last Edit: 2007-05-05 10:24 by agnetasch
Jag läste på Tasteline hur nyttigt det är med fet fisk.En dietist hade en massa recept,oj så spännande,klick,klick o vad får man se;100 recept på lax(de flesta för portionslax)Uj så sur jag blev .Det FINNS andra feta fiskar än lax;strömming,sill,röding,tonfisk,makrill o ål.Det var inte det att jag behövde fiskrecept,det har jag mer än nog av,men attityden!Att inte ens nämna andra fiskar o att utgå ifrån att man är så tafflig i köket att man bara kan handskas med plastlax,förlåt portionslax.Smart drag av "frysta-fisk-handlarna"att lansera en sådan produkt(o till vilket pris!)men kan dom inte försöka med några andra fisksorter också.Det kanske finns i någon annan landsända;här i Göteborg är ju färsk fisk helig så jag förstår att ingen vill genomföra en provförsäljning här.Är det någon som vet något?
Är det så angeläget att få oss att äta fet fisk;lär oss då hur vi ska tillreda den.Konservera oss inte bara i att fiskpinnar+portionslax=fisk o fiskben är farliga;lär dig inte hur du tar bort dem utan köp i stället skinnfria,benfria o smaklösa fiskfyrkanter.Hjälp,vart är vi på väg?
Tack för att jag fått gnälla av mig.

Andreas

Bra gnällt!

Ett problem i viss mån med fet fisk är kanske det här med miljögifter, vissa kanske resonerar så att den odlade laxen är en säker fet fisk och därför pushar på just den.

Eller så är det norska fiskodlare som lobbat och mutat sig in...

Ang. det här med portionsbitar, jag förstår att det har blivit en storsäljare, för ett litet hushåll blir det praktiskt och snabbt att plocka fram en laxfyrkant eller fiskpinne ur frysen och slänga i pannan. Och så har vi ju kategorin som t o m köper den enklaste sallad färdigskuren i påse, då är det ganska långt bort att hantera en "naturell" fisk med skinn och ben.

Men visst vore det önskvärt med fler feta fiskar i bit för de som nu är "bitkonsumenter"! Det har det kommit ut väldigt mycket av styckfrysta fileer av mager fisk typ sej, hoki osv. på sista tiden, man borde kunna ha sådant upplägg för fet fisk också.
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Jag är helt grön på fisk, jag vet hur man krokar en abborre eller gör en fiskgratäng, men där tar det stopp.

Vilka fler feta fiskar skulle du vilja se mer av?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Hurra!! för Agnetasch!!. Tycker att du slår huvudet på spiken gällande detta. Låt oss göra uppror mot färdigportionerad lax och frysta fiskar!.
Näe skämt och sido..
Men jag tycker faktiskt att du har rätt!.
Varför köpa färdigportionerad lax som för det första är så mycket dyrare än en bit lax i ett stycke. Visst kan jag förstå om dom små hushållen köper sådant.. Men ändå inte..
Om man tex. köper en färsk hel lax så kan man ju faktiskt frysa in det som inte ska ätas omgående.
Då har man ju i alla fall koll på hur länge den varit fryst + att det är mer ekonomiskt.
Eller varför inte göra laxbullar av återstoden och sen frysa in (om man vill)?.
Kanske skulle vi ha fisklektioner här i Forumet så vi kan lära människor hur man rensar och tar tillvara på färsk fisk?.


Konstigt att det bara är lax som får mest fokus när det kommer till olika fiskrecept?.
Stekt strömming är ju hur gott som helst, speciellt dagen efter kan man äta den kall på en bit tunnbröd eller på en bit husmans med en klick citronmajjonaise Mmmmums.
Och tänk så många olika goda strömmingsinläggningar man kan göra!.
Olika recept på stömming ser jag gärna här i Forumet!

Rökt ål tycker jag är jättegott, men kan förstå om vissa människor tycker att den är för fet.
Vad mer kan man göra med ål förrutom att röka den?.

En gammal klassiker som Steksill i lök och gräddsås är nånting som jag "tror" kommit i skymundan för laxen..
Vad mer kan man göra med sill förrutom det och olika inläggningar?.

Smörstekt färsk röding eller öring är inte att förakta.. Speciellt om man fångat den själv  :).
Kommer ihåg en gång när jag var och fiskade bäcköring med en vän..
Vi hade trangiaköket med oss och åt smörstekt bäcköring med stekt potatis till lunch.. Herregud va gott det var!!.

Makrill har jag faktiskt aldrig lagat nån gång pga. okunskap. Har sett den färsk på affären men aldrig köpt den.
Kanske du kan ge mig nåt gott recept på Makrill?

Jag vill inte sitta här och hyckla och påstå att jag aldrig handlar frysta fiskprodukter men skulle tro att jag till 90% bara handlar färsk fisk med undantag för frysta Pangus filéer (kommer från thailand) och ibland nåt fryst torskblock när det vankas fiskpudding.

agnetasch

Pangusfiléer använder jag också,dom är ju jättebra!Köper dom hos Martin Olsson till kanonpris(senast 38:-/kg)Men jag vill ha bekväma feta firrar också.Förr hade Frionor styckfrysta både strömmings-o makrillfiléer,i storkök i alla fall,men dom togs bort i takt med att torsken o laxen helt tog över marknaden.
Jag vill ha makrillfiléer hemma så jag kan rulla ihop dom o koka in dom i en lätt ättikslag(tillsammans med dillmajonnäs o kokt potatis ÄR det Valborgsmässoafton)Jag vill steka dom o ha creme fraichestuvad bladspenat till.Jag vill lägga in dom som sill,röka o naturligtvis grava dom.Dom är säkert bra att grilla också,smakar säkert lite likt svärdfisk.
Strömmingsfilé,tonfiskskiva,rödingfilé;jag skulle bli glad för vilket som.Ål lär väl aldrig dyka upp i frysdiskarna,så det får man fiska själv.Den ål man röker själv blir inte alls så fet-flottig som den man köper.Agnetas luade ål(rökt i grill o efterstekt i ugn)är gott liksom kokt ål med currysås, rödvinsbräserad o naturligtvis,inkokt.
Jag tror det skulle gå bra att sälja dom feta bekväm-fiskarna med massor med reklam o recept.Frågan är bara.Vem vill göra det?


agnetasch

HURRA! I Tastelines nyhetsbrev idag var det recept på feta fiskar,nämligen STRÖMMING.Nio strömmingsrecept från klassiker som inlagd stekt strömming till strömming i modernare tappning;med vitlök, timjan o saffran. Starkt jobbat Tasteline!

roffekock

agneta: Vad är Tasteline? Är det kanske en ny sorts port. packad firre.
Ursäkta min okunskap. 8)
Matforum är bäst

Hasse


roffekock

De va som f....... hadde jag inte en aning om. ;D
Matforum är bäst

Urban

Mmmm.. Strömming de e gott de! :P.

Agneta: Har du testat receptet som jag la ut på vitlöksströmming?, Jag rekommenderar det verkligen!.

http://matforum.nu/index.php?topic=400.0


ff

ÄT INTE ÅL! DEN ÄR UTROTNINGSHOTAD!!!!!!!!!!!

Karolina

Jag skulle jättegärna lära mig att filéa och bena ur fisk etc, hos oss blir det oftast portionsförpackad fisk eller fiskblock tyvärr. Jag är inte alls bra på varken kött eller fisk, bara grönsaker. Skulle vilja gå en matkurs eller så, men det är svårt att hitta tid och pengar. Hur lär man sig?

annamaria

Citat från: ff skrivet 2011-03-15 19:01
ÄT INTE ÅL! DEN ÄR UTROTNINGSHOTAD!!!!!!!!!!!


Det skrevs 2007.....men visst är det så.

Krista

Citat från: Karolina skrivet 2011-03-25 15:22
Jag skulle jättegärna lära mig att filéa och bena ur fisk etc, hos oss blir det oftast portionsförpackad fisk eller fiskblock tyvärr. Jag är inte alls bra på varken kött eller fisk, bara grönsaker. Skulle vilja gå en matkurs eller så, men det är svårt att hitta tid och pengar. Hur lär man sig?


Köp en lax och and get the party started ;) Är inget proffs själv men kan filea hyfsat. Jag fick min ofrivilliga kurs när jag jobbade på Ica som fjortis och blev inslängd bakom fiskdisken när fiskkillen var på lunch. Är som sagt ingen expert men jag tror det hela går ut på att få ut så mycket kött som möjligt (stor lättböjlig kniv) och få bort så mycket ben som möjligt (man känner benen lätt med fingret, dra ut med pincett). Övning ger färdighet :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal