rödvinsås=hjärnblödning

Startat av jaggörsomjagvill, 2014-03-15 13:26

Föregående ämne - Nästa ämne

jaggörsomjagvill

hur gör ni eran perfekta rödvinsås???, själv har jag en ide om att jag vill ha den kraftigt reducerad, mkt mörk och med en kablaam av smak med syran från vinet väldigt tydlig. Har dock aldrig fått den perfekt! vill inte använda socker eller redning.. det är väl löken och gelatinet i fondens roll? vill gärna höra era funderingar kring konsistens, färg och smak kring denna vääääldigt varierande sås (beroende på vart man äter den)

vilsjin

Varför inte socker eller redning som beurre manié?

Skogis

Perfekt vet jag inte men jag brukar reducerar en halv flaska rött till knappt en dl, under tiden skickar jag i 2 buljongtärningar och ev späder med lite mer vin på slutet, beroende på hur tjock såsen blivit.
Blir knappt ett par matskedar sås per portion men den är så sprängfull av smak så det räcker med råge.

anjovis

Tjena jag är ny på forumet.
Jag är en professionell kock.

Det är klart du inte ska reda såsen utan låt den tjockna med hjälp
av stärkelsen från löken, gärna mer än mindre lök. Sen låt den
fräsa ordenligt på låg temp i lite olivolja, inte för mycket olja väldigt viktigt.
För mycket olja och du kommer behöva skumma av såsen sen eller
så kommer den skära sig. Se till så löken inte bryns.
I med timjan sen vin. Brukar jag köra 30% rödvin
och 70% bra fond, (köpefond går inge bra, men kör på någon på flaska
om ni inte har möjlighet att koka egen.

Tycker du att såsen saknar sötma i med lite morötter och/eller torkad frukt.
Låt den sjuda ner tills en 1/3 återstår. Sila sedan av såsen och i med en liten
klick smör, och eventuellt några droppar vin för att få lite go vinsmak.

Rå vinsmak i mat är rätt obehagligt och man måste låta vin koka i minst 10min
för att bort det. Men det går det kan bli bra i väldigt små mängder, som till exempel här.

Smaka av med salt och peppar såklart.

Done! :)

jaggörsomjagvill

kalas!! mycket bra svar "anjovis"! morötter har jag provat med, ger bra sötma o "rundar" av såser bra!! men torkade frukter är en jäkligt intressant approach, ska provas ikväll! vill inte förstöra såsen med varken socker eller vetemjöl/maizena!!! denna gång har jag använt rostad oxsvans i min fond så det har tjocknat till fonden avsevärt också så jag har bra förutsättningar!!!

tack så mycket!!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal